CsaládTabuFüggőségek

Alattomos barát

Az alkohol és a fiatalok

Az alkohol olyan legális drog, amelyet szinte minden fiatal kipróbált már. Könnyű hozzájutni,a „szükséges” mennyiségre még a diákpénztárcából is futja. Kezdetben nem tűnik veszélyesnek, és néhány rossz élménytől eltekintve, tagadhatatlanul hatásos szorongásoldó.

A fiatalok gyakran azért fordulnak az alkoholhoz, mert hatásától ellazult, relaxált állapotba kerülnek. A bennük lévő feszültségek csökkennek, gátlásaik oldódnak. Beszédessé válnak, ez pedig megkönnyíti a kapcsolatteremtést. 

Alkohol: megbízható társ a társaságban

Gondoljunk csak azokra a kamaszokra, akik egyébként is rengeteget feszengenek: nem szeretnek szerepelni, nem szeretik, ha a szüleik róluk beszélnek (főleg nem a jelenlétükben), és akkor is feszengenek, ha idegen fiatalokkal kell ismerkedni. Mindez egy csapásra megváltozik az alkoholfogyasztást követően. Hirtelen könnyebb lesz a csajozás és a pasizás, a máskor visszafogottabb srácoknak is sikerül felhívni az érdeklődést magukra.

Különösen érintettek lehetnek a perifériára szoruló fiatalok, hiszen számukra mindennél fontosabb, hogy fesztelenebb viselkedésükkel végre sikerül a társaság középpontjává válniuk. Ennek persze az ellenkezője is megtörténhet, és gyakran meg is történik: ilyenkor az alkohol által kiváltott impulzivitás agresszív viselkedésben nyilvánul meg, ami újból a peremre szorítja a kamaszt.

Testi-lelki következmények

Azok a fiatalok, akik rendszeresen, hosszabb időn keresztül fogyasztanak alkoholt, testileg és lelkileg is függővé válnak. Ennek komoly élettani következményei lehetnek: idegsejtek pusztulása, májzsugor, szívinfarktus, rákos megbetegedések gyakoribb előfordulása a gyomor- és bélrendszerben, korai szellemi leépülés, emlékezet romlása. A veszélyek között külön is alá kell húzni, hiszen nemcsak magát az érintettet veszélyezteti: az alkoholos befolyásoltság alatt okozott közlekedési balesetek száma egyre nő.

Szenved az egész család!

Amikor valaki a családban iszik, attól minden családtag szenved. A szülők éjszakákat képesek átvirrasztani tehetetlenül, izgulnak gyermekük miatt, nem érte-e baj. Emellett bűntudatuk is van, vajon mit rontottak el, ami miatt a gyermekük „rossz” útra tévedt. Titkolják a rokonok, barátok, munkatársak elől a fennálló problémát, miközben magukat azzal hitegetik, hogy csak átmeneti gond van, ami hamarosan elmúlik. Az egyre szaporodó problémák kihatnak az egész családra: állandósulnak a családon belüli konfliktusok, az erőszak. Romlik a gyerek iskolai teljesítménye, iskolakerülővé válik, az állandó feszültség pedig a szülő munkahelyi teljesítményére is kihat.

Komoly terhet jelent az is, ha a szülő szenvedélybeteg. Az érintett szülők gyerekei hirtelen felnőtt szerepbe kényszerülnek, magukért és szüleikért is felelősséget kell vállalniuk. Az alkoholizmus emlékei, az átélt fájdalmak hatással vannak emberi kapcsolataik alakulására. A hatás sokszor évekig, vagy akár generációkon keresztül végigkíséri a család életét.

A társas környezet meghatározó!

A barátok a társas támogatásban nagyon fontos szerepet játszanak. Az értékeket kamaszkorban a kortársak képviselik, a felnőtt befolyása egyre inkább háttérbe szorul. Mivel a társakkal való időtöltés leginkább felnőtt jelenléte nélkül zajlik, ez növelheti az ártalmas, veszélyes tevékenységekben való részvétel esélyét (alkoholfogyasztás, dohányzás, egyéb drogok fogyasztása).

De ugyanígy veszélyt jelenthet az is, ha nem sikerül beilleszkedni a kortárscsoportba: ilyenkor a peremhelyzet érzelmi nélkülözése fordíthatja a fiatalt a devianciák, a szerhasználat irányába.

