Szülő- és gyereknevelés

Narancsos fánk sütőtökkel (recept) – Isteni fincsi fánk gyerekeknek

A farsangi időszak nagy slágerét hoztuk el nektek. Íme, a farsangi fánk, amelynek egészséges verziója a pihepuha, ízletes narancsos fánk! 
Nyitókép: Getty Images

Hozzávalók 20-30 darabhoz

  • 30 dkg sült sütőtökpüré 
  • 40-45 dkg liszt (fele-fele finom és teljes kiőrlésű)
  • fél dl langyos víz 
  • 4 dkg vaj vagy margarin 
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • fél narancs reszelt héja
  • egy csipetnyi só


Fotó: Freepik

Elkészítés

1. Langyos vízbe egy kevés cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. 

2. Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a sütőtökpürét, a narancs reszelt héját és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a vajat is és az egészet összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha ragacsosa masszánk (a sütőtök nedvességtartalma miatt), akkor adhatunk még hozzá lisztet. Az a jó, ha a tészta elválik az edény falától és nem ragacsos. 

3. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. 

4. Lisztezett gyúródeszkán, 1-2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát és lisztbe mártott pohárral vagy nagyobb pogácsa/fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd konyharuhával letakarva további 30 percig kelesztjük. 

5. Ezután forró olajban közepes lángon kisütjük.

A receptet az MDOSZ dietetikusainak köszönjük!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás