Két Egér-lista

Hófehér karácsony – Olvasónapló

„Háromszor olvastam el a mesédet, egy zsörtölődős, egy kedves, meg egy hitetlen napon is. Mind a háromszor megajándékoztál. Viccesebben zsörtölődtem, kedvesebben kedveskedtem és egy picit kevésbé voltam hitetlen.” Majoros Nóra a megszokottnál is közvetlenebb hangú olvasónaplója (olvasói levele) Mészöly Ágnes könyvéről, a Hófehér karácsonyról.

Kedves Mészöly Ági!

Vannak olyan napok, amikor a zsörtölődős angyallal értek egyet. Azzal, amelyikről a Hófehér karácsony című mesekönyvedben írtál. Ezeken a napokon semmi sem sikerül, túl sok a csomag, amit cipelnem kell, és a légihajóm rendkívül törékeny jármű, mindig lepottyan. Olyan napok is vannak, amikor a mesédben szereplő kedvesebbik angyallal értek egyet, és elhiszem, hogy valahogy mégis minden meg fog oldódni, el fog jutni az a légihajó a célba. Előfordul, hogy nem értek egyet egyik angyallal sem, sőt, aznap még akkor sem hinném el, hogy léteznek, ha pont az autóm mellett zuhanna le a járművük a hóba. Háromszor olvastam el a mesédet, egy zsörtölődős, egy kedves, meg egy hitetlen napon is. Mind a háromszor megajándékoztál. Viccesebben zsörtölődtem, kedvesebben kedveskedtem és egy picit kevésbé voltam hitetlen.

Pont azt kaptam a mesédtől, amit a karácsonytól vár az ember. Egyszerű történet, nem is új, a szereplői hétköznapiak. Már-már unalmasak. Nincs benne blikkfang, csak úgy elmeséled. Még egy apró kis kacsalábon forgó palota, aranyhintó, varázslósityak sincs. (Pici angyalpor, de az is csak úgy odapöttyintve.) Az angyalok is esetlenkednek benne. No meg zsörtölődnek és hitetlenkednek. (Ahogy én ma.) Még csak a képekbe sem tudtam beleélni magam, furcsa az a sok piros meg aranysárga egy olyan mesében, ahol elejétől a végéig esik a hó, és ahogy esik, szállong, pilinkél, aztán mindezt megunja, mintha ő lenne a legmesebelibb szereplő. Morog, morog, aztán a végén mégis csak jobban érzi magát az ember, meg is hatódik, de angyal legyek, (még ha zsörtölődős is), ha meg tudom magyarázni, miért van ez. Kérhetném, hogy áruld el, de úgysem fogod, mert épeszű íróember nem mondja el a trükkjeit, úgyhogy inkább csak arra kérlek, hogy annak a narancsos-csokis karácsonyi tortának a receptjét, ami a mesében szerepel, küldd már át e-mailben.

Nyúl, 2013. november 27.

Köszönettel:

Majoros Nóra


Mészöly Ágnes: Hófehér karácsony. Illusztrátor: Rofusz Kinga. Cerkabella Kiadó, 2013.

Ennek a könyvnek három egeret adtunk. Jó szívvel ajánljuk!


Az írás eredeti változata a Két Egér honlapján jelent meg.