Kérdések

Tisztelt Kölöknet! Én egy kis faluban vagyok teleház vezető. Sajnos a számítógépek nem mindig működnek, így a gyerekek sem mindig jönnek hozzám. Szerveztem nekik szakkört, rajzoltunk, játszottunk, mégsem tudom őket itt tartani.Tanácsot szeretnék kérni,hogy mivel lehet a 6-13 éves korosztályt lefoglalni.Előre is köszönöm a választ!


Szakértőnk válasza:

Kedves Kérdezőnk!

Nagyon nehéz látatlanban konkrét tanácsot adni, hiszen nem ismerem a lehetőségeiket és az ott élők igényeit. Ezért néhány szemponttal igyekszem segíteni. Feltételezhető, hogy a gyerekek akkor mennek szívesen a teleházba (is), ha ott szívesen fogadják őket, nyitottak a kérdéseikre és problémáikra, ha az érvényes szabályok nem túl merevek, de ugyanakkor biztonságos keretet adnak az ott tartózkodás során. Vonzó lehet a többi gyerekkel való együttlét lehetősége, ha valóban színes és érdekes közös tevékenységre: alkotásra, játékra, vetélkedőre nyílik mód. Nyilván más dolgok lelkesítik a hatéveseket, mint a serdülőket, ezért célszerű olykor meghatározott korcsoportok számára ajánlani programot. Érdemes ötleteket, javaslatokat kérni maguktól a gyerekektől, a szülőktől és a helyi pedagógusoktól is, akik nyilván tudják, hogy mit csinálnak szívesen, mivel köthetők le a leginkább tanítványaik. Érdemes arra is gondolni, hogy egy hosszabb időn átívelő alkotó folyamat (például újság vagy honlap szerkesztése, kiállítás készítése képszerkesztővel alkotott művekből stb.), komoly motiváló, csoportösszetartó erőt jelent, és jó eséllyel „behozza” a gyerekeket a teleházba. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot más teleházakkal, hasznosítsa az ő tapasztalataikat is. Gondolom, ismeri a www.telehaz.hu honlapot, ahol számos információ található más házak működéséről, programjairól.

Figyelmébe ajánlom a következő webhelyeket, ahol változatos csoportos játékok és gyakorlatok leírását találhatja meg: http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=175, http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=170#vilag
További eredményes munkát kívánok!

Szekszárdi Juli

X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó