Szülő- és gyereknevelés

12 őszinte tanács pedagógusoktól szülőknek, hogy sikeres és boldog iskolás lehessen a gyereked!

Tanárok nyílt felhívása minden iskolás gyereket nevelő szülőnek - 12 pontban! Ha ezeket mind megfogadod, akkor a gyermeked boldog és kiegyensúlyozott iskolás lesz!

 

„Kedves Szülők!

 Engedjék meg, hogy néhány olyan tanáccsal, tapasztalattal szolgáljunk, amire érdemes figyelmet fordítaniuk, hogy gyermekük kiegyensúlyozott, boldog, sikeres iskolás legyen.

1. A nevelés a család feladata
Az alapokat a család rakja le, mi arra tudunk építkezni. Ha a háznak nincs alapja, vagy rossz az alapja, arra nem lehet falat húzni. Mi folytatjuk, kiegészítjük az otthoni nevelést, de a családot pótolni nem tudjuk.

2. Bízzunk a gyerekben
A példamutatásnak nagyon nagy a szerepe, ám talán ennél is fontosabb, hogy bízzanak a gyermekükben. Amit tanítottak nekik, az a megfelelő időben beérik. Ezt nem „prédikációkkal” érjük el, hanem sok-sok beszélgetéssel.

3. A jól nevelt gyermek szerető környezetből érkezik
A jól nevelt gyermek nem idomított, hanem szeretetteljes családban él, ott követi a viselkedési mintákat, az alkalmazkodást is.

4. Közös élményeket adjunk a divatholmik helyett
Szeretni tanítsák gyermekeiket ebben a nehéz világban, ahol minden az anyagiakról szól! A legnagyobb ajándék az együtt töltött idő legyen! Nem a legdivatosabb ruháira, játékaira, a legmodernebb mobiltelefonjára fog emlékezni, hanem a közös élményekre.

5. A család legyen kiszámítható érzelmi bázis
A gyerek mindig érezze, hogy a család mellette áll, a helytelen cselekedetet ítéljük el. Nyújtson a család érzelmi biztonságot! Az érzelmileg kiéhezett gyerek csábítható, könnyen keveredik rossz társaságba.

6. A gyerek tanulja meg tisztelni a szüleit
Ne rombolják le egymás tekintélyét az elvált szülők, mert ennek eredményeként se apja, se anyja nem lesz a gyermeknek, akit tisztelni tudna, melynek következtében bizonytalanul áll majd később is a világban. Ha nem tiszteli a szüleit, a pedagógusokat sem fogja. Ennek hiányában az oktató-nevelő munkánk sem lehet eredményes.

7. A munka- és rendszeretetre nevelést nem lehet elég korán elkezdeni
Már ebben a korban kell megtanulniuk a precíz, gondos munkát, rendszeretetet. A kontár munka itt alapozódik meg. Mindegy, hogy milyen munkát választ majd később, de abban a legjobb legyen.

8. A gyereknek mindig legyen saját feladata
A házimunkát végző gyerekek általában jobb tanulók társaiknál. Legyen a gyereknek saját feladata, felelőssége, önállóságra neveljük őket!

9. A sikerért tenni is kell
Mutassanak példát, tapasztaltassák meg, hogy ha valamit el akarunk érni, azért tennünk is kell!

10. A szerető szigor biztonságos keretet nyújt a gyereknek
Ajánljuk a szerető szigort! Gyermekeink az engedékenységet nem sokra becsülik. A gyermekek a kiszámítható környezetben érzik biztonságban magukat.

11. A gyereknek elegendő alvásra van szüksége a fejlődéshez
Amelyik gyermek nem alussza ki magát, az nem tud figyelni a tanórákon, tehetsége nem fejleszthető.

12. Ne terheljük túl a gyereket különórákkal
A tehetséges gyermeknek is jár a gyerekkor, ne terheljük túl különórákkal! Könnyen „befullad”, nem tudja később a megfelelő időben kibontakoztatni tehetségét. Ne akarják a saját álmaikat megvalósíttatni velük!

A gyerek a világra nyitott lény, kész a befogadásra, jóra jóval válaszol, simogatásra simogatással, jókedvre jókedvvel, tevékenységre tevékenységgel.”

Forrás: Facebook / Scoala Benedek, Pinterest

Az írás a Scoala Benedek engedélyével jelenik meg.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás