Iskola

Fényre pukkanó lufi: élményalapú foglalkozások középiskoláknak és pedagógusoknak

Dupláz az MSMS Tudáspont: ebben a tanévben több mint ezer felsős diák, és már tanárok számára is elérhetők az interaktív természettudományos foglalkozások.

A Bayer Hungária hazánkban tavaly októberben indította – a nemzetközi szinten több mint húsz éves múltra visszatekintő – „Making Science Make Sense” (MSMS) Tudáspont oktatási programját, amely idén csatlakozik A Fény Nemzetközi Éve 2015 eseménysorozathoz is. Az MSMS program célja, hogy tapasztalati, élményalapú tanulással népszerűsítse, közelebb hozza és érhetőbbé tegye a természettudományokat (azon belül is elsősorban a biológiát és a kémiát) a diákok számára, és sajátos módon összekapcsolják ezeket az egészségtudatos élet és az egészségmegőrzés kérdéseivel.

A program további célja, hogy hatékonyan támogassa a tanárok erőfeszítéseit, valamint egyszerűen megvalósítható, mégis látványos, érdekes kísérlet-ötleteket biztosítson a számukra mindennapi munkájukhoz.

 

A 2015/16-os tanév programjáról

Az előző tanévben nagy sikerrel zárult természettudományos és egészségedukációs oktatási program idén már dupláz: a 40 workshopon több mint ezer diák vehet részt; és idén a program kiegészül tanárok számára szervezett foglalkozásokkal és egy utazó workshoppal is. Az ingyenes, élményalapú, interaktív workshopokon várhatóan a tavalyi kétszerese, vagyis több mint 1000 felső tagozatos általános iskolás vesz részt. Ahogy az elmúlt évben, a workshopokon maguk a diákok is belebújhatnak a kutatók bőrébe: laborköpenyt, szemüveget és kesztyűt ölthetnek és a tantermi oktatás keretein kívül szerezhetnek bővebb, gyakorlati ismereteket. A tanároktól kapott visszajelzésekre és a nagy érdeklődésre való tekintettel a Bayer az idei évben már tanárok számára is szervezett interaktív foglalkozásokat. Összesen közel 50 szaktanár és szaktanácsadó vehetett részt az MTA TTK épületében megrendezett, kétszer egy napos, az MTA TTK kutatólaboratóriumának megtekintésével egybekötött mélyítő képzésen.

 

A látványos kísérleteket – mint például a Süvöltő lángcsóva vagy a Fényre pukkanó lufi nevet viselő kísérleteket – ezúttal is a Budapesti Műszaki Egyetem Szent-Györgyi Albert Szakkollégium önkéntes fiatal kutatói dolgozták ki és ők is mutatják be a diákoknak és tanároknak szervezett workshopokon egyaránt.

 

Az iskolás gyermekek 10-15 százaléka rövidlátó

A 2015/16-os tanév MSMS programját az Európai Fizikai Társulat által kezdeményezett A Fény Nemzetközi Éve inspirálta. Ezért az iskolákban zajló természettudományos órákat hatékonyan kiegészítő, október 6-án indult interaktív foglalkozások fókusza most a fény, a látás, a szem működése és funkciója, valamint a vizualitás lesz. Dr. Knézy Krisztina szemész, gyermekszemész szakorvos, a Semmelweis Egyetem klinikai szakorvosa a fény és látás témaköréhez kapcsolódva a programindító rendezvényen kiemelte: „Ma Magyarországon az iskolás gyermekek 10-15 százaléka rövidlátó, és várhatóan 5 év múlva a Föld lakosságának harmada lehet az. Ennek egyik legfőbb oka az egyre gyakrabban használt számítógép, okostelefon, tablet folyamatos közelnézésre kényszerítő hatása, vagyis a szem alkalmazkodási görcse. Szakemberként azt javasoljuk, hogy menjenek a gyerekek többet a természetbe, mert ott kevesebb kényszeringer éri a szemüket. S amikor sok közeli feladatot kell végezniük, tartsanak óránként 10 perc szünetet.”

 

A projekt házhoz megy!

Az MSMS program azokra is gondol, akik nem jutnak el a workshopokra: osztállyal, szakkörrel vagy egyénileg bárki megtekintheti a látásról és az emberi szervezetről készült kisfilmeket a Láthatatlan Kiállítás területén kiállított interaktív installáción. Ezen felül idén a program részeként elindul az MSMS Tudáspont Utazó Workshop is. Azok a szaktanárok, akik a program hivatalos honlapján megtalálható, folyamatosan bővülő MSMS Tudásbázis kísérleteiből legalább egyet elvégeznek az osztályukkal, ezt dokumentálják és elküldik a megadott elérhetőségekre, sorsoláson vesznek részt. A nyeremény maga az MSMS Tudáspont Utazó Workshop, ami azt jelenti, hogy a projekt „házhoz megy” a nyertes általános iskolához, és a diákok a saját tantermükben tekinthetik meg az MSMS Tudáspont kísérleteit.

 

 


Az MSMS Tudáspont helyszíne – az új tematikai elemhez méltóan – a Millenárison található Láthatatlan Kiállítás, amelyet a foglalkozásokon részt vevő csoportok a kísérlet-bemutatók után egy vezetett túra keretében, ingyenesen látogathatnak meg. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) második éve nyújt jelentős segítséget a program szélesebb körű szakmai népszerűsítésében annak érdekében, hogy minél több szaktanárhoz eljusson az ingyenes program híre. Annak ellenére, hogy idén dupla annyi foglalkozás érhető el, mint tavaly a Bayer így is teltházra számít.

 

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó