IskolaKülföldHogy csinálják máshol?

Osztálytermek a világban - 1. rész

Julian Germain angol fotós fényképei egészen elképesztő utazásra kalauzolnak minket. A művész 2004 és 2012 között járta a világot, és iskolákat, egészen pontosan osztálytermeket fotózott. Az alábbi képeken éppúgy láthatunk jemeni osztályt, ahol egyetlen helyiségből áll az iskola, és divatos ruhákat viselő, német diákokat.

A fotókat ezúttal a művész rövid kommentjeivel egészítjük ki.

Brazília, Belo Horizonte – "Ebbe az iskolába a munkásosztály gyerekei járnak. Akinek egy kicsi pénze is van Brazíliában, magánsuliba küldi a gyerekét. Egy ilyen helyről nagyon nehéz egyetemre kerülni."

Németország, Düsseldorf – "A gyerekek kiegyensúlyozottak és nyugodtak. Egy graffiti művészt kértek fel, hogy díszítse ki a terem falát. A szomszéd szobában a diákok és a tanárok együtt buliztak épp."

Jemen, Akamat Al Me’gab – "A képen látható terem alkotja az egész iskolát, ami Jemen egy hegyvidéki, mezőgazdasági részén fekszik. 100 méternyi kábelre volt szükség, hogy a reflektorokat tudjuk használni, ugyanis nem volt áram. Sokszor a nagyobb gyerekek tanítják a kicsiket."

USA, Missouri állam, St. Louis – "Ez a fotó nagyon jól megmutatja St. Louis valódi belvárosát, hiszen jobbára színes bőrűek élnek itt. Bár az épület régi és elhanyagolt volt, mégis az volt az érzésem, hogy a diákok és a tanárok jól kijönnek egymással. Az igazgató nagyon elkötelezettnek tűnt."

Hollandia, Heerenveen – "A gyerekeknek éppen sportnap volt. Azt hiszem, a holland gyerekek tűntek a legnyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak az összes közül. A gyerekek többségéről az sugárzott, hogy jól érzik magukat a bőrükben."

Spanyolország, Madrid – "A gyerekeknek épp a Suzuki-módszert tanították a Madridi Filharmonikusok segítségével. A legfeltűnőbb a kicsi osztálylétszám volt Madridban, Spanyolországban ugyanis drámaian zuhan a születésszám."

Anglia, Durham megye, Seaham – "Ez egy szociálisan eléggé visszamaradott környék. A fotó sokat elmond a gyerekek koráról: az egyikük nem tudta nyugton megvárni az felvételt, a másikuk pedig összefirkálta az arcát filctollal."

Peru, Tiracanchi – "4 órába telt elérni a városkát, ami egy pici helység a hegyekben és a gyerekek 25%-a csak a quechua nyelvet beszéli. A gyerekek kevesebb mint felének van áram az otthonában. A legnagyobb probléma a tanár-kérdés: senki nem elég képzett, hogy tanítson."

Hamarosan folytatjuk!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás