Oviblog

12 csináld magad játékötlet, ha a négy fal közé szorította az ovisodat a betegség

Nem árulunk zsákbamacskát, hanem rögtön kimondjuk: az óvoda első éve bizony legtöbbször a betegségekről, a gyermekünk immunrendszerének megerősödéséről szól. Egy idő után már-már úgy is érezhetjük, hogy az ovisunk szinte több időt tölt otthon velünk, mint az „új munkahelyén”, az óvodában. 


Persze ez nem marad mindig így, de ilyen helyzetben kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy ezen minden gyereknek át kell esni, valahogy úgy, mint egy „beavatási szertartáson”. Igen, valóban nem könnyű összeegyeztetni a betegség miatti otthonlétet a munkával: sokszor szalad a háztartás, mi magunk pedig csak állunk a romjaink közepén, igyekszünk a gyerekünket gyógyítgatni, miközben minden más feladatunkat is el kell lássuk és néha már úgy érezzük, hogy ennek tutira sohasem lesz vége. Nyugalom, vége lesz! Illetve idővel majd átalakul. Az óvoda második évétől már általában valamivel ellenállóbbak a kicsik a különfélék vírusok és egyéb nyavalyákkal szemben, így a betegség miatt otthon töltött napok is megfogyatkoznak majd, még ha el nem is múlnak sosem. Addig is megpróbálhatjuk más szemmel nézni a dolgot: kaptunk egy kis bónusz időt, amit tartalmasan tölthetünk el a gyerekünkkel, még akkor is, ha nem teljesen csattan ki az egészségtől. Ezekre a napokra hoztunk most jónéhány játékötletet, ami viszonylag sokáig leköti az óvodáskorúakat és amiket akár az otthon tartott tárgyakból, eszközökből, játékokból is könnyedén összeeszkábálhattok.

# Óriás dominó könyvekből

Fogjatok néhány kupac hasonló méretű-vastagságú könyvet, hordjátok a szőnyegre! Éppen csak kinyitva és szorosan egymás mögé állítva helyezzétek őket egyenes és kanyargós alakzatokba úgy, hogy ha az első „elemet” meglökitek, dominóként dőljön el az egész installáció. Csináljatok minél többféle dominó-pályát és figyeljétek meg, melyik sor dől el a legérdekesebben. Tipp: lassított felvétellel akár le is videózhatjátok egy mobiltelefon segítségével, amit aztán később is jó móka lesz visszanézni.


Kép forrása: Pinterest.com

# Beltéri ugróiskola

Ha úgy ítéled meg, hogy a betegség ellenére egy kis mozgás nem árt a gyereknek (nem lázas, nem köhög, tehát az ugrálás nem árthat neki), akkor bevetheted az ugróiskola trükköt. Ragasztószalaggal, vagy lemosható filccel készítsd el az ugróiskola négyzeteit a hidegburkolaton, és már indulhat is az ugrándozás. Csak a szomszédok bírják türelemmel! Tipp: készíthetsz tartós ugróiskolát is, amit akár egy futó -vagy rongyszőnyeggel takarhatsz el, amikor nincs használatban.

# Vasalható gyöngyök

Majdnem biztos vagyok benne, hogy minden óvodás játékai között valahol ott lapul egy doboz vasalható színes gyöngy. Ha így van, a betegség alatt az egyik legjobb idő-elütő tevékenység lehet megalkotni egy-egy mintát, vagy alakzatot és apró kis díszeket gyártani belőlük a vasaló segítségével. Tipp: készíthettek ajándékot a nagyszülőknek, mert előre dolgozni mindig érdemes. De akár feliratokat, kis piktogramokat is alkothattok, amiket aztán felragasztotok otthon a fürdő, vagy a gyerekszoba ajtajára.

# Kavics kaktusz

A kavicsfestés mindig jó szórakozás. A kaktusz készítéshez ráadásul nem is kell olyan sokat dolgozni egy-egy darabbal, így a kisebb kezek is könnyedén elbírnak majd velük. Hogy tartós legyen, használjatok akril festéket.

# Tekeredik a kígyó

Fogj egy nagy papírlapot, vagy kartont, rajzolj rá különféle formákat: lehetnek ezek nyilak, hullámok, cikkcakkok, vagy akár komolyabb körvonalak is. Tégy az asztalra kavicsot, gyöngyöt, vagy akár száraz babot, kukoricát, lencsét és mutasd meg a kicsinek, hogyan kell kirakni ezekből a felrajzolt alakzatokat.


Kép forrása: Pinterest.com

# Lakkozd ki!

Papír vagy kartonlapra rajzoljátok fel a saját kezeitek körvonalát, majd jelöld be mindegyiken a körmök helyét. Vegyetek elő vízfestéket, filcet, vagy zsírkrétát, a gyerkőc pedig készítsen mindegyik körömre egyedi manikűrt.


Kép forrása: Pinterest.com

# Állatkert duplóból, legóból

Ha már unjátok a tornyok, házak és egyéb klasszikusok építését duplóból, vagy legóból, most próbálkozzatok meg különféle állatok elkészítésével. A pinteresten számtalan jó ötletet találtok, ha beírjátok az állat nevét és hogy milyen építőkockából akarjátok megalkotni.


Kép forrása: Pinterest.com

# Lépegető, talpmasszírozó

Ez az egyik leghasznosabb játék, amit beltéren is könnyedén elkészíthettek. Készülhet akár üres cipősdobozok felhasználásával is, de újrahasznosíthatjátok a régi játékszivacsokat is a lépegető alapjául. Csak a fantáziátokon múlik, hogy milyen anyagokat ragasztotok a „járólapra”. Lehetnek ezek tobozok, parafadugók, kötéldarabok, szívószálak, műfű, de ha mélyebb tálakban gondolkoztok, akár még morzsolt kukorica vagy bármilyen hüvelyes is kerület a talpmasszírozóra. A jó hír az, hogy nem csak a gyerekek használhatják!


Kép forrása: Pinterest.com

# Téli medence olvasáshoz

Ugye te is imádtad régen a bunker, sátor, kuckó építést? Ez a gyerkőcöd esetében sincs másképp, ez egészen biztos! Ha már nagyon elunja magát a kicsi, de jó lenne, ha a betegség miatt nem szaladgálna, készíthetsz neki olvasó-pihenő kuckót. Jó ötlet felhasználni a nyári felfújható medencét: puha felületre tenni, nehogy kilyukadjon, kipárnázni takarókkal és díszpárnákkal, beletenni néhány érdekes könyvet, vagy akár színezőt és már kezdődhet is a kuckózás.


Kép forrása: Pinterest.com

# Keretezd újra!

Fogj egy régi képkeretet, válaszd ki hozzá a kedvenc családi fotótokat, vagy akár az ovisod legszebb rajzát. Válogassatok a már megunt műanyag, vagy más apró játékok között, amire már nincs szükségetek, vedd elő a ragasztópisztolyt, vagy egy tartós ragasztót és együtt óvatosan ragasszátok fel a kütyüket a képkeretre. Aztán mehet is bele a kép, ami új dísze lehet a gyerekszobának.


Kép forrása: Pinterest.com

# Vajon kinek a lába?

Egy-egy megfázásos időszak alatt bizony jónéhány papírzsebkendőt eltrombitálnak a gyerekek is. Ha van kiürült dobozos zsebkendőtök otthon, elkészíthetitek belőle különféle állatok lábát. Az is jó, ha maradék csomagolópapírból dolgoztok, de sima papírral is jó lehet körberagasztani a dobozt, amit aztán a gyerek ki is színezhet. Ha elkészültek a tappancsok, ki lehet próbálni milyen egy adott állat bőrébe bújni! Na jó, legalábbis a lábába...


Kép forrása: Pinterest.com

# Rajzolj-ragassz kartont!

A kartonpapírban végtelen lehetőség lakozik. Ha egy kis rajzos elfoglaltságra vágytok, vágjatok ki különféle formákat a kartonból (lehetnek állatok, épületek, növények, vagy bármi), majd színezzétek ki őket, esetleg ragasszatok rá papírdarabkákat, matricákat, gyöngyöket! Jó szórakozás lesz.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás