Szülő- és gyereknevelés

A világ szétesik a nyakleves nélkül? Bedő Imre véleménye

Kényes témát feszeget Bedő Imre legutóbbi videójában. A fegyelmezetlen gyerekekről, a fegyelmezési eszközök teljes hiányáról beszél. Szélsőséges mondandójának lényege: "A nyaklevesre szükség van, és a nyakleves, meg a gyerekverés nem ugyanaz".

Bedő Imre csíkszeredai születésű közgazdász, a Férfiak Klubjának alapítója, bestseller író társadalomkritikai tevékenységét folyamatosan élénk médiaérdeklődés övezi. Ezúttal a pofont, mint fegyelmezési eszközt hozta fel témának.

"A világ szétesik a nyakleves nélkül? - Eszközt az Emberfaragáshoz!" című YouTube videójában arról beszél, hogy valamikor a szülőnek és a pedagógusnak volt egy fantasztikus (sic!) eszköze arra, hogy a gyermeknevelés kapcsán magának energiát spóroljon meg. Ezt hívták úgy, hogy nyakleves vagy maflás. De ezt az eszközt elvették a pedagógusoktól, és azóta - szerinte - minden nehezebb lett, és semmi nem működik. Következtetésében odáig megy, hogy vissza kell adni a szülők és pedagógusok kezébe azt, ami több ezer évig működtette a világot. A szülő és az iskola az, ami a gyereket megtanítja az önfegyelemre.

Témája legkevésbé sem trendi. Véleménye karcos.
Bedő szerint a szigor teljes betiltása, a kényszerítő eszközök meg nem léte vezet oda, ahol most a világ tart, sőt, ez az eszköztelenség dönti romba a családokat is.
Felteszi követőinek a kérdést: mit kellene tenni szigor és fegyelmezés ügyben ma?

Bedő elmeséli, hogy soha nem gondolta volna, hogy egyszer Magyarországon is eljön az a világ, amit korábban Svédországban élt meg; az, hogy a gyerekeknek jogaik vannak, és a tanáraik elé állhatnak, hogy pimaszul, agresszíven provokálják őket.

A videó utáni reakciók természetesen nagyon megosztóak voltak. Néhány pro és kontra véleményt sorolunk a nagyon sok közül.

"4 fiam ettől szenved az iskolában. Legyen ez általános, vagy középiskola. A gyerekeim maguk sem értik, hogy mit meg nem engednek maguknak az osztálytársaik, és a tanárok tehetetlenek! Nálunk ez napi téma!" - fűzi hozzá egy másik kommentelő.

"Nagyon nagy bátorság manapság nyilvánosan megfogalmazni ilyen kényes dolgokat, holott talán nincs szülő, aki ne gondolkodna ezen. Az eszköztelenség katasztrofális, ez rossz a szülőnek, a pedagógusnak, nem utolsó sorban a gyermekeknek" - teszi hozzá egy következő hozzászóló.

"Ez nem azt jelenti, hogy verni kell a gyereket. Először szóban kell nyomatékot adni. De bizonyos esetben nyaklevesre is szükség van." - gondolja egy női követő.

"A kisfiamra ráfogták a tanárok pár évvel ezelőtt, hogy ADHD-s. Közben rájöttem, hogy nem hiperaktív, egyszerűen nem fogad szót, mert sosem kapott ki tőlem. A múltkor nagyon felhúzott, mert nem akart felöltözni, röhögve szaladgált előttem 10 percig, én meg, mint a hülye szaladtam utána a ruháival. Egy nyakleves megoldotta a problémát. Úgy sajnáltam, hogy a szívem majd megszakadt, de működött a dolog, mert utána magától felöltözött, és a suli után felvonult a szobájába, összerámolt. Azóta sokkal jobban hallgat rám. Nem kell ütni mint a lovat, de néha tényleg csak egy nyakas segít".

Az ellentábor nem egészen így vélekedik a nevelő célzatú pofonról.

"Azoknak a tanároknak, akiket tiszteltek a diákjaik és az egész közösség, sose volt szükségük arra, hogy nyaklevest osztogassanak."

"Létezik más eszköz az "emberfaragáshoz", és a nyakleves nem tartozik közéjük! Ha valaki megüti a feleségét, azon felháborodunk. Ha ugyanez egy gyerekkel történik meg, akkor azon vajon miért nem?" - teszi fel a kérdést egy gyógypedagógus végzettségű anyuka.

"Ha egy pedagógus üt, az már a saját kudarca" - véli egy apuka.

"Ha a szülő otthon ezt megtenné akkor már a pedagógusnak nem kellene ilyesmivel foglalkoznia. A gyermeknevelés elsősorban a szülők feladata, a tanár feladata a tanítás lenne. Nem kellene ezt is áthárítani a tanárokra".

Fotó: Gettyimages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás