Címke

Cimkékgasztro

Finom a finomfőzelék?

Valószínűleg senki nem közömbös a finomfőzelék iránt, de valami azt súgja, hogy lényegesen többen vannak a fújozók, mint azok, akik tényleg szeretik. Hallotta valaha valaki hangosan dicsérni ezt a fehér masszába gyömöszölt zöldségkupacot? Emlékeim szerint leginkább ilyen összefüggésben szerepel: Finomfőzelék? Fúj! Pedig a neve azt hivatott bizonygatni, hogy ez igenis ízletes. Kezdjük az étel tudományos meghatározásával! >>

Kóla, hamburger, sültkrumpli

Minden életkornak megvannak a maga - az egészséges táplálkozás szempontjából kevésbe jóra minősített- gyorséttermi kedvencei. A kicsi gyerekek imádják a sült dolgokat, a virslit, a krumplit, a palacsintát, a nagyobbak hamburger-mániások, a fiatalok divatosan vegák - de legalábbis igyekeznek egészségesen táplálkozni-, a felnőttek pedig szépen visszatérnek a jó magyaros pörkölt-nokedli-savanyúság hármas biztonságos ízvilágához. (Tisztelet a kivételnek!) >>

Ősztől újra friss zöldség és gyümölcs jár a kisiskolásoknak

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a 2011/2012-es tanévre is meghirdeti az iskolagyümölcs programot, melynek célja, hogy az általános iskolás (1-4. évfolyamos) gyermekek friss zöldséget, gyümölcsöt kapjanak, és megkedveljék ezeket az egészséges termékeket. >>

Aranykönyv 2011 – Mit olvastunk szívesen 2010-ben?

Egy 2005-ös országos reprezentatív felmérés során a magyar felnőtt lakosságnak mindössze negyven százaléka válaszolta azt, hogy évente legalább egy könyvet elolvas. Ugyanerre a kérdésre 1964-ben még hatvan százalék felelt igennel. Sovány vigasz, hogy nem speciális magyar jelenséggel állunk szemben. Más európai és Európán kívüli nemzetek felmérései is hasonló eredményeket mutatnak. Az Aranykönyv-szavazás célja, hogy bebizonyítsák: „a könyv él és virágzik, mert vannak emberek, akik számára olvasni öröm.” >>

Küzdelem a gyermekkori elhízás ellen

A gyermekkori elhízás volt annak a konferenciának a központi témája, amelyet az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szervezett szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók, hatósági élelmiszerellenőrök, a közétkeztetésben, az élelmiszer-előállítás és forgalmazás területén dolgozóknak Budapesten. >>

Karalábé, medvehagyma, retek – irány a piac!

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, még ha ez nem is mindig érződik az időjáráson reggelente: megjelentek a friss zöldségek a piacon, ami egyértelmű jele az évszakváltásnak. Menjünk ki a piacra! Ne egyedül és ne kipipálandó feladatként, hanem a gyerekekkel, játékból, szórakozásból, ismerkedésképpen a világnak ezen színes és nyüzsgő szeletével. >>

Utálom spenót - szeretem spenót

Szerintem egy gyerek táplálkozásának kialakításához legalább annyi kreativitásra van szükség, mint az egész gyerekneveléshez. Amennyire én tudom, életkori sajátosság, hogy a gyerekek úgy 2-3 éves koruk körül elkezdenek szinte minden eléjük kerülő ételre nemet mondani – ne adj isten, fújjolni. De ettől még szülőként az ember mindig arra törekszik, hogy lehetőleg változatos és egészséges étel kerüljön az asztalra. Na, ekkor csap össze a két akarat, és bizony, azt tapasztaltam, hogy ha a felnőtt nem elég rugalmas, akkor a gyerek elutasítása győzedelmeskedik. >>

Legalább valamit egyen!

Nagy dilemma az enni nem szerető, étvágytalan gyerekek táplálása. Ha csak turkálja az ételt, vagy mindenre azt mondja, hogy fúj, nem kérek, nem szeretem, bizony elkeserítő helyzetbe kerülhet a szülő. Hiába teszi ki szívét-lelkét, és találja ki a legfinomabb ételeket a gyermeke számára, ha nincs siker, bizony nem csoda, ha elkedvetlenedik és belemegy a keksz-ropi-csoki csapdájába. >>

Késsel-villával

Kezdetben minden anyuka pici falatokban adogatja a kicsi szájába az ételt, amikor enni tanítja a gyermekét. Később, a színes tányéron már nagyobb katonák sorakoznak, amelyeket a gyerekek maguk igyekeznek sorban bekapni, majd egy pár éven belül természetessé válik a kés és villa használata. Tömje bár két kézzel a szájába az ételt a pici akár négy éves koráig is, egészen biztosra vehető, hogy nagykorára megtanulja használni az evőeszközöket is. De nem mindegy, hogyan! >>

Ízlésformálás alapfokon

Lehet-e alakítani gyerekeink gasztronómiai ízlését? A kérdést akár úgy is feltehetnénk, hogy kell-e egyáltalán alakítani azt, be kell-e avatkoznunk az egyébként magától végbemenő folyamatba, amelynek során az ízlés világa kialakul? Szerintem mindenképpen. Talán nem állok távol az igazságtól, ha azt mondom: az elválasztás utáni első évben minden anyuka igyekszik mindenféle – az életkornak megfelelő – ételt megkóstoltatni a picikkel. Ez a folyamat azonban megszakad, amikor a gyerek már önállóan képes eldönteni, mit kér és mit nem. >>

Gyerekekkel étteremben

Még néhány évvel ezelőtt sem volt szokás igazán gyerekkel étterembe járni. Valahogy nem nézték jó szemmel - sem a vendégek, sem a pincérek - a türelmetlenül fészkelődő, mindent összemaszatoló, időnként hangosan bömbölő gyerekeket, vagy a válogatós kiskamaszokat. Persze akkor is voltak szülők, akiket ez a fogadtatás nem riasztott el, de nem ez volt az általános. >>

OÉTI: a gyermekkori elhízás fő oka a reggeli elhagyása

A gyermekkori elhízáshoz vezető egyik leggyakoribb kockázati tényező a reggeli elhagyása - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa a Startolj reggelivel! elnevezésű programzáró rendezvényén tartott sajtótájékoztatón. Az OÉTI főigazgatója kitért arra, hogy a program ötletét az adta, hogy korábbi felméréseik szerint a gyermekek egyötöde, egyharmada úgy megy iskolába, hogy nem reggelizik. >>

Kiaknázatlan lehetőségek az Iskolatej Programban

Az Iskolatej Program keretében ma Magyarországon az iskoláskorú gyermekek csak közel tíz százaléka kap naponta ingyen egy pohár tejet. A gyermekek kilencven százaléka viszont nem élvezheti az iskolatej által nyújtott táplálkozási és élettani előnyöket, mert oktatási intézményük nem vesz részt a programban. A programban rejlő lehetőségek kiaknázatlanok - állítják a szervezők. >>

Mit együnk migrén ellen?

Melegfrontok idején sokak életét keserítheti meg az akár napokig is elhúzódó migrén. A panaszok ellen sokat tehetünk, ha a tányérunkra kerülő ételeket helyesen válogatjuk össze. Nem mindegy azonban, hogy milyen összetevőket zárunk ki étrendünkből, a legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományosan javasolt sajtok, csokoládék és alkoholos italok mellőzése sem jelent mindenki számára garanciát a rohamok elkerülésére. >>

Mit esznek az ovisok?

Minden szülő jól tudja, hogy az egészséges táplálkozást minél fiatalabb korban kell kialakítani. Azonban a szülői szándék önmagában nem elég, hiszen a lurkók jószerivel többször esznek az oviban, mint otthon. >>

Evészavarokról, őszintén

Itt a nyár, lekerülnek a vastag pulóverek, és néha megdöbbentő, amikor fiatal lányok hihetetlen, ijesztő soványsága láthatóvá válik. Felnőtt koruk küszöbén gyerektesttel, gyufaszál végtagokkal jelzik személyiségük, környezetük, önállósodásuk nehézségeit. >>

A Kölöknet kiadója a Netvestor Kft. © Minden jog fenntartva

.