A kortárskapcsolatok mellett az iskola is befolyással van a fiatalok viselkedésére: azok, akik elégedetlenebbek az iskolával, és ott nem érzik jól magukat, nagyobb valószínűséggel dohányoznak és több alkoholt fogyasztanak.

Azok a feszültségek, amik akár az iskolában, akár a családban vagy a baráti társaságban érik a kamaszokat, oldódnak ittas állapotban. Bármilyen káros, mégis egészen addig vonzó lehet ez a megoldás, amíg nem tanulják meg konstruktívabb módon levezetni a feszültségeket. Ezért alternatív utakat kell kínálnunk nekik.

Mik ezek az alternatív utak?

Szülőként, pedagógusként mintát kell nyújtanunk a tartalmas kikapcsolódásra, a szabadidő hasznos eltöltésére. Ennek tárháza széleskörű: sport, kirándulás, kézműves tevékenységek, utazás, tánc, zenehallgatás, olvasás, színházba és moziba járás, egyéb hobbi űzése. Fontos a család közös időtöltése, a közös programok szervezése. Ebben nemcsak a családnak, de az iskolának is nagy szerepe lehet olyan délutáni programok szervezésével, melyek a "veszélyeztetett" fiatalokat is megszólítják.

A kamaszoknak legfontosabb referenciája a kortárscsoport, s felnőttként ennek "működésébe" nehezen látunk bele. Mégis fontos, hogy segítsük a gyermeket abban, hogy a család által közvetített értékeket képes legyen a kortárscsoportban megjeleníteni. Segítsük őt a csoporttal kapcsolatos feladat- és felelősségvállalásban!

Mit tegyek, ha baj van?

Ha észleljük, hogy baj van, teremtsünk megfelelő alkalmat arra, hogy beszélgetni tudjunk a gyerekünkkel! Azonban nagyon nem mindegy, milyen ez a beszélgetés. Kérdezzük arról, mit tud a témáról, milyen háttérinformációi vannak! A magunk részéről semmiképpen ne oktassunk, ne adjunk „lelkifröccsöt”, hanem olyan saját élményeinkről, tapasztalatainkról beszéljünk, melyek az aggodalmunkat számára érthetővé teszik, aláhúzzák.

Ennél többet kezdetben nem tehetünk, hiszen addig nem tudunk neki segíteni, amíg ő maga nem akarja. Sokszor az hozza meg az áttörést, ha saját maga tapasztalja meg viselkedésének következményeit: megbukik az iskolában, évet ismétel, baráti kapcsolatai megszakadnak, a közösség kirekeszti, fizikailag rosszul van stb. Ezt nehéz anyaként, apaként végignézni, és nyilván nem is kell, és nem is maradhatunk passzívak. A minél gyorsabb belátáshoz úgy segíthetjük hozzá, ha stabilan és rendszeresen szembesítjük: ebben az állapotban nem fognak menni a dolgai. Ahhoz kell nagy lelkierő, hogy mindezt tényszerűen tegyük, ne pedig szemrehányások és indulatok kíséretében. Hiszen utóbbiakkal éppen mi kergetjük újra az ital által nyújtott megnyugvásba.

:

Család, személyiség, droghasználat

"Amikor a droghasználat kialakulásáról beszélünk, számba kell venni a fiatalok életében azokat a megelőző-, illetve rizikófaktorokat, melyek megvédik őket, vagy éppen elősegítik a szerhasználat kialakulását. Ezekben a magyarázatokban igen fontos szerep jut a fiatal családjának." Bővebben...

 

Néhányan, miután felismerték, hogy problémájuk van az ivással, keményen dolgoznak azon, hogy meg is oldják azt, és sikerül önerőből, a családtagok és barátok támogatásával rendbejönniük. Azonban a kemény alkoholfüggők nagyon ritkán képesek pusztán akaraterő segítségével abbahagyni az ivást. Sokuknak külső segíségre van szüksége. Előfordulhat, hogy orvosi felügyelettel végzett detoxifikálásra szorulnak, hogy elkerüljék az esetleg életveszélyes megvonási tüneteket. Amint állapotuk stabilizálódott, szükségük lehet segítségre az alkoholfogyasztással összefüggő pszichés gondok megoldásával kapcsolatban is. Ekkor érdemes pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni segítségért.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó