Iskola

Becsengetés - kezdődik az új tanév

A nyár gyorsan elrepült, és van egy családtípus, ahol ezekben a napokban talán minden eddiginél nagyobb az izgalom: ahol első osztályos lesz a gyermek. Pláne, ha ő az első iskolás a családban. A Kölöknet a számukra gyűjtött csokorba jónéhány hasznos információt, de a nagyobb gyerekek szülei számára is érdekesek lehetnek ezek a témák, mert van, amit sohasem késő elkezdeni. 

Az iskolába lépő elsősnek minden új és izgalmas. Új arcok veszik körül új környezetben, ahol barátokat kell találnia, egy sor feladatot kell elvégeznie, miközben sok új szabályhoz kell alkalmazkodnia. Hosszú időre meghatározza a gyermek „iskolai közérzetét” és ezen keresztül a teljesítményét, hogy jó kedvvel, lelkesedéssel, érdeklődéssel lépi át az iskolakaput, vagy félelemmel, bizonytalansággal telve kezdi meg az első osztályt. A folytatásban a gyermekpszichológus megszívlelendő tanácsai.

ISKOLÁS LESZ A CSALÁD

A témáról további információkat itt olvahatnak.

Mit mondjunk és mit ne csemeténknek az iskoláról, az életében, mindennapjaiban bekövetkező változásokról? Hisz minden nagyobb változás előtt a gyerek maga is ösztönösen próbál rákészülni az előtte álló új életszakaszra és feldolgozni az ismeretlennel járó kíváncsiságát és félelmeit. Hogyan tudjuk ebben őt segíteni? Úgy beszélgessünk vele erről a témáról, hogy elsősorban arra válaszoljunk, ami őt foglalkoztatja. Honnan tudjuk, hogy milyen kérdései vannak, mi foglalkoztatja? A Kölöknet családterapeutájának gondolatai.

A legtöbb általános iskolában a gyermek szükségletei szerint részt vehet korrepetáláson, fejlesztő foglalkozáson, vagy éppen tanulmányi versenyekre készítik fel. Szakkörök indulnak, és hetente legalább egyszer valamilyen tömegsport foglalkozásra is mód nyílik. Milyen szempontok szerint válasszuk ki gyermekünk szármára a legmegfelelőbb különórát?

Azoknál a gyerekeknél, akik most kezdik az elsőt vagy iskolaváltás miatt kerülnek új környezetbe, természetes az izgalom, a félelem az új helytől, helyzettől. A gyerekek többsége hamar megszokja, elfogadja, megszereti az új környezetet, megtalálja a helyét osztálytársai között, sőt barátokra is szert tesz. Néha azonban az alkalmazkodást megzavarhatják külső vagy belső tényezők, és kialakulhat a gyermek túlzott félelme az iskolától. Az iskolafóbiáról itt olvashatnak.

 

a tanév rendje

Azt, hogy az iskolákban mikor van az első tanítási nap, és mikor az utolsó, hogy meddig tart a tavaszi szünet és mikor van a középiskolába jelentkezés határideje, egy miniszteri rendelet határozza meg. A tanév rendje teljes terjedelmében a kormányzati honlapon olvasható, de a legfontosabb dátumokról a Kölöknet egy kivonatot is készített.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás