Iskola

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program mintegy 800 mentorált tanulót ért el

Magyarországon már több mint negyven Minősített Tehetséggondozó Műhely van, a program 2015. évi indulása óta mintegy 800 mentorált tanulót ért el - mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára Budapesten, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola által szervezett szakmai verseny megnyitóján.


A Minősített Tehetséggondozó Műhely program azzal a célkitűzéssel indult 2015-ben, hogy a pedagógusok segítségével felfedezzék a legtehetségesebb tanulókat - emlékeztetett Nagy-Vargha Zsófia.

Hangsúlyozta: a programba olyan tehetséggondozó intézmények tudnak bekerülni, amelyek elkötelezettek a tehetséges tanulók mellett, tehetséggondozó tevékenységük dokumentáltan nagy múltra tekint vissza. Így került a programba a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola is - jelezte a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően évente több százezer tehetséges fiatal jut különböző támogatásokhoz.

Ezek közül kiemelte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, amelyet a kivételesen tehetséges fiatalok - sikeres pályázat esetén - tanulmányaikra, továbbképzésükre, tanulmányi versenyekre, vagy a korábban számukra nem elérhető, de tehetségük fejlesztéséhez szükséges eszközök megvásárlására is fordíthatják.

Nagy-Vargha Zsófia ismertette: a 2015-ös indulása óta több mint 5000 tehetséges fiatal jutott Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjhoz, és arra biztatta a versenyzőket, hogy keressék a támogatási lehetőségeket.

Várhelyi Gabriella, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója a megnyitón hangoztatta: iskolájukban évtizedek óta folyik a tehetséges és érdeklődő tanulók fejlesztése, a hagyományőrző és kézügyességfejlesztő szakkörök működtetésével.

A hagyományőrző versenyre az ország különböző részéből 39 diák érkezett. A pék hagyományőrző verseny kategóriában nyolc kéttagú csapat, a pozsonyikifli-készítés kategóriában kilenc, a mézeskalácsdíszítő kategóriában hét, a kézi konyakosmeggy-készítés kategóriában öt diák versenyzett. Az idén először pék-tehetséggondozó verseny is zajlott, három versenyzővel. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás