Iskola

TOP 10- Mit (ne) mondjunk a gyereknek a koronavírusról?!

Vigyázat!  A mai gyerekek gyorsabban jutnak a hírekhez, mint néha a szülők…és ez sok bizonytalanságra, félelemre adhat okot. 

A prevenciós intézkedéseknek köszönhetően, ma már mindenhol találkozhatunk a koronavírus fertőzést megelőző kiírásokkal, instrukciókkal! Amikor hasonló intézkedésekre van szükség, a gyerekek ilyenkor megfigyelik a környezetükben élő embereket, és a reakcióikból következtetve bekapcsolják a saját „reakció struktúrájukat”. Ha rövid időn belül nem kapnak egy adekvát megnyugtató választ, és valamilyen konkrét, számukra értelmezhető érzelmi viszonyulást, akkor a kreatív fantáziájuk beindul és a filmes, youtube-os, fantasy online tapasztalatokkal kreálhatnak egy „belső pánik” képet, akár világvégével összevetve, hiszen a halálfélelem is beindulhat akkor, ha csak a hírekre alapoznak feltételezéseket!

A gyerekek a lelkiállapotunkat is másolják!

A gyerekek ma pillanatok alatt tájékozódnak a virtuális világban mindenről. Ne gondoljuk azt, hogy most ők nem bújják az internetet, a videókat, sőt éjszakába menően csetelnek, hogy mi lesz! Rálátásuk viszont nincs arra, hogy milyen hírre érdemes alapozni, vagy mire nem. Érdemes lenne minden szülőnek leülni nyugodt körülmények között a gyermekével erről  elbeszélgetni. Ez ne tartson hosszú ideig, legyen konkrét és megnyugtató, gyermekre szabott minimális információval ellátott beszélgetés. De ezt megelőzően fontos, hogy a szülő elérje önmagában azt, hogy megnyugodjon, mérlegeljen, racionalizáljon pl. abban, hogy a megelőző intézkedések értünk vannak, hogy elkerülhető legyen a súlyosabb állapot. Minden nap friss információkkal ellátnak bennünket, ez nem pánikkeltés, hanem jogszerű információ minden állampolgárnak. Időben fogunk tudni mindenről. Az önnyugtatás és önsegítés képessége mindannyiunkban ott van, bízhatunk magunkban. Szülőtársak segítsék abban egymást, hogy miként osszák be ezekben a napokban a teendőket. A legfontosabb, hogy az otthonainkban nyugalom legyen, és ahhoz, hogy ezt ilyenkor eltudjuk érni, először önmagunkban kell egy megnyugvó állapotot előállítani! Ez a mi belső döntésünk képessége! Akinél esetleg jobban elszabadultak az érzelmi területek, félelmek, kérjenek egymástól vagy szakembertől segítséget!

Minden rendben lesz, most az a legfontosabb, hogy összefogással és egymást segítve részt vegyünk a prevencióban. A biztonságunkat megtudjuk tartani, és ezt a gyermekeinknek is tudjuk biztosítani!

10 pont, miként is beszéljünk a gyermekkel a kialakult koronavírus helyzetről, mit tegyünk, mit ne tegyünk ebben a folyton átalakuló helyzetben;

 

  1. A szülő, a gondozó felnőtt keressen egy nyugodt napszakaszt, amikor békés körülmények között beszélgethet a gyermekkel, tv és rádió nélkül!
  2. A beszélgetésben ne azt hegyezzük ki, hogy „nagy baj van”, hanem, hogy „van egy olyan vírusos betegség, amely miatt most jobban kell vigyáznunk magunkra, lehet, hogy majd itthon is fogunk maradni, hogy ne kapjuk el másoktól. Ehhez arra kell figyelnünk, hogy amikor kezet mosunk, akkor fertőtlenítőt is használjunk; ha tüsszentünk, akkor a piszkos zsebkendőt kukába dobjuk, és ha így teszünk, akkor hamarosan már nem is fogunk róla hallani! De most ez eltarthat egy kis ideig” . Itt átvezetném azt, hogy megmutatnám az alapos kézmosást, együtt kipróbálnánk, és ha hiányos a tudása a gyermeknek, akkor megtanítanám. Amúgy is a kézmosás is egy felgyorsult funkció lett, nem elég alapos! A nagy gyermekekkel is! Nem szabad sok információt mondani, hiszen a gyerekeket túlterhelheti a sok információ. Inkább megkérdezném, hogy van-e kérdése, vagy mindennap beszélgetnék vele pár percet, hogy elmondhassa, amivel találkozik, amit hall, és amit lát. Fontos elérnünk azt, hogy ne szorongjanak. Figyeljünk magunkra mi is, hogy otthon hogy beszélünk a kialakult helyzetről, mert előfordul az is, hogy a szomszéd szobában beszélgetünk egy felnőttel telefonon, és ilyenkor mindent meghallanak csukott ajtó mögött is. A nyugalmunk megtartása ebben az időszakban az egyik legfontosabb feladat!!

A cikk teljes terjedelmében a felelosszulokiskolaja.hu oldalán olvashatjátok.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó