Szülő- és gyereknevelés

5 tipp a mókára, ha a gyerekkel otthon kell maradni (X)

Nem elég, hogy megnehezíti életünket ez a roppant kellemetlen járvány, még a ködös, hideg idő is beköszöntött. Most aztán tényleg nem nagyon tudunk kimenni a gyerekkel, még nagyon a játszótérre se. Vagy esetleg eleve karanténra vagyunk ítélve. Nehéz időszakok ezek, mert hát a gyerek gyerek, neki játszani kell. Pár nap után már unni fogja a bentlétet és a játékait, ilyenkor a kreatív szülőn a sor, hogy jobbnál jobb bulis dolgokat találjon ki. De nem kell megijedni, meglepően egyszerű dolgokból, nagyszerű játékokat lehet kreálni. Lássunk néhány ötletet!

1. Készítsünk bábszínházat

A bábszínház varázslatos dolog. A gyerekek szeme láttára elevenedik meg egy valódi mesevilág,

Egészen egyszerűen elkészíthetjük. Nem kell hozzá más csak nagy kartondoboz, sok festék és némi ragasztó, meg valami maradék anyag. Csak egy nyílást kell vágni a dobozba, rakni a két oldalára valami anyagot, és díszíteni az egészet. De csinálhatunk függönyből ajtónyílásba is bábszínházat. Vagy bármilyen anyagból elkészíthető, akár fa lécekből, ha nagyban gondolkodunk.

A gyerekekkel írassunk egy mesét, találják ki a karaktereket hozzá. Fessék meg a hátteret, akár többet is, a mese helyszíneit. És készítsék el hozzá a bábokat. Rengeteg dologból lehet bábot csinálni. Például fakanalakból, műanyag pálcikákból, vagy ujjbábot kesztyűre, vagy hurkapálcára papírból, csak a kreativitás szabhat határt.

Karácsonykor elő is adhatják a mesét a nagyszülőknek, igazán boldog lesz mindenki.

Ha nagyon megtetszik a gyerekeknek ez a móka, akkor akár vásárolhatunk igazi marionett bábukat is. A MANUFAKTOR artlabor gyönyörűeket készít.

2. Fedezzük fel a csillagokat

Mivel már nagyon korán sötétedik, óhatatlanul is az eget kémleljük. Ilyenkor is sokszor van, hogy tiszta hideg idő van, és jól látszanak a csillagok, és nagy fényességgel világítja meg a hold a téli tájat.

Fedezzük fel a gyerekekkel az égboltot, mutassuk meg nekik a csillagképeket. Rajzoljuk le az egyes alakzatokat és keressük ki az égen. Figyeljük meg a hold krátereit, ha jobban beleássuk magunkat,  a hold híres krátereit is kikereshetjük, mint például a Copernicus kráterét.

Ilyenkor télen a Mars is többször jól látható még szabad szemmel is, nagyon izgalmas megfigyelni.

A Penny akciós újságban találunk remek teleszkópot kezdő csillagászoknak. 3 különböző nagyítási méretben kémlelhetjük vele az égboltot.

Hajrá kis csillagászok, kalandra fel!

3. Merüljünk el a művészetekben

Minden gyerek szeret rajzolni és festeni, használjuk ezt ki.

Vegyünk elő néhány művészeti albumot, vagy keressünk híres festményeket a neten, és kérjük arra a gyerekeket, hogy alkossanak valamit az adott művész stílusában.

Csinálhatunk nekik egy egész tematikus hetet. A hét minden napján egy másik korstílusban alkotunk, kezdve az ókortól napjainkig. Csinálhatunk hozzá jelmezeket, hallgathatunk az adott kornak megfelelő zenét. Rengeteg lehetőség van a művészetekben a szórakozásra, és még tanulnak is a gyerekek úgy, hogy közben jól szórakoznak.

Ha úgy érezzük, ez nagy falat, keressük fel A Nagy Kunst oldalát, több lehetőséget is kínálnak a művészi szórakozásra.

4. Süssünk együtt

Már kopogtat a december, el lehet kezdeni a karácsonyi készülődést. Még azért korai elkészíteni a karácsonyi süteményeket, de dekorációkat már süthetünk.

Készítsünk együtt mézeskalács házikót az ünnepi asztalra. Imádni fogják elkészíteni a gyerekek. Rengeteg színes cukorka és sok cukormáz kell hozzá. Melyik gyerek ne imádná? Úgy díszítjük ki ahogy csak kedvünk tartja. Bevállalósak csinálhatnak akár egy egész karácsonyi falut is.

A jó mézeskalácshoz nagyon fontos a megfelelő alaprecept, hogy jól formázható legyen, a Nosalty oldalán többet is találunk.

5. Varázslatos diavetítés

Ugye emlékszünk a gyerekkori téli estékre, amikor előkerült a diavetítő, levettük a festményt a falról, és elindult a varázslat? Attól, hogy ma már óriási tévéket bámulhatunk, és a gyerekek is bármit nézhetnek a telefonjukon, nem múlt el a diavetítés csodája.

Ha a nagyobbik gyerkőc már tud olvasni, nagy örömmel fogja felolvasni a meséket a kis testvérének.

A diafilm.hu oldalon a régi klasszikusok mellett mai meséket is találhatunk, keresgéljünk kedvünkre, csodás ajándék a gyerekeknek karácsonyra, és évről-évre bővíthető a mesék tárháza.

Láthatjuk, hogy mennyi lehetőség rejlik az otthoni együtt töltött időben. Fogjuk fel ezt az időszakot egy lehetőségnek, és töltsünk a családdal, gyerekekkel minél több minőségi időt.

Képek forrása: pixabay

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás