Szülő- és gyereknevelés

A szülői veszekedés hatása a gyermekre

Mit ne mondjak, nem könnyű téma. Magyarországon az agresszió kérdése még most is sok helyen tabu, ha megtörténik, ha nem. Az alábbiakban nem a családon belüli erőszakról szeretnék beszélni, hanem arról az esetről, amikor a szülők között konfliktus alakul ki. Tudom, a legtöbb család ara törekszik, hogy ez ne forduljon elő, de a legjobb családban is megesik, hogy valamiben nem egyeznek a szülők.

A szülői veszekedés hatása a gyermekreNem verekedésről beszélek, csak esetleg hangos szóváltás vagy kicsit komolyabb nézeteltérés, amikor heves érzelmek jelennek meg. Sokszor kérdezték tőlem szülők, odafigyelnek, hogy ne a gyerek előtt történjen mindez, de talán hallja. Mit lehet tenni, hogy ne legyen traumatikus a gyereknek?

Azt gondolom valóban a legfontosabb, hogy igyekszünk elkerülni az összezördüléseket, de néha bizony a legjobb családban is megesik.

Jó, megtörtént a veszekedés, de mi van ilyenkor a gyerekkel?

Hogyan dolgozzák fel ezt, hogy imádott szüleit veszekedni látja?

 

 

Hogyan dolgozzák fel ezt, hogy imádott szüleit veszekedni látja?

Hogyan lehet elkerülni, hogy nem alakuljon ki probléma, zavar, ne adj’ Isten trauma a gyerekeknél?

Vegyük sorra! Azt hiszem, nem kell hosszasan taglalnom, hogy a folyamatosan veszekedő szülők gyermekei gyakran traumatikus, neurotikus tünetekkel küzdenek. Nem érti, mi történik körülötte, legalábbis ritka, hogy ilyen családokban valamelyik szülő hosszas magyarázkodásba kezdene. Sajnos az ilyen családban felnövő gyerekek vagy maguk is agresszívek, hiszen azt tanulták, hogy a konfliktusok egyetlen megoldása az agresszió. Vagy szorongókká válnak, hiszen a család is félelmetes, hát még a világ. Szerencsére viselkedésterápiával jól javítható a dolog. De a család örök feszült hangulatát még egy ilyen terápia sem javítja. Csak, ha a szülők együttesen fordulnak pszichológushoz, és próbálnak változtatni a helyzeten.

Sajnos ez az örök veszekedős állapot nagyon jellemző a válás előtti időszakban. Mint tudjuk ez az időszak mindenkit megvisel, kicsit, nagyot egyaránt. Ha bármilyen visszaesést, viselkedésbeli változást látunk a gyereken, forduljunk szakemberhez!

A cikk tovbbi folytatása. felelosszulokiskolaja.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás