Kérdések

Kedves Ildikó! Ikres anyuka vagyok, két kisfiam van, akik öt és fél évesek. Problémamentes terhesség és szülés után, a szokásos nevelési gondokkal küzdöttünk/küzdünk. Úgy gondolom, elég sikeresen vesszük az akadályokat mindkét oldalról, van azonban egy problémánk, amivel úgy tűnik, nem boldogulunk. Elsőszülöttemnél gondok vannak a pisiléssel. Éjszaka még pelenkában alszik, mivel eddig összesen két reggel ébredt úgy, hogy száraz volt. A délutáni, kb. két órás alvás az esetek 10%-ában nedves bugyival végződik. Ami viszont a leginkább elkeserít az a napközbeni, játékok közben történő bepisilés. Van, hogy 5-6 nap is eltelik teljesen száraz bugyival, aztán egymásután megint megtörténnek a balesetek. Próbáltunk nem tudomást venni róla, csak mindig felhívni a figyelmét a bilire, később a wc-re. Utána jött a megajándékozás, pénz formájában, amin együtt a kedvenc magazinját vettük meg, amikor összejött a rávaló. Ezek után jött a matricázás, minden egyes nap, amikor nem csurgatott be, este matricát kapott, amit ő választhatott ki. Próbáltunk emelt hangon ráhatni, illetve egyszer-kétszer fenékre csapással, de mivel nem vagyunk a verés híve, ezt hanyagoltuk. Volt bugyi, nadrágmosás, édességmegvonás, játéktól való eltiltás, de nem jutottunk egyről a kettőre. Legutóbb azt vázoltam fel neki, hogy ő lesz egyike a nagycsoportos fiúknak, példát kell mutatnia a kicsiknek, akik őket utánozzák (vegyes csoportba járnak). Voltunk hasi ultrahangon is, semmilyen elváltozást nem találtak nála. A háziorvosunk felajánlott egy beutalót a nefrológiára, de én úgy gondolom, nem fizikai problémával állunk szemben, és gyógyszerezni sem szeretném a gyereket, csak a legvégső esetben. Testvérénél semmi gond nincs és nem is volt. Egyformán lett mindkettejüknél bevezetve a szobatisztaság. Jövő szeptemberben iskolába mennek, tehát egy évünk van, hogy megküzdjünk ezzel a feladattal. Egyébként a kisfiam értelmes gyerek. Számol 100-ig, fel is ismeri a számokat, betűket. Mostanában lelkesen másolgatja, írja őket. Két keréken teker (két nap alatt megtanulta) és néhány tempót már mellúszásban is úszik. Ő kettejük közül a nagyobb (cm-ben, súlyban egyaránt), de a testvére a vezéregyéniség. Ezt igyekszünk visszafogni és önállóságra sarkallni. Bújós, hízelkedős, mosolygós gyerek - szereti a puzzlekat, párkeresőket, kitalálós játékokat. Figyelmét megköszönve várom válaszát.


Szakértőnk válasza:

Kedves Asszonyom!

 A bepisilés (enuresis) sok családban okoz problémát, gyereknek és a szülőknek egyaránt. Hátterében sokféle, egyszerűbb vagy összetettebb ok húzódhat meg, így aztán nincs két egyforma enuresis, mint ahogy két egyforma kezelési program sincs.

Általában 2-2,5 éves korban a gyerekek megtanulják, hogy az addig feltétlen reflexen alapuló hólyagürítést, feltételes reflex szabályozása alá helyezzék. Ez annyit jelent, hogy amíg kicsik, abban a pillanatban pisilnek, amint érzékelik az ingert, míg a nagyobbak akkor pisilnek, amikor akarnak, vagyis képesek visszatartani az ingert. Az enuretikus gyerekeknél ennek a feltételes reflexnek a kialakulása szenved zavart, aminek oka lehet fizikális és pszichés.

Ön azt írta, hogy a fizikális okot kizárták, így marad a pszichés. Azt javasolnám, hogy szeptember elején kérjen időpontot a Nevelési Tanácsadóba, ahol a pszichológussal megbeszélhetik a további teendőket, mert ezt a problémát csak külső segítséggel lehet megoldani. A pszichológussal még részletesebben kell majd megbeszélnie azt, amit nekem is leírt, megvizsgálja majd a fiát is, ezt követően kialakítanak egy kezelési tervet. Valószínűleg rendszeresen vissza kell járniuk, lehet, hogy családterápiát javasol, lehetséges, hogy csak a fiával vagy esetleg az ikrekkel történő közös foglalkozást javasolja. Elképzelhetőnek tartom, hogy orvosi kivizsgálást is javasol, vagy ajánl egy találkozót a gyermekpszichiáterrel, aki átmenetileg, a pszichológussal való találkozások mellett, azok segítésére, gyógyszeres kezelést is javasol.

Üdvözlettel:

Izsó Ildikó