Szülő- és gyereknevelés

15 dolog, amit a nagyszülőknek tilos, ha az unokáról van szó

Pótolhatatlan segítséget jelentenek a kisgyerekes szülőknek - de azért ne engedjünk meg nekik mindent.

Kisgyerekes szülőknek a legfontosabb támaszt a saját szüleik nyújtják: ha hirtelen vigyázni kell a gyerekre, vagy el kell menni érte az oviba, és senki más nem ér rá, a nagymama vagy a nagypapa az utolsó mentsvár, aki ilyenkor is beugrik.

Mégis, hogy az elképzelhető legboldogabb légkört teremtsük meg a családunk számára, nem árt pár szokást vagy berögzült viselkedést tisztázni nagymamával és nagypapával, mielőtt túlságosan is befolyásoló tényező lenne az újdonsült családtag életére.

1. A Facebookra jót, vagy semmit

A közösségi média egy érzékeny kérdés. Bizonyára ti is ismertek olyan nagyszülőt, aki megmagyarázhatatlanul jól kezeli az okostelefonokat, mi több, akár a Facebookkal is ki van békülve. Velük érdemes közölni, hogy csakis olyan tartalmakat osszanak meg a szociális hálón, amelyeket később sem fog szégyellni az unoka, és szerencsés még eltántorítani őket üzenőfalunk chatszobává alakításától is.

2. Mi legyen a gyerek neve?

15 dolog, amit a nagyszülőknek tilos, ha az unokáról van szó

Névadás: nemcsak a gyermek, hanem az szülők egész életét meghatározó tényező, ezért - bár biztos a nagyszülőknek is van véleménye -, a legjobb, ha a gyerek szülei adnak nevet a kicsinek. Nem feltétlenül egy régebbi nagynéni vagy általános iskolai osztálytárs nevét kell viselnie a harmadik generációnak.

3. Ajándékok

Elhalmozás ajándékokkal: akár egy életnagyságú plüssmackó, akár a tinédzser unokának motorbicikli, ezeket mindig meg kell beszélni a szülőkkel.

4. Hol van a gyerek?

Akármennyire is megbízhatóak a nagyszülők, fontos tudatni velük, hogy minden esetben tájékoztassák a szülőket a gyermek hollétéről, amennyiben ők felügyelnek rá.

5. Csínytevések

A nagypapa gyerekkori csínytevései humorosnak hatnak a társaság felnőtt tagjai számára, a kicsik azonban biztos, hogy megpróbálják utánozni. Jobb a hasonló sztorikat akkorra hagyni, mikor a gyerekek már idősebbek.

6. Érzelmi zsarolás

"Lehet, hogy csak pár évig leszek életben, ti meg külföldön akarjátok tölteni a karácsonyt?" - az ilyen, és ehhez hasonló érzelmi zsarolásoknak nincs helye egy családban.

7. Családtagokról jót vagy semmit

15 dolog, amit a nagyszülőknek tilos, ha az unokáról van szó

A nagyszülők lehetnek elégedetlenek a nevelési stílussal vagy az étkezési szokásokkal, mégsem szabad befolyásolni a gyerek véleményét a szülőkről. Ezért nem jó ötlet, ha szapulják nekik anyát vagy apát, nagyon rossz vége lehet.

8. Hogyan neveljük az unokánk édesapját és édesanyját?

Ne neveljük. A "régen minden jobb volt..." már elmúlt, az igazi nagyszülő együtt fejlődik a család fiatalabb tagjaival.

9. Ki a jobb unoka?

Ne méregessük össze a képességeiket, hiszen nagy rá az esély, hogy ők már jóval előbb tudják, hogy ki a sikeresebb atléta és ki a szorgalmasabb matekos.

10. Meglepetés hajvágás

A gyerekek élvezik, de a szülők nem biztos, hogy saját gyermekkoruk divatját szeretnék viszontlátni saját lányuk vagy fiuk fején.

11. Ne kíváncsiskodjunk!

A nagyszülők sose az unokából szedjék ki a négy fal között történteket - meg lehet kérdezni a szülőktől is.

12. "Így lett belőlem is ember"

Ez bizony nem meggyőző érv a rasszizmus, szexizmus vagy bármilyen előítélet kapcsán. Semmilyen körülmények között nem elfogadható a történelmi vagy kulturális sérelmekből fakadó elfogultság.

13. Fekvés, alvás

A nagyszülők megengedhetik a későbbi lefekvést, amikor nálunk van az unoka - de a gyerek otthoni lefekvési időpontját nem szabad kitolni.

15 dolog, amit a nagyszülőknek tilos, ha az unokáról van szó

Fotó: Wikipédia

14. Ne tömje a gyereket!

Különböző közösségi oldalakról ismerhetjük a mémeket, amelyeken a lesoványodott egyetemista meglátogatja nagyszüleit és utána kétszer akkora testtel érkezik vissza a kollégiumba. De míg nekik szükségük van ennyi táplálékra és ajándék édességre, óvodáskorban még nem tanácsos felhizlalni a kicsiket, mert a későbbiekben nem fogják megköszönni.

15. Hagyjuk a tanárra a dolgokat!

Beleszólni a tanárok fegyelmezési vagy osztályozási módszereibe maximum azt eredményezi, hogy a gyerekek is eltanulják és utánozzák a jövőben. Még ha azt is gondoljuk, hogy másokkal kivételeznek, inkább bízzunk benne, hogy az oktatók csak teszik a dolgukat.

+1: Segítő csöpp kezek

Az autómosás és fűnyírás is lehet izgalmasabb, ha előtte egy jó nagy öleléssel és mindenekelőtt kérdéssel kezdődik: "Szeretnél segíteni a mamának főzni?". Ne használjuk ki a gyerekeket, de mindig fogadjuk el a segítséget, ha önzetlenül érkezik.

Forrás: Popsugar.com/szeretlekmagyarorszag.hu, A képek illusztrációk - Forrás: Pixabay

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás