Szülő- és gyereknevelés

A HISZTI HATÉKONY KEZELÉSE: NE AKARD MEGOLDANI A PROBLÉMÁT, VISZONT ÉRTSD MEG!

Felnőttként helyesen kezelni a dackorszakot és a vele járó hisztis szituációkat bizony nem egyszerű, különösen, ha nem tudjuk, hogy pontosan mi is zajlik le a gyerekben, és azt hogyan lehetne a leghatékonyabban oldani. Konkrét fegyelmezési tippek előtt elsősorban azt kell megértenünk, hogy a legtöbb helyzetben nem megoldanunk kell a gyerek hisztijét, hanem csak megértenünk és elfogadnunk!


A gyerekek akarata másfél éves kor körül kezd el számunkra igencsak látványos módon fejlődni, vagyis felerősödni. Ilyenkor válik egyre gyakoribbá, hogy nem veszik figyelembe a kéréseinket, hogy nemet mondanak akkor is, amikor valójában igent éreznek, és hogy érthetetlen mértékű kiborulásba csapnak át, amint valami nem az ő akaratuk szerint történik. Felnőttként helyesen kezelni ezeket a szituációkat bizony nem egyszerű, különösen, ha nem tudjuk, hogy pontosan mi is zajlik le a gyerekben, és azt hogyan lehetne a leghatékonyabban oldani.

Egy kisgyerek hisztije vagy dacolása rendszerint értelmetlennek, logikátlannak és feleslegesnek tűnik a felnőttek szemszögéből. Sokszor nem is értjük, hogy mi váltotta ki, azt pedig végképp nem, hogy mi okozza az intenzitását, így aztán nem is csoda, hogy mi is rosszul, azaz hatástalanul reagálunk rá. Feszültek leszünk tőle, mert nem értjük, és így nem is tudjuk megoldani a problémát. Tehetetlennek, rossz szülőnek érezzük magunkat, és talán még kifejezetten kínosan is éljük meg, amikor épp egy publikus helyen történik a jelenet. 

A DIVÁNY SZERZŐJÉRŐL

Tarkovács Cecília szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

Egyből felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hol kellene meghúzni a határokat. Mikor engedjünk, alkalmazkodjunk mi (védve a gyerek lelkét), és mikor tartsunk ki makacsul az elvárásaink mellett a hisztik ellenére is? Ezekre a kérdésekre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen nagyon körülményfüggők. Elsősorban azonban azt kell megértenünk, hogy a legtöbb helyzetben nem megoldanunk kell a gyerek hisztijét, hanem csak megértenünk és elfogadnunk! Mert már ez oldani tudja.

A cikk folytatása a divany.hu oldalán. 

A kép forrása: Gettyimages.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás