Hírek

Megmentik a befalazott denevéreket az esztergomi József Attila Iskolában

Azonnal megrendelik az esztergomi József Attila Iskola szigetelésének kivitelezőjétől azoknak a pillangóajtóknak a beépítését, amelyeken távozhatnak a burkolat alá befalazott denevérek - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hétfőn az MTI-vel

Az önkormányzat által hétfőn délelőtt összehívott egyeztetésen elhangzott, hogy csaknem háromezer védett denevér kerülhetett élve a hőszigetelés alá. Az állatok kijárat nélkül addig élhetnek, amíg a levegőjük tart - mondta az MTI-nek Bánhidy László alpolgármester. Hozzátette, az önkormányzat üzemeltetőként nincs kapcsolatban a kivitelezővel, de minden segítséget megad az állatok megmentéséhez. A denevérek évtizedek óta élnek a panelszerkezetű épület szigetelésének repedéseiben.

Márton András, a bejegyzés alatt álló Dömösi Vadmadármentő Központ képviselője az MTI-nek elmondta, az iskolában egy hete figyeltek fel az állatokra, amelyek a panelépület résein keresztül az épület belseje felé próbáltak kiszabadulni. Eddig mintegy 140 darabot találtak, de több ezer rőt koraidenevér lehet a leszigetelt résekben.

A rőtdenevér Magyarország leggyakoribb denevérfaja, 1901 óta védett állat, természetvédelmi értéke 25 000 forint. Közép-Európában egyedülálló módon a nagyvárosokban is megtelepedett a volt szocialista országokra jellemző házgyári panelépületek hiányos szigeteléseiben. A természetvédő szerint 1-2 napos munkával be lehet építeni a pillangóajtókat a szigetelésbe, mert a beruházás előtt fotódokumentáció készült az épületről. Több ezer állat elhullása és bomlása esetén a problémát már nem lehetett volna így megoldani - tette hozzá.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a védett állatokat érintő épületátalakítások természetvédelmi engedélyeztetést is igényelnek. A megyei kormányhivatalok a denevérek eltávolítását a lakóüregekből csak a szaporodási időszak kezdetéig engedélyezhetik, augusztus 15-től október 31-ig.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ honlapján 2015. december 11-én közzétett tájékoztató szerint az október végén kezdődött munkálatok során 150 millió forintot költöttek az esztergomi József Attila Általános Iskola falainak hőszigetelésére és a nyílászárók cseréjére.

 

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás