CsaládCsaládi szerepek

10 híres ember, akit örökbe fogadtak

A mai világban egyre kevésbé állja meg a helyét a klasszikus, „normális” családmodell: apa, anya, két és fél gyerek, és egy kutya. A határvonalak egyre inkább elmosódnak, színes patchwork-családok jönnek létre, és örökbefogadás is egyre gyakoribbá válik. A most következő 10 híres ember – sportolók, színészek, énekesek – mind árvák vagy elhagyott gyerekek voltak, és egészen kicsi korukban fogadták őket örökbe. Szerencsére, ez láthatóan nem akadályozta meg őket abban, hogy az élet valamely területén kiemelkedőt alkossanak. 

1. Marilyn Monroe

A legendás szőke szépség 1926-ban született, egyedülálló anya gyermekeként, aki legjobb esetben is mentálisan instabilnak volt nevezhető. Marilyn Monroe több örökbefogadó családnál lakott az évek alatt, és két évet árvaházban is töltött. 16 évesen választani kellett: vagy egy újabb árvaház, vagy a házasság. Marilyn az utóbbit választotta, és hozzáment James Dougherty-hez akivel 4 évig voltak házasok. 

Forrás: www.thisismarilyn.com

2. Babe Ruth

George Herman Ruth Jr. 1895-ben született Marylandban, hét testvéréből hatot elveszített különböző betegségek vagy a szegénység miatt. Vendéglátós szülei árvaházba adták őt és a húgát. A St. Mary’s fiúiskolában találkozott Brother Matthiassal, aki megtanította baseballozni. A többi már történelem: Babe Ruth egyike a legnagyobb és legszeretettebb baseball játékosoknak, aki valaha is pályára lépett.

3. Deborah Harry 

Deborah Harry-t leginkább a Blondies nevű formáció énekeseként ismerhetjük. A 80-as évek popbandája olyan slágereket énekel, mint a Call Me vagy a Heart of Glass. Deborah-t három hónapos korában fogadta örökbe egy New jersey-i pár. A Blondie 2006-ban bekerült a Rock and Roll Hall of Fame and Museumba. 

4. Dave Thomas

Dave Thomast, a Wendy’s gyorsétterem-lánc tulajdonosát szinte azonnal a születése után adoptálták. Sajnos az örökbefogadó édesanyja meghalt, amikor ő ötéves volt. Thomas otthagyta az iskolát a tizedik osztályban, hogy teljes munkaidőben egy étteremben dolgozzon. Később, a katonaság után, az Ohio állambeli Columbus városba költözött, ahol megnyitotta az első Wendy’s éttermet 1969-ben. Később megalapította a Dave Thomas Alapítványt az Örökbefogadásért, hogy az örökbefogadás jogi környezetének egyszerűsítését és költségeinek csökkentését szorgalmazza. 

5. Steve Jobs

Az Apple Computers egyik alapítóját talán senkinek nem kell bemutatnunk. Vérszerinti anyja katolikus német bevándorlók gyermeke volt, apja pedig gazdag szír-muszlim családból származott. Anyai nagyapja kitagadással fenyegette lányát, ha hozzámegy születendő gyermeke apjához. A nehezítő körülmények hatására a pár az örökbeadás mellett döntött. Steve Jobs örökbefogadó szüleivel a mai Szilícium-völgybeli Mountain View-ba költözött, ahol érdeklődni kezdett az elektronika iránt. Az Apple 1976-ban indult világhódító útjára.

Forrás: www.ewanpearson.com

6. Malcolm X

A 20. századi amerikai történelem egyik legmeghatározóbb afroamerikai személyének nem volt kimondottan boldog gyermekkora. Apja, Earl Little baptista lelkész volt, akit 1931-ben meggyilkoltak. Malcolm ekkor még csak kisfiú volt. Apja halálát követően az édesanyja idegösszeroppanást kapott és intézetbe került, Malcolm és testvérei pedig árvaházba, majd különböző nevelőszülőkhöz. Később csatlakozott a Nation of Islam szervezethez, afroamerikai nacionalista, emberjogi aktivista volt és kritikusai szerint rasszista nézeteket vallott.

7. Faith Hill

Faith Hill (eredetileg Audrey Faith Perry), amerikai country-pop énekesnő csupán néhány napos volt, amikor Ted és Edna Perry örökbefogadták. Az énekesnő Mississippi államban nevelkedett, mint az egyetlen örökbe fogadott gyermek a családban és nagyon jó kapcsolatot alakított ki a vérszerinti édesanyjával is. Faith kezdettől tudta, hogy adoptálták és gyerekkoráról mindig úgy nyilatkozik, hogy az csodás volt. Mi talán leginkább a Pearl Harbor című film betétdaláról ismerhetjük őt.

8. Ray Liotta

Ray Liotta amerikai színész Newarkban, New Yersey államban született, és hat hónapos korában fogadta örökbe Mary Liotta jegyző, és Alfred Liotta, akinek autóalkatrész boltja volt. Liotta leghíresebb filmje az 1990-es Nagymenők, amiben Robert De Niro és Joe Pesci oldalán tűnik fel.

9. Jamie Foxx

A színész és humorista Eric Bishop néven látta meg a napvilágot 1967-ben. A szülei hamar elváltak és az édesanyja nem érezte magát képesnek arra, hogy felnevelje a fiát. Héthónapos korában a nagymamája fogadta örökbe. Jamie Foxx 2004-ben Oscar-díjat kapott a Ray című életrajzi filmben nyújtott alakításáért, beszédében pedig megköszönte nagymamája áldozatos munkáját és feltétel nélküli szeretetét. A magyar nézők mostanában a Django elszabadul című filmből ismerhetik.  

Forrás: www.ebony.com

10. Scott Hamilton

Scott Hamilton amerikai műkorcsolyázót Dorothy és Ernest Hamilton fogadta örökbe, 1958-ban, amikor a kisfiú még csak hathetes volt. 1984-ben Scott aranyérmet szerzett az olimpián, ezzel 1960 óta ő volt az első amerikai férfi, aki a sportágban érmet tudott szerezni. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás