Óvoda

5 dolog, amit megtehetsz, hogy megkönnyítsd MAGADNAK az óvodai beszoktatást

Lassan beköszönt az október, ám lefogadom, hogy rengetegen küzdünk még egy hónap után (vagy akár még tovább) is az érzelmeinkkel, amikor reggelente útjára kell engednünk a gyermekünket az óvodai csoportszoba felé. Nincs mit szépíteni a dolgon: ez az időszak gyereknek és szülőnek egyaránt megterhelő tud lenni lelkileg, hiszen-, akár járt bölcsődébe a kicsi, akár nem-, az óvoda már egy olyan kötelező mérföldkő az életében, ami bennünket is nap mint nap ráébreszt: bizony, nagyon hamar elillant a kisded korszak. A mi óvónőink azt javasolták a szülőknek, hogy amennyire lehet, próbálják meg a magunkban zakatoló lelki hullámvasutat még az oviba érkezés előtt alapjáratra tenni, azért, hogy mire eljön a reggeli búcsúzkodás ideje, a gyerkőcök a lehető legkevesebb negatív energiát tudják rajtuk befogni a képzeletbeli kis antennáikkal. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: „anyuka, ne sírjon a gyerek előtt, mert akkor ő is sírni fog”. Persze, könnyű azt mondani! Vághatnánk rá egyből, ám ha kicsit elgondolkozunk a dolgon, egész biztos, hogy megtaláljuk a módját, hogy miként váljunk mi is napról napra edzettebbé lelkileg. A következőkben néhány tippet olvashattok arról, hogy mivel könnyíthettek a belsőtöket nyomó súlyon, amíg tart az ovis beszoktatás.

 

1)) Otthoni lelkizések

Persze nem kell, hogy ezek olyan drámai lefolyású eszmecserék legyenek, mint ezt a cím mutatja, de a beszoktatásról való otthoni kommunikáció szerintem elengedhetetlen. Amikor a gyerek nincs otthon, vagy este, miután elaludt, huppanjatok le a pároddal a kanapéra, és beszéljétek ki az ezzel kapcsolatos nehézségeket, kételyeket, fájdalmakat. Sokszor már az is elég, ha az ember megoszthatja valakivel az érzéseit: egy kis biztatás a másik szülőtől mindenkinek jól eshet.

2)) A napok felosztása

Ha ez megoldható, próbáljátok ki, hogy nem mindig csak anya, vagy csak apa viszi a kicsit az oviba. Osszátok fel, hogy melyik nap ki indítja el a kis óvodást, így talán az elszakadás okozta stressz is megoszlik majd köztetek.

3)) Az óvónő a legjobb barátod

Nyilván nem szükséges, hogy elhívd az óvónéniket a kedvenc kávézódba barátnős csevejre, igyekezz azonban minél jobb viszonyt ápolni velük, még akkor is, ha elsőre esetleg nem annyira szimpatikusak. Emlékeztesd rá magad, hogy az első benyomás sokszor téves, és arra is, hogy bizonyára nem véletlenül választották a pedagógusi pályát. Az óvónő is ember, saját családdal, gyerekekkel, és nyilván tengernyi gonddal, amit a munkahelyén ő is minden reggel le kell tegyen az ajtóban, hogy aztán mások csemetéinek a fejlődését támogassa. Fogadó órán, vagy azon kívül kérdezd ki alaposan a gyereked benti viselkedéséről és arról, hogy mivel tudnád megkönnyíteni neki a beilleszkedést. Ajánld fel a segítséged óvodai projektekhez, legyél partner a kirándulások szervezésében, vagy bármiben, amiből a pedagógusok tudni fogják, téged igazán érdekel a gyermeked óvodai jóléte. Ha nyitott vagy, a másik oldalról is hamarabb érkezik majd segítség, akár a beszoktatás ügyében is.

4)) Olvass kapcsolódó irodalmat!

Talán elcsépeltnek hangzik, de ahhoz, hogy jobban megérthesd a saját és a gyermeked viselkedését, lelki állapotát ebben az időszakban, sokat hozzátehet a mindennapokhoz, ha olvasol némi ovis beszoktatásról szóló szakirodalmat. Vesd be magad egy könyvesboltba, vagy keresgélj egy online áruházban a kapcsolódó témájú írások között, de az is jó ötlet, ha más anyukáktól kérsz kölcsön egy-egy nekik bevált olvasmányt.

5)) Iratkozz fel egy online gyermekpszichológiai kurzusra!

Az is remek ötlet, ha szülőként kéred gyerekpszichológus segítségét a kezdeti nehézségek enyhítését, megoldását illetően. De létezik már olyan komplex online kurzus is, amit bármikor visszahallgathatsz, vagy megnézhetsz, sőt, amelynek témájáról más szülőkkel is eszmét cserélhetsz megbízható, zárt Facebook csoporton belül például. Egy ilyen jól megkomponált segédanyag biztosan levesz majd némi terhet a válladról, hiszen sok mindent megtudhatsz belőle az óvodakezdés, beszoktatás, és beilleszkedés nehézségeiről. Tipp: https://bojtiandrea.hu/felkeszules-az-ovodara-jelentkezes/

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás