Szülő- és gyereknevelés

4 egészséges ital, amit jó szívvel adhatunk gyermekünknek

Inni muszáj, ezt már a kicsik is tudják, olykor mégis nehéz őket rávenni, hogy az egészséges szomjoltókat válasszák, méghozzá a megfelelő mennyiségben. A legtöbb gyermek édesszájú, és hajlamos cukros italokat kérni. Egészségük szempontjából azonban fontos, hogy az egészségesebb alternatívák felé tereljük őket. Ebben a cikkben megmutatjuk, mi a legjobb választás a gyermekek számára, illetve mi az, amit inkább kerüljünk. 

 

Mennyit igyon a gyerkőc?

A gyerekeknek éppúgy, mint nekünk, felnőtteknek fontos a megfelelő folyadékbevitel. Az emberi test körülbelül 70 százalékban vízből áll, a csecsemőknél ez az arány akár 85 százalék is lehet. A légzés, az izzadás és a kiválasztás révén folyamatosan vizet veszítünk, ezért fontos a rendszeres folyadékpótlás, ami a jó emésztéshez is elengedhetetlen. 

De mennyit kell inni ahhoz, hogy minden szervünk jól működjön? Minden szervezet más és más, és a szükséges mennyiség nagyban függ attól is, hogy mit ettünk, mennyit mozgunk, és hogy milyen meleg van. Egy egyszerű szabály, hogy akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk. Igen ám, de ez nem működik mindenkinél egyformán jól. Különösen a gyerekek hajlamosak elfelejteni, hogy inniuk kellene.

A Német Táplálkozástudományi Társaság a következő mennyiségeket ajánlja iránymutatásként kiskorúak számára:

  • 1-4 éves korig: 820 ml/nap

  • 5-7 éves korig: 940 ml/nap

  • 8-10 éves korig: 970 ml/nap

  • 11-13 éves korig: 1170 ml/nap

Mivel kínáljuk a kicsiket?

A zöld és a fekete tea koffeintartalmuk miatt nem alkalmas a fejlődő szervezet számára. Ugyanez vonatkozik a kólára és a kávéra is, de az instant teák, szénsavas üdítők sem egészségesek a gyermekeknek, mivel általában nagyon sok cukrot tartalmaznak. A kakaó, a tej és a turmixok magas kalóriatartalmuk miatt inkább ételnek, és nem italnak minősülnek, ezért szomjoltásra kínálni őket nem javasolt. 

  1. Víz

Amikor gyermeked azt mondja, hogy szomjas, először lehetőleg vízzel kínáld meg.  A víz ugyanis létfontosságú az egészség szempontjából. Gyakorlatilag az összes szervezetünkben zajló folyamathoz szükséges, beleértve a hőmérséklet-szabályozást és a szervek hibátlan működését is. Valójában a testsúlyhoz viszonyítva a gyermekek folyadékigénye nagyobb, mint a felnőtteké a növekedés és a gyorsabb anyagcsere miatt.

Sok más itallal ellentétben a víznek nincs kalóriatartalma, így kevésbé valószínű, hogy a gyermek jóllakottnak érzi magát tőle, és erre hivatkozva nem hajlandó megenni a szilárd ételt. A megfelelő vízfogyasztás összefügg az egészséges testtömeggel, a fogszuvasodás kockázatának csökkenésével és a gyermekek agyműködésének javulásával.

    2. 100%-os gyümölcslevek

Bizonyos gyümölcsöt is tartalmazó üdítők tele vannak hozzáadott cukorral, ezeket lehetőleg kerüljük. Viszont vannak megbízható forrásból származó 100%-os gyümölcslevek, amelyek sem tartósítószert, sem adalékanyagot nem tartalmaznak, viszont rengeteg vitamin és ásványi anyag megtalálható bennük. Ezeket nyugodt szívvel adhatod a gyermekednek. 

A Simon Gyümölcs saját termesztésű, gondosan válogatott almáiból hidegen préselt almalevet a gyermekek számára felhígíthatjuk: akár finom teát is varázsolhatunk belőle, ha felöntjük némi forró vízzel, majd citrommal ízesítjük. Ha pedig valami különlegeset szeretnél a gyermekednek, próbáljátok ki a 100%-os Alma-Eperlevet, amely a gyermekek nagy kedvence.

A Simon Gyümölcs családi gazdaságában már 1992 óta készítik a finomabbnál finomabb zamatos gyümölcsleveket az egészség- és környezettudatos fogyasztók számára. Igazi büszkeségük a minőségi termékeken túl az a több hektáros méhlegelő, amely több ezer poszméhnek biztosít növénytakarót az egész év során, illetve madárprogramuk, amelynek köszönhetően ritka és védett fajok lelnek náluk otthonra. 

     3. Cukrozatlan növényi alapú tejek

A tejtermékeket nem toleráló gyermekek számára a cukrozatlan növényi tejek kiváló alternatívát jelentenek. A kókusz-, a mandula-, a kesudió-, a rizs- és a szójatej alacsony kalóriatartalmúak, így csökkentik annak a veszélyét, hogy a kicsik pusztán ivással jóllakjanak. 

   4. Bizonyos gyógyteák

Bár a tea nem feltétlenül gyerekbarát ital, néhány gyógyteát biztonságosan fogyaszthatnak csemetéink is. A citromfű, a menta, a rooibos és a kamilla jó alternatívái lehetnek az édesített italoknak, mivel koffeinmentesek és kellemes ízűek.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás