Hírek

Jamie Oliver kontra McDonald's

Jamie Oliver éppen most nyert csatát az egyik legnagyobb gyorsétterem-lánc, a McDonald’s ellen – ettől hangos az internet, hál’ Istennek. A legtöbb oldalon a szöveghez mellékelnek egy nem kimondottan gusztusos videót is. Aki esetleg még nem látta volna, annak most leírjuk, miről is marad le. 

A videóban Jamie egy élő szarvasmarhával állít be nézőközönségéhez. A rezignált beletörődéssel álldogáló tehénre ezután felrajzolja a különböző húsrészeket és azok árát, egy átlagos hentesüzletben. Általában a gyerekek már itt is megdöbbent arccal figyelnek, valószínűleg sokuknak meg sem fordult a fejében, hogy a hamburgerhús egy ilyen állattól származik.

Jamie ezután elég szemléletesen demonstrálja, hogy ennek az állatnak bizony vannak olyan részei, amik emberi fogyasztásra alkalmatlanok: zsírok, inak, porcok, stb. Csak a szemléletesség kedvéért jól meg is lóbálja ezeket a fintorgó gyerkőcök előtt. Majd ezek után mindezt bepakolja egy közönséges mosógépbe és kíméletlenül kicentrifugázza.

Az így keletkező mócsingos húscafatokkal aztán egészen elképesztő dolgot művel: ammónium hidroxiddal locsolja meg, ami feloldja az ehetetlen részeket. A „hús” ezután mehet a darálóba és már készülhet is belőle a hamburger. 

Jamie szerint megdöbbentő, hogy az ammóniát nem mint összetevő, hanem mint eljárás tartják számon, ezért az embereknek fogalmuk nincsen róla, hogy mi is kerül az ételükbe.
Miután Jamie Oliver megmutatta, hogy hogyan készül a McDonald’s hamburger, az étteremlánc bejelentette, hogy megváltoztatja a receptet.

A szakács és műsorvezető, aki vállalta a gyorsétterem-lánc elleni harcot, azt mondta: „Alapjában véve, mi egy olcsó terméket kapunk, ami igazából kutyaeledelnek készülhetne, s mégis az embereknek adják. Miért tenne bármilyen értelmes emberi lény ammóniával teli húst a gyereke szájába?” Amellett, hogy gyenge minőségű a hús, az ammónium-hidroxid káros az egészségre. Jamie úgy hívja: „a rózsaszín iszap folyamat.”

A hivatalos honlapján a McDonalds cég azt állítja, hogy a hús azért olcsó, mert nagy a forgalmuk, sok ember fogyaszt és így lehetőségük van a húst olcsóbban megvásárolni a beszállítóktól, s legjobb minőséget szerzik be. A gyorsétterem-lánc tagadta, hogy a döntés, miszerint változtatnak a recepten, kapcsolódik Jamie Oliver kampányához vagy annak eredményeihez.
 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: hírek, video

Kölöknet hozzászólás

aláírás