Kérdések

Tisztelt Szakértő! Az én kisfiam 9 éves, harmadikos. Jól tanul, csak állandóan összetűzésbe kerül a felnőttekkel, és arrogánsan, flegmán visszabeszél. Minden nap ez a téma nálunk, próbáljuk megbeszélni, de úgy érzem nem hat a szó. Mit tegyek? Az osztályfőnök most itthon szeretne elbeszélgetni vele, de nem hiszem, hogy fog használni. Normális dolog ez? Vagy már a kamaszkor lenne? El fog múlni? Büntessem, ne büntessem? És sokszor le is tagadja, amit csinált. Várom a válaszát! Egy anya


Szakértőnk válasza:

Kedves Asszonyom!

Abból kiindulva, hogy az osztályfőnök családlátogatásra megy, hogy megbeszélhesse Önökkel fia viselkedését, a probléma túl van a „majd elmúlik” kategórián. A tiszteletlen, arrogáns, opponáló (szembenálló) viselkedés 9 évesen nincs összefüggésben a serdülőkorral, itt valami más ok lehet. Fia valamiért nem akarja megadni a tiszteletet a felnőtteknek, ennek okát kellene elsősorban kideríteni. Levelében azt írja, hogy nem fűz nagy reményt az osztályfőnöki látogatáshoz, s mintha az egész helyzettel kapcsolatban borúlátó lenne a megoldást illetően. Ez azért fontos, mert ha fia nem érzi a család határozott elvárását viselkedésének megváltoztatását illetően, akkor semmilyen próbálkozás nem lesz sikeres.
A helyzet javítható, de nem konfliktusmentesen. Egyrészt fiánál jó lenne kideríteni, mi is okozza a tiszteletlenséget – valami mélyebb ok miatt haragudott meg a felnőttekre, esetleg az osztályban kialakult szerepéhez tartozik a „lázadó figurája”, vagy egyszerűen csak nem tanulta meg, bizonyos helyzetekben hogyan kell viselkedni.

Azt javasolnám, hogy konzultációs céllal keressen fel egy pszichológust, akivel részletesen is megbeszélheti a problémát, kiegészítve azzal, amit a pedagógus mondott, javasolt.

Üdvözlettel
Izsó Ildikó
pszichológus

X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó