Óvoda

Óvodai hiányzás, iskolai hiányzás, igazolatlan óra – Mire ügyelj? Mikor függesztik fel a családi pótlék folyósítást?

Az óvodai és iskolai igazolatlan hiányzásokba nem is olyan nehéz belefutni. Az EMMI munkatársait kérdeztük meg arról, hogy mennyi igazolatlan óvodai nap, illetve igazolatlan iskolai tanóra után vonják meg a családi pótlék folyósítását? Mi a hatályos előírás 2017-ben?

50 igazolatlan tanóra után szünetel a családi pótlék!
2010 szeptemberétől iskolalátogatáshoz kötött a családi pótlék (iskoláztatási támogatás)! A gyámhatóság az igazolatlan 10. kötelező tanórai foglalkozás után felhívja a családi pótlék jogosultját a mulasztás jogkövetkezményére, vagyis arra, hogy 50 tanórányi igazolatlan hiányzás után szüneteltetésre kerül az ellátás az adott tanévben.

Óvodai hiányzás, iskolai hiányzás, igazolatlan óra – Mire ügyelj? Mikor függesztik fel a családi pótlék folyósítást?

Igazolhasson 15 nap iskolai és óvodai hiányzást a szülő? - © Fotó: rtl.hu

20 nap óvodai hiányzás után szüneteltetik az ellátást
2016 januárjától a rendszeres óvodába járás is feltétele a családi pótlék (nevelési ellátás) folyósításának, óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermek után járó ellátás esetén.
A gyámhatóság az igazolatlanul mulasztott 5. óvodai nevelési nap után felhívja a szülőt a mulasztás jogkövetkezményére, vagyis arra, hogy az igazolatlanul mulasztott 20. óvodai nevelési nap után az ellátást szüneteltetik adott nevelési évben.

Családi pótlék jelenlegi összege 12 200 Ft és 25 900 Ft között mozog
2010 óta az igazolatlan hiányzások száma közel negyedére csökkent. Míg a 2009/2010-es tanévben 13 046 esetben hiányoztak igazolatlanul több mint 50 órát, addig a 2016/2017-e s tanévben 3 217 esetben. Az intézkedések sikerét jelzi, hogy a tendencia egyértelműen csökkenő.

A családi pótlék (nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás) összege 12 200 Ft és 25 900 Ft között mozog. A családi pótlék összege függ a gyermekek számától, attól, hogy a szülő egyedülálló-e, illetve a gyermek egészségi állapotától.

Forrás: Emberi Erősforrások Minisztériuma (EMMI)

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó