IskolaPedagógusOktatáspolitika

Újra hároméves szakoktatás

A gyakorlatorientált szakmában a kormány bevezetné tisztán szakképzési évfolyamokból álló oktatásformát. A fiatalok 17 évesen OKJ-s bizonyítvánnyal léphetnének ki a munkaerőpiacra. A PDSZ tárgyalna a kérdésről.

A kormány ismét bevezetné a megszüntetett, tisztán szakképzési évfolyamokból álló oktatásformát. Elsősorban a gyakorlatorientált szakmákban - mint az építőipari, kereskedelmi vagy a vendéglátó-ipari - tartják ezt szükségesnek- írja a Magyar Hírlap nyomán a híradó.hu.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára a lapnak elmondta: megvizsgálják az előre hozott szakképzést, mindenekelőtt a kétkezi munkát igénylő területek esetében, ha pedig pozitív visszajelzést kapnak, újra megteremtik a hároméves szakoktatás rendszerét.

Terveink szerint hatékony, nyolc osztályra épülő struktúrát alakítunk majd ki, amelyben tizenhét éves korban OKJ-s bizonyítvánnyal léphetnek ki a fiatalok a munkaerőpiacra. A magas kvalifikációt jelentő szakmák elsajátítása már nem a nyolcadik osztályra épülne, hanem egy- vagy kétéves képzési idővel az elvégzett középiskolára - mondta Czomba Sándor.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a témában szakmai egyeztetést javasol. Kerpen Gábor elnök nem zárja ki, hogy három év alatt megvalósítható az oktatás, de szerinte nem engedhető meg, hogy a diákok kizárólag szakmát tanuljanak.

 
Kölöknet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 
2010 szeptember 08.
Sinka Edit
Valóban, sok szakiskolában indultak ilyen osztályok. Ám ha jól értelmezem a hírt (második bekezdés), éppen arról beszélt a foglalkoztatási államtitkár, hogy megvizsgálják majd az előrehozott szakképzés tapasztalatait, és amennyiben azok pozitívak, akkor a "magas kvalifikációt jelentő szakmák" kivételével a többi szakképzést hároméves formára alakítják. Persze lehet, hogy csak én szeretném a hatásvizsgálatot "belelátni" ebbe az előkészítő folyamatba.
2010 szeptember 06.
Környei László
Ezt már az előző kormány bevezette, és 2010. szeptemberben már indultak is ilyen osztályok.
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó