CsaládHasznos tudnivalókCsaládtámogatás

A családtámogatási rendszer változásai

Új gyes- és gyed-szabályok

Újra megszavazta az Országgyűlés a gyes és gyed jogosultságának és időtartamának változásaira vonatkozó jogszabályokat. Miután Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a törvényt, új rendelkezéssel egészítették ki. Eszerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy október 15-ig tájékoztassa az illetékes parlamenti bizottságot, mi mindent tettek a férőhelyek bővítéséért, a részmunkaidős foglalkoztatás bevezetéséért.

A törvénymódosítás szerint a 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermekgondozási segély (gyes) az eddigi három év helyett, és 365 nap biztosítási jogviszony szükséges a gyermekgondozási díj (gyed) igényléséhez. Továbbra is hároméves korig lehet a gyest igénybe venni ikerszülés esetén, és szintén hároméves korig jár a gyes a tartósan beteg, fogyatékos gyermekek után.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy a gyed legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, vagyis ha valakinek egy év biztosítotti jogviszonya van, annak a gyed is csak egy évig jár. A jogszabálynak az a része változatlan maradt, hogy a gyed legfeljebb a gyermek kétéves koráig vehető igénybe.

A módosítás szerint nem emelkedik jövőre a családi pótlék összege, és változnak a jogosultság feltételei. Míg eddig a közoktatási intézménybe járó gyermek 23 éves koráig járt a családi pótlék, ez a határ 20 éves korra csökkent.

:

Bölcsőde nélkül nem megy

"Az országgyűlés május végén fogadta el a gyes és a gyed szabályozásá- nak szigorítására vonatko- zó rendelkezéseket, aminek kapcsán a nők egy részének korábbi munkába állása várható. De vajon lesz-e elég bölcsődei férőhely a 2010. április 30-a után születendő gyerekek számára?" Bővebben...

Az ellátások három évről két évre való csökkentése felveti a gyermekek napközbeni elhelyezésének és a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának problémáit. A kormány tervei szerint a következő három évben – elsősorban eu-s pályázati pénzekből – 15 ezerrel bővül az óvodai, bölcsődei férőhelyek száma. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint erre 13 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre.
A férőhelyteremtéssel párhuzamosan igyekeznek megerősíteni a családi napközik rendszerét, és új megoldási lehetőségként kidolgozzák a családi felügyelet intézményének szabályozását. Ennek keretében a kismamák saját gyermekeik ellátása mellett további két-három gyerek napközbeni felügyeletéről gondoskodhatnak, az ehhez szükséges ismereteket pedig egy rövid tanfolyam elvégzésével szerezhetik meg.

A kormányzati tervek között szerepel az is, hogy a közszférában kötelezően fel kellene ajánlani részmunkaidős állást azoknak az anyáknak, akik 2 éves gyermekük mellől mennének vissza dolgozni, a versenyszférában pedig foglalkoztatási támogatásokkal ösztönöznék a szülésről visszatérő nők alkalmazását

A Független Hírügynökség tudósítása alapján

2009 június 30. kölöknet

 
Kölöknet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 
2014 május 28.
Cezary
Hey, sutble must be your middle name. Great post!
2010 november 24.
Egy Anyuka akinek elege van a Parlamentből!!
Egyetértek a fenti hozzászólóval! Mégis mit képzelnek ezek magukról? Éljenek meg ők a gyeből + családiból mondjuk egy fél évig! Kiíváncsi vagyok hogyan állna a szájuk!!! Főleg az egyedálló kismamákat sajnálom, ők évente 2x kapnak 5500 ft-ot meg igényelhet 5500 ft lakástámogatásit. Normálisak egyátalán a törvényhozók?????? Nő kellene a főnöki székbe, mint Németországban, mint Anela Merkel( bocs, ha rosszul írtam) akkor 1000% hogy nem itt lennénk!!!!!!
2010 május 01.
egy felháborodó édesanya /magyar/
már probálták növelni a bölcsödéket csak sajnos még látszata nincs a pici gyermekek és az anyák rovására bezzeg a romáknak nincs ilyen problémályuk az ő fejük nem fáj emiatt hisz az okosok ezt is megoldják nekik!!! majd a magyar anyák dolgoznak,hogy ők megélhessenek !ezt csak az apicigyerek sinyli meg!de ez senkit sem érdekel valamiből szegényeknek is meg kell élni.csak sajnos a magyar emberre nem gondol senki csak dolgozni,dolgozni és dolgozni!hát medddig megy ez még igy tovább!!!
2009 november 20.
Tóth Károly
Felháboritó egyenesen meggyalázó, a gyes összege, kérem probáljanak meg élni belőle a Tisztelt Tőrvényhozok!!!! Igyfolytatjuk elfogya magyar!!!!
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás