Iskola

A világ 5 legkülönlegesebb iskolája

Ha kiejtjük a szánkon az iskola szót, padok, tábla, katedra, frontális oktatás, felelés és dolgozatok jutnak az eszünkbe. Ezt látjuk nap mint nap. De léteznek ettől sokkal elrugaszkodottabb, innovatív elképzelések: hol a körülmények, hol az újítási szándék hoz létre valami egészen különlegeset. Lássuk!

Az úszó iskola

Az ENSZ becslése szerint 2050-re 28 afrikai országban is várható a lakosság megduplázódása. Figyelembe véve azt a tényt, hogy Afrikában rengeteg gyerek van, egy egyre növekvő igény, hogy támogassák azokat a gyerekeket, akik nem jutnak hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz. A lebegő iskola Makokóban (Lagosz) van. A háromszög alakú keretbe foglalt háromszintes építmény ellenáll a lagúna vízszintingadozásainak, 1000 négyzetmétere magában foglal egy játszóteret, komposzttoalettet és természetesen tantermeket, amelyekben otthont tud biztosítani akár 100 diáknak.

Egyetlen gigantikus osztályterem

 

Az Ørestad Gimnázium (Koppenhága, Dánia) valójában egy óriás osztályterem, egy üvegkocka, amelyben több mint 1100 középiskolás diák és pedagógusaik törekednek arra, hogy kifeszítsék a hagyományos oktatás kereteit. A tágas és nyitott terek, amelyeket  tágas "dobok" törnek meg, egy lazább tanulási környezet biztosítanak a diákoknak, és arra ösztönzik őket, hogy tevékeny szerepet vállaljanak a saját oktatásukban. Gyerekek csoportokat alkotnak, és rögtönzött tantermekben tanulnak. A mozgatható falak és a könyvespolcok pedig intimebb tanulási környezetet biztosítanak, ha szükségesnek látják.

Iskola a Szilikon-völgyben

A kaliforniai AltSchool (San Francisco) egy olyan oktatási intézmény, ahol teljes mértékben eltérnek a hagyományos oktatástól, a hangsúlyt a technológiai ismeretekre helyezik annak érdekében,  hogy a gyerekek rugalmasan gondolkodjanak, így jobban tudjanak alkalmazkodni az állandó változásban levő világhoz. A gyerekek megtanulnak például 3D modellezéssel játszóházat építeni, és csupa olyan dologgal foglalkoznak, amelyek képessé teszik őket arra, hogy megfeleljenek a jövő kihívásainak. Az iskola egyre terebélyesedik, a 4-14 éves gyerekek oktatását már nem csak az alapítás helyén, de New Yorkban és Palo Altoban is megkezdték. A jövőben az AltSchool azt  tervezi, hogy Amerika–szerte iskolákat alapítanak.

Finn design Afrikában

 

A Sra Pou faluban (Kambodzsa) található épületet finn építészek tervezték, és a helyiek építették meg egy civil szervezet irányításával. Ez már maga közösségalkotó folyamat volt, és az iskola – vagy inkább közösségi ház – szellemisége ezen a nyomvonalon halad tovább: kicsit és nagyot is szeretnének megtanítani arra, hogy az amúgy nehen boldoguló embereket már kiskoruktól fogva megtanítsák arra, hogy miként teremthetnek értéket (és ezzel természetesen megélhetést is) abból a tudásból és tehetségből, amivel rendelkeznek. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy az emberek ne csak elkészítsék a helyi termékeket, de meg is tanulják, hogy azután mit kezdjenek a portékájukkal. Amikor nincs használatban, mint iskola, az épület közösségi találkozók és a demokratikus döntéshozatal helyszínévé válik.

A Steve Jobs iskola

Ahogy már a névválasztás is mutatja, ez az iskola is kerüli a hagyományos megoldásokat. Az Amszterdamban található intézményben például nem is tanároknak hívják a pedagógusokat, hanem "coach"-oknak, ami jelenthet trénert vagy edzőt is, de tan’kéremet semmiképpen. Az az elvük, hogy minden gyermek egyéniség, éppen ezért saját tempóban halad a maga útján, és az edzőknek az a feladatuk, hogy kezeljék ezeket a különböző tempókat... Minden gyereknek személyre szabott edzési terve van, amelyet a szülők bevonásával hathetenként felülvizsgálnak, és ha kell, szükség szerint módosítanak. Minden diák kap egy iPad-et fullra töltve alkalmazásokkal, amelyek segítségével kidolgozzák saját személyre szabott oktatásukat.


KÖLÖKNET CIKKAJÁNLÓ:

Mi köze van a műveltségnek a biogázhoz? – A kreativitás nincs távol Afrikától

 

 

Forrás

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás