Kérdések

Tisztelt Szakértő! Kisfiam 7 éves, előkészítő osztályba jár, mert úgy állapították meg, hogy még fejlődnie kell. Szeret iskolába járni, egyre ügyesebb. Azonban 2-3 hete nem bírnak vele a tanárok a magatartása miatt, nem ismernek rá, sorba hozza az üzenőbe a beírásokat. A minap elég furcsa dolgot művelt az iskolában. A teremben elkezdte saját magát pofozni egészen vörösre, sőt még a lábával is ütötte magát, és ezen az egészen csak nevetett pár társával. Ez is elég szörnyű, de van más is. A Tanárnő azt mesélte, hogy mostanában nagyon érdekli a szex téma, ez egy szintig normális is lenne. A kisfiam azonban mutogatja a kukiját, amikor nincs bent a tanár, letolja a nadrágját, kilógatja a tornanadrágból. Én pedig nem értem az egészet! Mi történt vele? Miért csinálja ezt? Nem látott semmilyen felnőtt tartalmú filmet, se újságot. Ha megpróbálok beszélni vele, elbújik és nem mond semmit, hogy esetleg mondta-e neki valaki, vagy látott valamit valahol, amiért ezt műveli. Nem tudom kiszedni belőle, miért nem viselkedik szépen. Nagyon eleven, de nem lehet vele komolyan beszélgetni. Mit tegyek? Mi a probléma vele? Mit tehetek én, hogy szóra bírjam? Teljesen tanácstalan vagyok. Segítségét előre is köszönöm.


Szakértőnk válasza:

Kedves Asszonyom!

Azt hiszem, hogy fia magatartásbeli változása igazából nem úgy függ össze a szex-szel, ahogy Ön véli. Ebben a 7 éves korban a gyerekeket valóban érdekelheti a két nem közötti különbség, bár már pontosan tisztában vannak a különbség mibenlétével. Én fia magamutogatásában nem a szexualitást, sokkal inkább a társak figyelmének felkeltését, ezen keresztül talán a csoportban elfoglalt helyének megerősítését vagy a megkapott (elfoglalt?) szerepnek való megfelelést látom. Bohóckodásával, azzal, hogy olyasmit csinál, amit más esetleg nem mer, vagy amin a társak nevetnek, a számára fontos figyelmet kapja meg, esetleg elismerést vív ki a csoportban. Ezt támasztja alá az „önpofozás” is. Viselkedése nem a felnőtteknek, hanem a társaknak szól. A bohóckodásnak az a hátulütője, hogy az iskolában igazándiból a tanulással kellene a társak közötti helyet kivívni, mert ez adna hosszú távon megfelelő motivációt a gyerekeknek.

Azt kérdezte, Ön mit tehetne? Először is, ne feszegesse tovább a szex témát, inkább beszélgessenek az iskoláról, az osztályról, a barátairól, arról, hogy ki, hogyan viselkedik, mit játszottak, mivel töltötték az idejüket. Nem írta, milyen eredményeket ér el a fia, illetve miért volt szükség az előkészítőre. Nagyon fontos, hogy a tanulásban is eredményt, sikert érjen el, ezen a téren is ki tudja vívni helyét a csoportban. Ehhez szükséges a tanítónő segítsége is, az, hogy más utat is mutasson a fiának, amiben kitűnhet a társai közül, ne csak a bohóckodás maradjon számára. Minden gyerek kiemelkedő valamiben, ezt kellene a pedagógusnak megkeresni, s lehetőséget adni, hogy fia megmutathassa képességeit.

Azt javaslom, próbáljon meg beszélni a tanítónővel, mert a probléma ott orvosolható igazán, ahol keletkezett, vagyis az iskolában.

Üdvözlettel
Izsó Ildikó