Oviblog

Otthoni kacatok, amikből tutira összedobsz egy „last minute farsangi szettet” az óvodásodnak! – DIY tippek jelmezkészítéshez

Újra itt a farsangi időszak, egyben a nagy lehetőség, hogy kis óvodásaink a kedvenc mesefigurájuk, állatuk, vagy „példaképük” bőrébe bújhassanak egy teljes ovis mulatság erejéig. A nagyobbak már biztosan izgatottan várják, a kisebbek pedig talán még nem is értik igazán, mi fán is terem a jelmezbál, azért mégis tündérien festenek egy-egy jól kitalált szettben. 


A magam részéről kezdő farsangozó vagyok, azaz ez az első alkalom, hogy a saját gyermekemet kell beöltöztessem valaminek. De mint sok más dekorálós, vagy „csináld magad” projektet, úgy ezt a feladatot is hatalmas lendülettel vettem a vállamra, mert hogy azt gondoltam, én magam fogom elkészíteni az ovisom jelmezét.

Mivel a kisfiam még nem tapasztalta meg személyesen, hogy mi is az a farsangi bálozás, így a valószínűleg sokak által ismert Bogyó és Babóca mesével igyekeztem bevezetni őt ebbe a varázslatos világba. Adta is magát a helyzet, hogy a kicsi valamelyik szereplő bőrébe bújjon az óvodai ünnepségen, így egyik este elkezdtem sorra venni, hogy miből lehetne összeállítani egy ilyen kosztümöt, a lehető legkevesebb munkával, és persze ráfordítással. A gyerekszekrényt áttúrva örömmel konstatáltam, hogy van megfelelő színű nadrág és póló is a téli holmik között, úgyhogy már csak a kiegészítőket kellett elkészítenem.

Nem titokzatoskodom tovább: egy hátra vehető csigaház kreálása volt a legfőbb feladatom. Elmondani nem tudom milyen boldog voltam, amikor eszembe jutott, hogy anno félretettem a régi pelenkázólapunk szivacs elemeit, így azokat tudtam beletömködni a körülbelül 1000 forintért vásárolt sárga gyerek leggingsbe, hogy aztán feltekerjem csigaház formára és összevarrjam az egészet. Nagyjából háromnegyed óra alatt készen lettem a tekerccsel, amit egy csiptetős hózentrógerre sikerült ráapplikálnom.

Ezek után jutott eszembe, hogy voltaképp mennyiféle kacatunk van itthon, amit majd az elkövetkező években fel tudok használni akár egy komolyabb szett elkészítéséhez is, aztán jött a gondolat, hogy miért is ne oszthatnám meg ezeket a tippeket már most a szülőtársakkal, hátha nekik is csak a fiók, vagy szekrény mélyére kell letúrni, hogy elkészülhessen egy kreatív „csináld magad” jelmez. Úgyhogy összeírtam egy listát azokról az általában otthon is fellelhető eszközökről, kellékekről, újragondolható holmikról, amikből szerintem könnyen ki lehet hozni egy klassz farsangi öltözetet. Néhány képet is vadásztam nektek hozzájuk a Pinteresten, hogy lássátok, tényleg nem kell túlgondolni a dolgot: sokszor még a varrás is megúszható, vagy egy komolyabb díszítés is egész könnyedén kivitelezhető, ha hallgatunk a fantáziánkra.

 
Bárányka jelmez - Kép forrása: Pinterest 

 

 


Gumilabda adagoló gép jelmez - 
Kép forrása: Pinterest 
 

 

 


Felhő jelmez - Kép forrása: Pinterest 
 

 

 


Festőművész jelmez - Kép forrása: Pinterest 
 

 

 


Szobanövény jelmez - Kép forrása: Pinterest 
 

 

 


Salata jelmez - Kép forrása: Pinterest 
 

 

 


Lego kocka jelmez  - Kép forrása: Pinterest 
 

 

 


Virágos jelmez - Kép forrása: Pinterest 
 

 

 


Vécépapír-gurigák kreatív felhasználása -
Kép forrása: Pinterest 

 

 


Meduza jelmez - Kép forrása: Pinterest 
 

 

 

Íme az én hasznos kacat listám a teljesség igénye nélkül! Remélem ti is kincsekre leltek az alkotófolyamat közben és hogy jobbnál jobb jelmezek kerülnek majd ki a kezeitek alól. Ha így lesz, várjuk a képeket a végeredményről Facebookon, vagy az Instagram oldalunkon!

„Hasznos kacat” lista farsangi jelmez készítéshez:

#esernyő

# vödör, fonott kosár

# párnabelső

# vatta

#krepp papír, színes papír

# karton doboz

# wc papír vagy konyhai törlő guriga

# nagy méretű műanyag kupak

# üres konzervdoboz (lecsiszolt élekkel)

# színes műanyaglabdák, lufik

# ragasztópisztoly

# használt műanyagzacskó, alufólia

# használt csomagolópapír töltetnek vagy az egyszínű oldala festéshez

# szalagok, megmaradt szalag darabok

# napszemüveg, síszemüveg, alvómaszk

# kinőtt, lyukas harisnyák, zoknik (ezeket ki lehet tömni)

# hajpánt, kalap, amiből személyre szabott fejdísz készülhet

# festőecset, festőhenger

# úszógumi

# smink kellékek (rúzs, szemceruza, színes szemfestékek)

# körömlakk (pl. fényes hatásúra festeni valamit)

# sapka, sál, kesztyű, amit nem sajnálsz

# textilfesték, textilfilc, tempera, akril festék

# lábas, tésztaszűrő, konyhai eszközök

# függöny, terítő, lepedő, nagy méretű ing

# elemmel működő égősor „beépített világításhoz”

# tűzőgép, esetleg szögbelövő pl. kartonhoz, biztostű

# rávasalható szegély, hogy ne kelljen varrni

Mit írnál még hozzá a listához? Mondd el nekünk kommentben

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás