Kérdések

Tisztelt Szakértő! Van nekem egy 13éves fiam és most van abban a korban, hogy vissza kezd beszélni és az iskolában is van rá panasz, mert az órákon nem tudja befogni a száját. Mit tegyek?


Szakértőnk válasza:

Kedves Asszonyom!

A 13 éves korban jelentkező „visszabeszélés” teljesen normális dolog, a serdülőkorba került fiatalok függetlenedési próbálkozásainak eredménye. Ebben az életkorban a fiatalok nagyon kritikusan szemlélik a körülöttük lévő felnőtt világot, saját elképzelésük van arról, mit hogyan kellene tenni, s ennek hangot is adnak. Ráadásul a másik nemmel való kapcsolat iránti próbálkozások is most kezdődnek, amikor a fiúk férfiasabban, a lányok nőiesebben kezdenek viselkedni, és imponálni szeretnének egymásnak, ennek „legkönnyebb” formája az órák alatti „kotyogás”.
Összefoglalva az, hogy a fia az iskolában és otthon is „visszabeszél”, életkori sajátosság. Amennyiben a tanárok kezelhetőnek ítélik fia magatartásváltozását, tanulmányi eredménye is marad a megszokott szinten, akkor csak türelmet tudok Önnek javasolni. Próbálja meg, hogy kevesebbet szól a fiára, nem fegyelmezi olyan gyakran. Az elfogadó, megértő szülői magatartás mindenkinek segít átjutni a serdülés nehéz korszakán. Amennyiben romlik fia eredménye, illetve a tanárok kezelhetetlennek ítélik a helyzetet, forduljon a területileg illetékes Nevelési Tanácsadóhoz, ahol személyesen is tanácsot kérhet, és a fiával is beszélget egy szakember.

Üdvözlettel
Izsó Ildikó