CsaládÉletszakaszokKamasz

Tippek, ha randizni kezd a tini

Bizony, bizony, eljön ez az idő: tinédzser gyerekeink elkezdenek randizni. Ilyenkor a szülőknek csomó régi emlék, aggály és félelem suhan át az agyán. Mi lesz, ha csalódik? Mi lesz, ha nem jól választ? Mi lesz, ha megbántják? Mi lesz, ha valami baj lesz? Ezekre a kérdésekre aligha lehet válaszolni, mégis van pár tipp, amit érdemes megfogadni.

Beszélgessetek sokat a szexről és a szerelemről!

Kényelmetlen téma lehet ez a szülőnek és a gyereknek is, de nagyon fontos beszélni róla. Jobb, ha biztos vagy benne, hogy a fiad-lányod rendelkezik azokkal az alapvető ismeretekkel, amikkel kell. Az sem hátrány, ha ezeket tőled hallja és nem innen-onnan, fél információkból értesül mindenről.

Bátorítsd a nagyobb baráti összejövetelekre, ha esetleg randizni túl félénk!

Ha a kölök elég félénk, ugyanakkor tudod, hogy érdeklődik az ellenkező nem iránt, bátoríthatod arra, hogy nagyobb társaságban találkozzon hasonló korúakkal. Így nincs benne az a kínos randi-érzés, de mégis kötetlenebbül találkozhat fiúkkal, lányokkal.

Ne tilts – beszélgess!

Ha mindig csak azt mondod el, hogy mit szabad - vagy éppen mit nem szabad -, akkor könnyen rossz irányba mehetnek a dolgok. Törekedj mindig a párbeszédre, és te is hallgasd meg őt, ne csak azt várd el, hogy ő odafigyeljen rád.

Tudd, hogy hová ment és kivel!

Akármennyire is megbízol a gyermekedben, mindig fontos, hogy tudd, kivel van és hová ment. Persze kizárt, hogy mindig mindent el fog mondani, de ha kialakul benne a bizonyosság, hogy nem vágod rá mindenre a nemet, ő is könnyebben lesz őszinte veled.

Beszéljetek a lehetséges veszélyes helyzetekről is!

Persze senki nem szeret arra készülni, hogy mi lesz, ha egy randin rossz irányt vesznek a dolgok. Ugyanakkor nem hátrány, ha gyerek tudja, milyen jeleknél kell gyanakodnia, hogy a másik szándékai esetleg nem tisztességesek, és mi a teendő ilyenkor.

Erősítsd az önbecsülését!

Ha a gyermeked tisztában van a saját jó tulajdonságaival, és értékeivel, akkor sokkal nagyobb eséllyel választ olyan párt, aki szintén értékeli őt. Persze ebben a korban a gyerekek nagyon elégedetlenek és képlékenyek, de a legtöbb, amit megtehetsz, hogy erősíted benne az egészséges önbecsülést.

Tudatosítsd benne, hogy mindig fordulhat hozzád!

Fontos, hogy éreztesd, mindig nyitott vagy a beszélgetésre, odafigyelsz rá és meghallgatod őt. A jó emlékeket éppúgy meg kell osztani és átélni, mint a rosszakat. Állj mindenben mellé!

Ne kezeld gyerekként

Hiába tini, hiába tudod, hogy rengeteg tapasztalat vár még rá, ne kezeld gyerekként. Az ő problémái éppolyan fontosak az ő világában, mint a te gondjaid a sajátodban.

Próbálj visszaemlékezni a saját első randidra!

Így sokkal könnyebben át fogok tudni érezni, hogy mit él át a gyermeked. Persze változik a világ, nem ugyanolyan most az élet, de azért vannak dolgok, amik nagyságrendileg hasonlóak maradnak. Például a pillangók a gyomorban.

Készülődj vele együtt!

Ha a gyerek eljut az első vagy többedik randiig, akkor segíts neki a készülődésben! Persze csak ha ő is szeretné. A lányod például biztosan szívesen veszi a segítséged a ruhája kiválasztásánál, még akkor is, ha talán nem is vallja be. De ne akard te megmondani neki, hogy mit vegyen fel! Csak tanácsokat adj. 

Te hogyan segítettél a gyereknek az első randi előtt?

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás