CsaládKonfliktusVálás

Válás gyerekkel - Ez az 5 legelterjedtebb tévhit a válással kapcsolatban! Családjogi szakértőt kérdeztünk

Külön vagy közös vagyonnak számít-e a házasság előtt vásárolt vagy megörökölt lakás? Milyen szempont dönti el, hogy hol helyezik el a gyereket váláskor? Mennyire veszi figyelembe a válóperes bírói gyakorlat azt, ha valakit megcsaltak? Milyen eszköze van annak a szülőnek, akitől válás után eltiltja a másik szülő a gyereket? Dr. Dobozy Lilla családjogi ügyvéddel ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben a legelterjedtebb tévhiteket járjuk körül.

  1. Öt év után minden közös

Sokszor halljuk ismerősöktől vagy csak az utcán, hogy „öt év után minden vagyon közössé válik a házastársunkkal”, de vajon mennyi ebben az igazság és mégis, mit is mond erről a magyar jogrendszer?

Lőjük le mindjárt az elején a csattanót, nem lesz minden közös 5 év után. Természetesen kivételek mindig akadnak, mint ahogy az életben is vannak mindig kivételek.
Nézzük meg tehát, hogy mit mond erről törvény.

Valóban közös vagyonná válik ötévi házassági életközösség után az a vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép. Azaz vélhetően ebből ered a sok félreértés, pedig ez a szabály sem arra vonatkozik, hogy ha valaki visz a házasságba egy tévét vagy egy mosógépet, akkor az 5 év után közös lesz, hanem arra az esetre, amikor ennek a különvagyonnak a helyébe a házasság alatt egy új lép, vagyis újat vesznek az együttélés alatt. Tehát mindaddig külön vagyon a saját tévé, amíg nem veszünk közösen egy újat és nincs mögöttünk minimum öt közös év.

Azonban a házastárs különvagyona – a fenti szabályt leszámítva – mindig különvagyon marad, így például a házasság előttről származó lakás vagy örökölt lakás nem kerül be a közös vagyonba. Abban az esetben pedig, ha a korábbi különvagyoni lakás eladásra kerül, és abból a felek közösen vásárolnak egy új ingatlant, az eladott lakás értékének arányában különvagyon lesz.

  1. Úgyis az anyánál helyezik el a gyereket

Sokszor elhangzó mondat a férfiak szájából, hogy „úgyis az anyánál helyezik el a gyereket”. Azonban az igazság az, hogy az apáknak és az anyáknak teljesen egyenlők a jogai a gyermekekkel kapcsolatban. Tény, hogy a magyar bírói joggyakorlat még mindig anyapártinak mondható, azonban szerencsére az elmúlt években ez egyre inkább elmozdult abba az irányba, hogy a gyermek érdekeit tartják elsődlegesen szem előtt, aminek egyenes következménye az, hogy az apáknak ítélik a gyerekeket egyre több esetben.

A gyermekelhelyezés, illetve ma már szülői felügyelet gyakorlása szempontjából legtöbbször a bíróság által kirendelt igazságügyi gyermekpszichológus szakértő szakvéleménye a döntő, illetve amennyiben tizennégy éves elmúlt a gyerek, úgy a bíróság személyesen őt meghallgathatja, hogy kivel szeretne élni.

Válás gyerekkel - Ez az 5 legelterjedtebb tévhit a válással kapcsolatban! Családjogi szakértőt kérdeztünk

Összességében elmondható, hogy annál a szülőnél helyezik el a gyereket, amelyikhez jobban kötődik, illetve amelyiknél a nevelése és fejlődése jobban biztosított, vagyis alkalmasabb a nevelésre.

  1. Megcsaltak, elválok, biztosan nekem ítélik a gyerekeket és a házat

Sokszor előfordul, hogy a morális igazságérzetünket ki akarjuk vetíteni a joggyakorlatra, azonban a magyar bontójog nem vádelvű, így bármennyire is mellettünk áll a morális igazság, az nem feltétlenül fog megjelenni a jogban. Ezért tévhit a fenti kijelentés.

  1. Tartásdíjat mindig a férfi fizet

Tartásdíjat annak a részére kell fizetni, aki kizárólagosan gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, vagyis akivel a gyerek él. Mint ahogy fentebb is említettem, a magyar bírói jogi gyakorlat változóban van, éppen ezért nem evidens, hogy az anya kapja a szülői felügyeleti jogot, ezáltal a tartásdíjat. Megállapodás esetén, ha közös marad a szülői felügyeleti jog gyakorlása, abban az esetben lehet rendelkezni, hogy kit illessen a tartásdíj.

  1. Eltilthatják tőlem a gyereket

A kapcsolattartás a külön élő szülőnek joga, és a másik szülőnek kötelessége ezt biztosítani. Tehát amennyiben mégis megvalósul, hogy az egyik szülő eltiltja a másiktól a gyereket, akkor vannak jogi eszközök arra, hogy kötelezni lehessen a kapcsolattartás biztosítására (például gyámhivatal által), súlyosabb esetben pedig kérhető a szülői felügyeleti jog újra szabályozása a bíróságtól, vagyis az eltiltónak lehet az a büntetése, hogy elveszik tőle a gyereket.

Szakértő: Dr. Dobozy Lilla ügyvéd
Eredeti cikk: 

Amennyiben családjogi, válóperes ügyvéd segítségére lenne szükséged, úgy részletesebb tájékoztatást a www.drdobozylilla.hu oldalon találsz.

 

 
Címkék: válás

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó