Fókuszban

Fókuszban az iskolaválasztás


 
 

Korábbi témák:


Fókuszban a PISA

>>
 

Fókuszban az SNI-s gyerekek

Bár a szakemberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, mégis növekszik az iskolába kerülés után rövid idővel tanulási vagy magatartási problémát mutató gyerekek száma.

>>
 

Fókuszban a kompetenciamérés

Az idén május 27-én, szerdán rendezik meg az Országos kompetenciamérést az összes magyar iskolában. Az egységes feladatlapokat az összes 6., 8. és 10. osztályos diák kitölti. Az eredményeket osztályok és iskolák szerint, valamint tanulónként is elemzik.

>>
 

Fókuszban a kreatív oktatás

Ahhoz, hogy a gyerekek tanulni tudjanak, készségek, képességek, kompetenciák egész összefonódó sorát kell kifejleszteniük, elsajátítaniuk és alkalmazniuk. Ezek - a kíváncsiság, kitartás, fegyelem, képzelőerő és az együttműködés - a kreatív gondolkodás alappillérei is egyben.  Ezek együttes használata lehetővé teszi, hogy elemezzük és megértsük a világot, hogy új megoldásokat találjunk a felmerülő problémák kezelésére. Ezeknek a képességeknek a birtokában lesz képes a tanuló az önálló, felelősségteljes cselekvésre, és a saját, illetve közössége jövőjéről való önálló döntéshozatalra. Az a pedagógia, amely megengedi, hogy ezek a készségek, képességek, kompetenciák kifejlődhessenek a tanulókban, jelentősen eltér az iskolák hagyományos pedagógiájától. A válogatás célja, hogy betekintést nyújtson azokba a hazai és nemzetközi intézményi gyakorlatokba, amelyek kreatív megoldásokat kínálva támogatják ezt a pedagógiai megújulást. 

>>
 

A nehéz helyzetek kezelése

>>
 

Fókuszban a karácsony, az ünnep és az ajándékozás

Ahogy élünk és gondolkodunk, ahogy szeretünk, úgy karácsonyozunk. És úgy élnek, úgy gondolkodnak, úgy szeretnek és úgy karácsonyoznak majd a gyerekeink is...

>>
 

Az iskolakezdés

Gyorsan elrepült a nyár,  szinte tegnap volt, hogy felkerült a V az "akáció" elé. Új év, új kihívások: összeállításunkban csokorba szedtük a Kölöknet.hu témába vágó írásait, böngésszenek köztük kedvükre.

>>
 

Fókuszban a kamaszok

Tanároknak, szülőknek egyaránt nagy problémát jelent, amikor a felnövekvő gyermek második hétéves ciklusa végéhez közeledve, egyik napról a másikra egy addig teljesen ismeretlen és első látásra idegennek tűnő arcát mutatja...

>>
 

Fókuszban a táplálkozás

A gyermekkori elhízás súlyos probléma világszerte, ezért a megelőzés szerepe kiemelkedően fontos. Jelenleg az Európai Unióban több mint 14 millió túlsúlyos és körülbelül 3 millió elhízott gyermek van. Az 1970-es évek óta tízszeresére nőtt az elhízott gyermekek száma. A gyermekkori elhízás nemcsak azért jelent népegészségügyi problémát, mert a túlsúly már gyermekkorban is számos betegség kialakulásának kockázatát növeli, hanem azért is, mert az elhízott gyermekek nagy valószínűséggel felnőtt korukban is túlsúlyosak lesznek.

>>
 

A hiperaktivitás

A szülő és a pedagógus egyaránt tanácstalan: mit tegyen a nehezen kezelhető gyermekkel, aki különben értelmes, segítőkész, jó humorú, de egyik pillanatról a másikra indulatos, dacos, támadó lesz, amivel alaposan próbára teszi a környezetében élők türelmét? Válogatásunkkal erre keressük a választ.

>>
 

VAKÁCIÓ!

A vakáció a gyerekeknek egyértelműen felszabadult örömöt hoz, a szülőknek azonban némi fejtörést is okoz, kezdve attól, hogy ki vigyáz majd a nyári szünetben a kölkökre, egészen odáig, hogy vajon kell-e, szabad-e tanulni nyáron. Összeállításunkban a Kölöknet.hu témába vágó írásaiból válogattunk.

>>
 

Értékelés, osztályzás, bizonyítvány

>>