Ajánló

Igazi sikerélmény az olvasásban: íme a megújult „Már tudok olvasni!” sorozat!

Képzeld el, hogy a gyermeked azzal áll eléd: „Olyan izgi volt ez a történet, választhatok még egy ilyen könyvet?” Nos, ha a te szívedet is megmelengetné a tudat, hogy a gyermeked egy minden ízében neki való olvasmánnyal végre elindulhat az olvasás szeretetének útján, akkor megtaláltad a nektek szóló sorozatot.

-  Képzeld, anyával voltunk a könyvesboltban és választhattunk egy-egy mesekönyvet! -rohan oda hozzám a lépcsőházban a szomszéd harmadikos kisfiú és a másodikos öccse. - Hú, ez szuper, és mit választottatok? -kérdezem. - Várj, mindjárt előtúrjuk a szatyorból...Anya, megmutathatjuk Vikinek a könyveinket? - folytatja izgatottan a kisebb tesó, aztán az anyukája és köztem szaladgálva egyszer csak visszatér két vékony könyvecskével. - Ezt választottam én, ezt pedig Peti! – mondja. - Igen, az enyém már nehezebb, mert könnyebben tudok olvasni, de majd Dávid is elolvashatja, ha én befejeztem. - vágnak szinte egymás szavába, amíg én megmosolyogva a szitut, kezemben forgatom a kiadványokat. „Már tudok olvasni-sorozat, 1. szint, 2. szint, 3. szint – áll a könyvek hátoldalán, de mielőtt még komolyabban belemélyedhetnék az ismerkedésbe, mellém lép a fiúk anyukája: - Ennyire bejött nekik az olvasás? - kérdezem. - Most képzeld el! Az élet apró örömei, de tényleg! És olyan jó, hogy Peti húzza magával a Dávidot, mert ő így még jobban el akarja olvasni ugyanazt, mint a bátyja! - meséli boldogan, aztán váltunk még pár szót és elbúcsúzunk egymástól.

Pár hónappal később épp a kanapén bontom fel a Móra Könyvkiadótól érkezett csomagot, amiből egyszer csak kikandikál három vékony kis könyvecske, mire felkapom a fejem: „Aha!” – mondom ki hangosan, pedig egyedül vagyok a szobában. Bizony, ugyanannak a sorozatnak a részei, amiket múltkor a fiúk olyan nagy elánnal mutogattak nekem a lépcsőházban. A többi kiadványt gyorsan félreteszem, és lapozgatás helyett rögtön el is kezdem olvasni az első kötetet.

Majoros Nóra – Éjjeli kalamajka (Már tudok olvasni – 1. szint)

A vicces kis történet egy lakótelepre kalauzol, ahol az éjjeli nyugalmat finoman szólva is felborítja egy kíváncsi sündisznó ámokfutása. Olyannyira felrázza a környéket a süni, hogy még a szomszéd Kati néni is azt hiszi, szellemek járnak a házak között: éjszakai hűtőmolyként gyorsan fel is fal egy tábla csokit ijedtében. Szabó Imola Julianna humoros illusztrációi egész biztosan mosolyt csalnak az olvasók arcára, miközben a könnyen olvasható, nagy méretű betűkkel közösen segítik a szövegértést.

Mészöly Ágnes – A lila boríték (Már tudok olvasni – 2. szint)

Mese egy kisfiúról, aki számára igazán szomorúan kezdődik a nyári szünet: az anyukája ugyanis egész nyáron egy űrállomáson dolgozik a Föld és a Hold között. Bizony, űrhajós. Levi tudja, hogy büszkének kéne lennie az édesanyjára, ő mégis csak a saját magányára tud gondolni. Egy nap azonban elutazik az apukájával Zebegénybe, a régi családi házba, ahol egy titokzatos kislány levelére bukkan. A helyi postás néni pedig biztosítja róla, hogy náluk a levelek mindig eljutnak a jó címzetthez, akár téren és időn át, múltból a jövőbe, jövőből a múltba. Ugye milyen izgalmas? Bárcsak mi is találtunk volna gyerekként ilyen rejtélyes leveleket! Ebben a történetben már 4-10 sort kell a gyerekeknek elolvasniuk oldalanként, illetve hosszabb szavak és bővített mondatok is segítik az értő olvasás fejlődését.

M. Kácsor Zoltán – A varázsajtó (Már tudok olvasni – 3. szint)

Hiába, nem minden kisdiák szereti meg rögtön az iskolába járást! Így van vele Berci is, aki minden reggel rendre az utolsó percben érkezik a suliba, délután pedig a lehető leghamarabb távozik az iskola falai közül. Egyszer aztán, amíg az apukáját várja a portán, beszélgetésbe elegyedik Jónással, a portás bácsival. A kisfiú érzi, hogy a nevén kívül van valami más is, ami különleges a portásban, de még csak nem is sejti mi lehet az. Míg nem egyik éjjel arra ébred, hogy egy kis koboldlány járkál fel-alá a szobájában, azon tanakodva, vajon merjen-e segítséget kérni egy embergyerektől. Berci meglepetését csak fokozza, amikor kiderül, hogy ez a kis kobold az iskolából ismeri őt: bizony, az ő iskolájából, ahol valójában nem is csak a Bercihez hasonló gyerekek tanulnak, és ahol Jónás a portás sokkal többet tud a világ dolgairól, mint azt bárki elsőre gondolná.

Ez a mese már a haladó olvasóknak ajánlott: valamivel hosszabb és bonyolultabb a történet, és nehezebb mondatszerkezetekkel is találkozni benne.

A különböző szintű történetek szép fokozatosan tudják fejleszteni az önálló olvasást: nekem külön öröm azt látni, hallani, amikor egy gyereket még több olvasásra motiválja az aktuális olvasmányélménye. A „Már tudok olvasni-sorozat” pedig szerintem pont ebben erős: minden kis olvasó a saját szintjén szerezhet sikerélményt az olvasásból, a szövegértésből, és így újra és újra kedvet kaphat arra, hogy a kezébe vegye a következő, kalandosnak ígérkező történetet. Ha osztályozni lehetne a kiadványt, én plusz pontot adnék a könyvek hátuljában helyet kapott szómagyarázatért és a különböző játékos feladatokért, amikkel a gyerkőcök egy mini olvasmánynaplót vezethetnek a történetről. A sorozathoz egyébként egy úgynevezett matricagyűjtő útlevelet is be lehet szerezni, amibe be lehet ragasztani a könyvecskék utolsó oldalán található matricákat.

 

Móra Könyvkiadó, 2021, 2022

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás