Kérdések

Tisztet Kölöknet! A kisfiam 3 és ½ éves, és korához képest nagyon érett, és éppen ezért nagyon komoly dolgok foglalkoztatják. Az utolsó kérdésére nem tudjuk, hogyan válaszoljunk. Ő miért nem adhat a számra puszit, anya és apa miért adnak egymásnak oda? Segítségüket előre is köszönöm.


Szakértőnk válasza:

Kedves Kérdezőnk!

Azt hiszem, ez a kérdés Önnek különleges kérdés, gyermekének pontosan ugyanolyan súlyú, mint akármelyik, amit feltesz. Különlegessé akkor válik számára, amikor azt érzi, hogy itt most ez a kérdés zavart okoz, vagy hárítást, bizonytalanságot. Sokféle dolgot lehet rá mondani teljes természetességgel. Pl: Hogy a szerelmesek - házaspárok így köszöntik egymást,és mi pedig, mint mama és kisfia másként fejezzük ki a szeretetünket.Vagy hogy mi így szeretjük egymást...

Egyébként semmi baj nem történik, ha néha szájra ad puszit - nem kell jelentőséget tulajdonítani neki. A tiltott dolgok mindig jobban ráirányítják a figyelmet arra, amiről el szeretnénk terelni. Ebben a korban nagyon fontos dolog az utánzás és a kérdezés. Mindent tudni akar, és mindent utánozni, és persze elsősorban azokat a személyeket, akik a legfontosabbak számára. Kisfia egészségesen fejlődve pont ezt teszi. Sokféle - néha meghökkentő, váratlan - kérdése lesz még növekedése során. Legfontosabb, hogy mindenre kapjon választ  egyszerűen, természetességgel az életkorának megfelelően.

Üdvözlettel:Horváth Magdolna

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó