CsaládÉletszakaszokóvodás

Törvénysértő az óvodai szünet?

2010 június 23. kölöknet

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani: az intézmények egy hónapos bezárása szerintük törvénysértő, miután az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz az óvodai pedagógusok számára. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont nem jogellenes az óvodák nyári bezárása, az óvodapedagógusnak joguk van szabadságra menni.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a nyári munkarend nemcsak az óvodákon múlik, a fenntartóval közösen döntenek a szünet hosszáról. Véleménye szerint, ha egész nyáron nyitva lenne az összes óvoda, azt biztosan nem bírnák anyagilag az önkormányzatok.

Bár az óvodai szünetek általában nem hosszabbak 4-6 hétnél, az iskolai szünettel egy időben általában ezekben az intézményekben is megváltozik a munkarend. Az óvodák nagy része ilyenkor összevont csoportokkal működik, ami azt jelenti, hogy a más-más csoportba járó gyerekeket esetleg egyetlen csoportban felügyelik egész nap – és nem is biztos, hogy a gyerek megszokott óvónője. Elterjedt gyakorlat az is, hogy az óvodában figyelmeztetik a szülőket: inkább ne vigyék be a gyereket ebben az időszakban, mert az nem lenne jó a gyereknek sem.

Az már csak a hab a tortán, hogy sokszor nemcsak a nyári szünet okoz problémát a gyerekes szülőknek, hanem az óvodák hét közbeni nyitva tartása is. Ugyanis a legtöbb óvodában kimondatlan elvárás, hogy a szülők négy-fél öt körül elvigyék a gyereket, akkor is, ha dolgoznak.

A Pénzcentrum egyik cikke szerint azonban a család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás. Mert míg régebben eltűrték a cégek, ha a gyerekes szülők többet hiányoztak egy évben, ez ma már nincs így, ezért az óvodák bezárása komoly veszéllyel jár a munkavállalók számára, hiszen akár munkahelyüket is elveszthetik miatta.

A pedagógusok érdekvédelmi szervezete - az MSZOE állításaira reagálva - az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem tekinthető jogszerűtlennek, hogy amennyiben a településen több óvoda működik, megtervezzék az egyes óvodák nyári működésével és bezárásával kapcsolatos feladatokat. Szerintük ennek során sem jogilag, sem szakmailag nem kifogásolható megoldás, ha a zárva tartó óvodába járó gyermekek közül azokat, akiknek a felügyeletéről a szülők nem tudnak gondoskodni, ideiglenesen másik, a nyitva tartó óvodába irányítják át - olvasható Pénzcentrum cikkében.

A Pedagógusok Szakszervezete rámutatott arra is: a törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendelet előírja, hogy az óvoda nyári zárva tartásáról legkésőbb február 15-éig a szülőket tájékoztatni kell, ám egyúttal az óvoda éves működési rendjének kialakításához indokolt a szülői igényeket is ismerni. Ezért elengedhetetlen tartják, hogy az óvodák konzultáljanak a szülőkkel.

Ugyanakkor úgy vélik, hogy az óvodák működésének nyári szüneteltetése nélkül lehetetlenné válna az óvodapedagógusok szabadságának kiadása. Márpedig az óvodapedagógusnak, mint minden munkavállalónak és közalkalmazottnak, joga van arra, hogy szabadságon legyen, és a munkáltató pedig köteles a szabadság igénybevételének lehetőségét biztosítani.

A szakszervezet szerint erre pedig a legalkalmasabb időszak a nyár, véleményük szerint a szülők is ekkor tudják a legkönnyebben megoldani a gyermekük felügyeletével kapcsolatos feladatokat. Az óvodapedagógusok szabadságolásának ideje pedig egyúttal alkalmas az óvoda helyiségeinek és berendezéseinek felújításával, karbantartásával összefüggő feladatok elvégzésére is.

 
 
Hozzászólások  
(14 hozzászólás) 
2014 július 31. 10:23
vidéki anya
Vidéki Anyuka!
Nálunk idén csak 8 hétre zárt be a saját óvodánk. Tavaly ez 10 hét volt, úgy, hogy a kijelölt 2 darab ügyeletes óvoda közül kellett választanunk, hogy hova visszük a gyermekünket, mindkét oviba nem mehetett. Ezen fel volt háborodva sok szülő, így idén nyáron csak 8 hetes a szünet, így "szerelték" le a háborgó szülőket. Persze ideális lenne ha együtt lehetnénk a nyáron, csak akkor amikor a munkáltató közli, hogy nem mehet el az ember 2 hét szabadságra, csak 1 hétre - és ennek is örüljön, mert ez kiváltság -, és a nagyszülők is aktívak, akkor egy kicsit tán elgondolkodtató hogyan is tudja megoldani az ember.
2014 június 17. 13:36
Barbi
És azt se felejtsük el, hogy az óvónénik is emberek, és nekik is lehetnek gyerekeik, akik szintén igénylik az együtt töltött időt. Ráadásul, a környékbeli óvodák mindig összehangolják a zárást és folyamatos ügyeletet biztosítanak, azoknak a gyerekeknek, akiknek szükségük van rá.
2014 február 14. 09:41
Barbi
Szülőként és óvónőként is csak saját tapasztalatot írok le. Amikor még én is gyerek voltam, akkor sem volt több szabadsága a szüleimnek. Nagy szülők távol, közlekedés nehézkes, életünk komfortja sokkal alacsonyabb szinten volt, a háztartásunkban csak kevés házimunkát segítő gép volt stb. Ezt a sort folytathatnám hiszen én a 70-es években voltam óvodás. Nálunk jól bevált volt a 6 hetes óvodai szünetre, hogy apu és anyu külön-külön mentek szabadságra 2-2 hétre és még úgy is 2 hetet együtt lehettünk. Persze ehhez az is kellett, hogy az én édesapám aktívan vállalja a gyerekekeivel való napi foglalkozást és a háztartást is mellette. Ez abban az időben ritkaság volt, de ma már a háztartás is könnyebb és egyre több férfi (szerencsére és tisztelet nekik) nem maradi gondolkodással "papucs" státusznak tartja az ilyen fajta munkát.
Én sem hagytam a gyerekeimet ( még alvásidőre sem) az óvodában csak, amikor dolgoztam. Ez fontos volt számomra, hogy a LEGFÉLTETTEBB KINCSEIMET ne az intézmény nevelje, hanem én. Nekik is egészségesebb, ha a délelőtti zajterhelés után az otthoni nyugalom veszi körbe őket. Mert már 25 gyereknél nagyobb zajterhelés éri a kisgyereket, mint egy gyárban dolgozó munkást, akinek kötelező a füldugó, hogy védje az egészségét és az idegrendszerét. Szülőként nem lenne nyugodt a lelkiismeretem, ha a gyerekemet hagynám folyamatosan egy ilyen közegbe kiszolgáltatva lenni. Ha felnőttként vágyunk a szabadságra, akkor gyerekként ők még jobban vágynak rá és leginkább ránk, hogy együtt legyünk. Tudom, hogy közhely, de nagyon hamar elmúlik a kisgyermekkor, visszahozni nem lehet, de jó alapot adni ahhoz, hogy a gyerekünkkel megfelelő legyen a kapcsolatunk a kamaszkor alatt és később is születésétől kell, napi szinten tenni.
Összes hozzászólás (14) megtekintése »
Hozzászólás
aláírás
Hány lába van két nyúlnak? A választ írd be számmal:

A Kölöknet kiadója a Netvestor Kft. © Minden jog fenntartva

. Strict Standards: Non-static method siteLog::performance() should not be called statically in /home/koloknet/site/lib-2013082/functions.php on line 2230 Strict Standards: Non-static method siteLog::sitestat() should not be called statically in /home/koloknet/site/lib-2013082/functions.php on line 2231