Élvezd a tanulást

A körülöttünk lévő világ és a kémia

Kémia… ami eszünkbe jut róla: jó kísérletek. Aztán a suliban általában megváltozik a vélemény: „Miért kell ezt a sok elemet, számot, részletet megtanulni? Úgysem fogom használni az életben!”
S ha ezt gondolod, talán igazad is van… DE! 
Az ember életében előbb vagy utóbb megjelenik az a vágy, hogy megismerje környezetét: mi miért történik és hogyan. A természettudományok, köztük a kémia pedig erre ad választ. 
A kémia nem csak egy tantárgy, nem csak az iskolában, esetleg egyetemen, laborokban találkozunk vele. Mindenütt körülvesz bennünket, ha akarjuk, ha nem, ha tudunk róla, ha nem! A kémia az anyagokról, azok tulajdonságairól, átalakulásaikról szóló tudomány. S ez miért jó nekünk? Gondoljunk csak bele… Ha körülnézünk, akkor rengeteg tárgy (fizikai test), anyag vesz minket körül. Ezeknek a tulajdonságai határozzák meg azt, hogy mire is használunk egy adott eszközt vagy  egy háztartásban előforduló vegyszert, vagy élelmiszert.
 
Itt van például a cukor.
Élmény a kémia
Ha nem lettek volna olyan vegyészek, akik kutatják, vizsgálják ezeket az anyagokat, tulajdonságaikat, akkor ma nem használnánk őket. Bár a cukor édes ízére laboron kívül jöttek rá az emberek (a szilárd cukor felfedezését a 4-7. század közötti időszakra teszik. Magyarországon 1419-ben találjuk az első feljegyzést a cukorról, Zsigmond király udvarában), a cukornádból és a cukorrépából való előállítása nagyon költséges volt. Száz-százötven évvel ezelőtt még csak a gazdagabb családok használták, még régebben csak a királyok asztalán volt található. Korábban csak a mézet használták az ételek édesítésére. A kémiának, a kísérletezésnek, a módszerek fejlesztésének köszönhetjük, hogy a finomított cukrot ma már minden háztartásban megtaláljuk. 
Kémia nélkül nem lennének tisztitó- és tisztálkodási szereink, festékek, lakkok, smink, sőt a fémek és ötvözeteik tulajdonságainak köszönhetően sem számítógép, sem táblagép, sem mobiltelefon… 
 
 Anyagok, melyek körülvesznek… Van, hogy megijedünk tőlük. Ha bizonyos élelmiszerek csomagolásán található összetételt vizsgáljuk az a gyakran ismételt mondat jut eszünkbe: „Ez tele van kémiával!”. A vásárló pedig nem téved, valóban így van. De a gyümölcs, zöldség is tele van kémiával. A hétköznapokban minden tele van kémiával.  Ez a szép benne.
 
A kémia tehát válaszokat ad arra, hogy mi miből tevődik össze, mi miért és hogyan történik, kutat, fejleszt, tökéletesít. Kérdéseket tesz fel, amelyekre keresi a válaszokat. S vele együtt mi is kutatókká válhatunk, s mint a kép is mutatja, akár az udvarlásban is segíthet! Mellesleg a szerelem is kémia, de erről a későbbiekben... 
 
 
Sponták Anett - kémia tanárnő  Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola; 
 
az Élmény a kémia facebook oldal szerkesztője 
 
 
 
 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás