ÉletmódEgészségSport

Biciklizni jó!

Tippek és tanácsok: kerékpározás

Kellemes, egészséges, környezetbarát időtöltés... Ennyi elég is lehetne a felhőtlen boldogsághoz, amikor kamaszodó gyermekünk rákap a bringázásra. Ám a legtöbbünket mégis nyugtalanít valami. Biztos, hogy mindent megtettem a biztonságáért? Biztos, hogy eléggé tud vigyázni magára? Nézzük, mi mindenre érdemes figyelni, amikor a gyermek biciklizni indul.

Szabályok

A biztonságos kerékpározáshoz a gyermeknek tisztában kell lennie a kerékpáros közlekedés alapvető szabályaival. Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral, s milyen elsőbbségi szabályok vonatkoznak a biciklisekre?

Hol kerékpározhatunk?

Ha az adott útszakaszon rendelkezésre áll kerékpárút vagy kerékpársáv, CSAK azon szabad kerékpárral közlekedni (ilyenkor a biciklizés a járdán és az úttesten is tilos). Ha nincs kerékpárút, a járdán maximum 10 km/óra sebességgel szabad kerékpározni. Ha nincs kerékpárút, az úttest jobb oldalán is szabad kerékpározni, de 12 év alatti gyermek főútvonalon nem biciklizhet.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.koloknet.hu/files/226_tablak_cikkbe.jpg”.Tilos kerékpározni autópályán és autóúton, valamint ott, ahol a kerékpározást tábla tiltja. Buszsávban is általában tilos a kerékpározás, az ez alóli ritka kivételeket megengedő tábla jelzi. Tilos kerékpározni a "Kerékpárral behajtani tilos", "Behajtani tilos", "Mindkét irányból behajtani tilos" táblákkal jelzett utakon. Ezeknek a tábláknak a felismerésére a gyermeket meg kell tanítani! Világosan kell látni, hogy a tiltások a kerékpáros biztonságát szolgálják. A buszsáv például általában túl keskeny ahhoz, hogy abban egy autóbusz és egy kerékpáros biztonságosan elférjen.

Kinek van elsőbbsége?

A járdán való közlekedésnél a gyalogosok épségére figyelni kell; annál is inkább, mert ők nincsenek felkészülve a biciklisre. Gondoljunk arra, hogy sokkal gyorsabbak vagyunk a gyalogosok mozgásánál, s így számukra hirtelen bukkanunk fel. Az ezzel okozott ijedelem sokszor irracionális reakciókat szül, tovább fokozva a balesetveszélyt.

Kerékpárúton való közlekedésnél a gyalogosokkal és autósokkal kapcsolatos elsőbbségi szabályokat is szem előtt kell tartani. Fontos, hogy a gyalogosnak mindig elsőbbsége van a zebrán, továbbá ha egyenesen halad át az úttesten, elsőbbsége van a kanyarodó biciklistával szemben. Fokozottan figyeljünk erre, hiszen itt is érvényesek a korábban elmondottak: a gyalogosok nincsenek felkészülve a kerékpáros érkezésére!

Amikor a biciklisút úttestet keresztez, a kerékpárosnak elsőbbsége van a kanyarodó autóval szemben. Azonban ennek ellenére figyelni kell a kanyarodó autókra, mert előfordul, hogy a kanyarodni készülő autó átengedi a várakozó gyalogosokat, és az éppen akkor, lendülettel érkező biciklistát nem veszi észre idejében.

Az úttesten közlekedő kerékpárosra a közúti közlekedés szabályai érvényesek. Ezért az "Elsőbbségadás kötelező" és a "Stop" tábla jelentését, valamint a jobbkézszabályt ismerni kell annak, aki az úttesten kerékpározik. Az úttesten közlekedő kerékpáros, lakott területen kívül, csak úgy kanyarodhat nagy ívben balra, ha leszáll és áttolja az úttesten a kerékpárját. Természetesen a kanyarodási szándék kézjelzését is meg kell a gyermeknek tanítani.

További tippek és tanácsok

Fontos, hogy a közeledő autóssal mindig vegyük fel a szemkontaktust, győződjünk meg arról, hogy lát minket és érti a szándékainkat. Figyeljünk az autók holtterére - az autó mellé gurulva a sofőr a tükrök segítségével sem érzékeli a biciklistát. Különösen veszélyes ez akkor, amikor egyenesen haladunk, de az adott sávból jobbra kanyarodni is lehet. Az ilyen kereszteződések előtt inkább engedjük el az autósokat!

Mindig legyünk láthatóak; szürkülettől a járdán és a biciklisúton is világítsunk! Bár autó nem jöhet, egy másik biciklista vagy gyalogos bármikor... A többi közlekedőnek segít a balesetmegelőzésben, ha mi láthatóak vagyunk. Mindenképpen használjuk az első világítást is, hiszen a kerékpár sebessége mellett már nem elég biztonságos az a távolság, amit a sötétben belátunk.

Igyekezzünk megelőzni az eséseket: tartsunk távolságot az útpadkától! Minél nagyobb szögben (lehetőleg merőlegesen) hajtsunk fel a szegélyekre, és ugyanígy keresztezzük a síneket! Ne fékezzünk az első fékkel hirtelen, vagy ha ez elkerülhetetlen, karral kitámasztva, testünket minél hátrébb tolva tartsuk meg magunkat (a hirtelen fékezés hatására, ahogy azt fizikából tanultuk és járműveken számtalanszor tapasztaltuk, az ember előrerepülhet)!

Felszerelés

A biztonságos kerékpározás feltétele a biztonságosan felszerelt bicikli. Miből áll a biztonságos felszerelés?
o két, egymástól függetlenül működő (első és hátsó) fék;
o csengő vagy duda;
o világítás: folyamatos fényű fehér első lámpa, lehetőleg villogó piros hátsó lámpa;
o lehetőleg további láthatósági kellékek: fényvisszaverő a küllőkön, a pedálokon; fényvisszaverő ruházat (láthatósági mellény - lakott területen kívül éjszaka és rossz látási viszonyok között kötelező!, fényvisszaverő csíkok a csuklóra és a bokára)
o bukósisak
o nagyobb sebesség esetén kerékpáros szemüveg (a portól és a sebességből fakadó szél hatásától véd)

Ha meggyőződtünk arról, hogy a gyermekünk mindezt tudja, s a biztonságos felszerelésről is gondoskodtunk, irány a természet, a mozgás, a társaság: egyszóval a bringázás - mert biciklizni jó...

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: sport, kiskamasz

Kölöknet hozzászólás

aláírás