CsaládTabuFüggőségek

Drogok az iskolákban

Egy kutatás során a megkérdezett 14-16 éves korosztály 22 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, 16 százalékuk pedig fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Mindez abból a 2007-es felmérésből derült ki, amit a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztató keretében ismertettek.

A 8–10. évfolyamos, iskolában tanuló diákok országos reprezentatív mintáján készült vizsgálat eredményei szerint a tanulók nagy többsége fogyasztott már élete során alkoholt, és az iskolások közel 16 százaléka kipróbált már életében valamilyen tiltott szert. Változatlanul a marihuána használata a legelterjedtebb, ettől alig marad el a gyógyszer és alkohol együttes fogyasztása, de előfordul még az orvosi recept nélküli nyugtatófogyasztás és a szipuzás. A marihuánán kívül a tiltott szerek közül az ecstasy, az amfetaminok és az LSD/hallucinogének a legelterjedtebbek.

A kutatásban megkérdezett diákok közül egyértelműen veszélyeztetettnek tűnnek a befejezetlen felsőfokú végzettségű szülők gyerekei, és az is megfigyelhető, hogy a tiltott szerek kipróbálása gyakoribb a legmagasabb, mint a legalacsonyabb iskolai végzettségű szülők gyerekei között. A szülők feltételezett anyagi helyzete nem mutat kapcsolatot a tiltott drogok kipróbálásával.

Az iskolai lógás és a gyengébb tanulmányi eredmény nagyobb mértékű drogfogyasztással jár együtt – olvasható az ATV cikkében. Akiket a szülők együtt nevelnek, és harmonikus a szüleikhez fűződő viszonyuk, azok kisebb valószínűséggel lesznek rendszeres droghasználók.

A fogyasztók aránya a 22–23 éves korcsoportban a legmagasabb, az idősebbeknél stagnálás, illetve csökkenés figyelhető meg. Az általános iskolába járók 8 százaléka jelezte, hogy kipróbált valamilyen drogfajtát. A középfokú tanintézményekbe járó fiatalok közül a legveszélyeztetettebb réteg a szakiskolások csoportja, itt minden hetedik gyerek kipróbált már valamilyen kábítószert.

A kábítószert kipróbálók, illetve fogyasztók nagyobb számban Budapesten, illetve a megyei jogú városokban lakó magyar fiatalok vannak. Míg a községben lakó 15–29 évesek 13 százaléka, addig a fővárosiak 25 százaléka próbált már valamilyen drogfajtát.

2010 május 27. kölöknet

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2010 június 01.
 
Hivatkozás nélkül nem sok hitelt adhatok ilyen bulvárcímű cikk megállapításainak.
Kölöknet hozzászólás
aláírás