CsaládÉletszakaszokóvodás

Törvénysértő az óvodai szünet?

2010 június 23. kölöknet

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani: az intézmények egy hónapos bezárása szerintük törvénysértő, miután az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz az óvodai pedagógusok számára. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont nem jogellenes az óvodák nyári bezárása, az óvodapedagógusnak joguk van szabadságra menni.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a nyári munkarend nemcsak az óvodákon múlik, a fenntartóval közösen döntenek a szünet hosszáról. Véleménye szerint, ha egész nyáron nyitva lenne az összes óvoda, azt biztosan nem bírnák anyagilag az önkormányzatok.

Bár az óvodai szünetek általában nem hosszabbak 4-6 hétnél, az iskolai szünettel egy időben általában ezekben az intézményekben is megváltozik a munkarend. Az óvodák nagy része ilyenkor összevont csoportokkal működik, ami azt jelenti, hogy a más-más csoportba járó gyerekeket esetleg egyetlen csoportban felügyelik egész nap – és nem is biztos, hogy a gyerek megszokott óvónője. Elterjedt gyakorlat az is, hogy az óvodában figyelmeztetik a szülőket: inkább ne vigyék be a gyereket ebben az időszakban, mert az nem lenne jó a gyereknek sem.

Az már csak a hab a tortán, hogy sokszor nemcsak a nyári szünet okoz problémát a gyerekes szülőknek, hanem az óvodák hét közbeni nyitva tartása is. Ugyanis a legtöbb óvodában kimondatlan elvárás, hogy a szülők négy-fél öt körül elvigyék a gyereket, akkor is, ha dolgoznak.

A Pénzcentrum egyik cikke szerint azonban a család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás. Mert míg régebben eltűrték a cégek, ha a gyerekes szülők többet hiányoztak egy évben, ez ma már nincs így, ezért az óvodák bezárása komoly veszéllyel jár a munkavállalók számára, hiszen akár munkahelyüket is elveszthetik miatta.

A pedagógusok érdekvédelmi szervezete - az MSZOE állításaira reagálva - az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem tekinthető jogszerűtlennek, hogy amennyiben a településen több óvoda működik, megtervezzék az egyes óvodák nyári működésével és bezárásával kapcsolatos feladatokat. Szerintük ennek során sem jogilag, sem szakmailag nem kifogásolható megoldás, ha a zárva tartó óvodába járó gyermekek közül azokat, akiknek a felügyeletéről a szülők nem tudnak gondoskodni, ideiglenesen másik, a nyitva tartó óvodába irányítják át - olvasható Pénzcentrum cikkében.

A Pedagógusok Szakszervezete rámutatott arra is: a törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendelet előírja, hogy az óvoda nyári zárva tartásáról legkésőbb február 15-éig a szülőket tájékoztatni kell, ám egyúttal az óvoda éves működési rendjének kialakításához indokolt a szülői igényeket is ismerni. Ezért elengedhetetlen tartják, hogy az óvodák konzultáljanak a szülőkkel.

Ugyanakkor úgy vélik, hogy az óvodák működésének nyári szüneteltetése nélkül lehetetlenné válna az óvodapedagógusok szabadságának kiadása. Márpedig az óvodapedagógusnak, mint minden munkavállalónak és közalkalmazottnak, joga van arra, hogy szabadságon legyen, és a munkáltató pedig köteles a szabadság igénybevételének lehetőségét biztosítani.

A szakszervezet szerint erre pedig a legalkalmasabb időszak a nyár, véleményük szerint a szülők is ekkor tudják a legkönnyebben megoldani a gyermekük felügyeletével kapcsolatos feladatokat. Az óvodapedagógusok szabadságolásának ideje pedig egyúttal alkalmas az óvoda helyiségeinek és berendezéseinek felújításával, karbantartásával összefüggő feladatok elvégzésére is.

 
 
Hozzászólások  
(16 hozzászólás) 
2014 október 16. 19:17
Marcsi
Egyszer azt olvastam valahol, hogy:"az óvoda nem gyermekmegőrző, hanem iskolára felkészítő a kicsiknek..."
2014 augusztus 29. 10:03
Amália
Drága Barbi! Ma nem a 70-es években jórunk, hanem a jelenben. Nem tudom mit szólnál hozzá ha neked is egyedül kellene nevelned a gyermekeidet. Biztos nem engedhetnéd meg magadnak,higy 6 hetez otthon maradjál. Az egyedül nevelö szűlökre is gondolni kellene. Nem csak magadra. Az óvónők mind eggyet fújnak. Lennétek Ti ilyen helyzetben.
2014 július 31. 10:23
vidéki anya
Vidéki Anyuka!
Nálunk idén csak 8 hétre zárt be a saját óvodánk. Tavaly ez 10 hét volt, úgy, hogy a kijelölt 2 darab ügyeletes óvoda közül kellett választanunk, hogy hova visszük a gyermekünket, mindkét oviba nem mehetett. Ezen fel volt háborodva sok szülő, így idén nyáron csak 8 hetes a szünet, így "szerelték" le a háborgó szülőket. Persze ideális lenne ha együtt lehetnénk a nyáron, csak akkor amikor a munkáltató közli, hogy nem mehet el az ember 2 hét szabadságra, csak 1 hétre - és ennek is örüljön, mert ez kiváltság -, és a nagyszülők is aktívak, akkor egy kicsit tán elgondolkodtató hogyan is tudja megoldani az ember.
Összes hozzászólás (16) megtekintése »
Hozzászólás
aláírás
Hány lába van két nyúlnak? A választ írd be számmal:

A Kölöknet kiadója a Netvestor Kft. © Minden jog fenntartva

.