Szülő- és gyereknevelés

Bagdy Emőke: Most emberileg is megmérettetünk

Tudjuk, hogy két nagy baj van. Az egyik, maga annak a tudomásul vétele – sem bagatellizálva, sem katasztrofizálva -,hogy elfogadjuk, hogy, amiben vagyunk az egy nagy baj.

A stressz törvény azt mondja: üss vagy fuss. Ezt nem tudjuk megtenni, hanem meg kell küzdenünk a helyzettel. A 2. stressz törvény azt mondja: a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalan. Tudjuk mi a rossz, szembenézhetünk vele, de nem dughatjuk homokba a fejünket. Most olyan közös, emberi erőfeszítésre van szükségünk, ahol emberileg is megmérettetünk. Hogy ki vagy te? Fenn vagy-e az ember magasán? Nyilván ez a megmérettetés saját erőnk, morálunk, életbátorságunk próbatétele, hogy ki tudjunk majd szabadulni mindebből. Hisz az élet élni akar és tudjuk, hogy mindez meg fog is oldódni. – mondta Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus az M5 TV Facebook oldalán a Mentális immunerősítés című videósorozatban. Cikkünk a videó alapján készült.

Tehát első tétel: hogy védekezzünk? Hogyan segítsük magunkat és másokat?

Gondolkodásunk megváltoztatása. Ne emeljétek az aggódást központi témává a gondolkodásban és beszélgetésben, hanem mondjátok azt, hogy mi együtt, vagy, ha egyedül vagy, akkor egyedül, megküzdök azzal, ami van és segítek másoknak is, amennyire lehet. Bőven van lehetőség a segítségnyújtásra. Ne hagyjuk elhatalmasodni az izoláció kényszerűsége miatt az összeszorultságot, az indulatok és érzelmek felfokozódását. Mert, mint egy lombik helyzetben, felfokozódik és magaslatra kerülhet a feszültség, a negatív indulat is, de a pozitív érzelem is. És akkor azt mondom, hogy ha már együtt vagyunk, éljünk azzal a lehetőséggel, hogy milyen sok mindenről tudunk pozitív módon beszélgetni, emlékezni – kapcsolatunk szépségére, vagy a családban elmesélni történeteket. Beoszthatjuk az időt és ez különösen olyan, amit mindenki lelkére kötök.

A gondolkodás megváltoztatása, tehát, hogy nem rágódom, felülemelkedek.

Olyan témák választása, ami a múlttal kapcsolatban pozitív, szép emlékek. A jövővel kapcsolatban pedig nyissuk ki az ablakot és határozzuk el, hogy fegyelmezetten, napirend szerint, megtervezetten, időt beosztva (nem hagyjuk szétfolyni az időt, hanem strukturáljuk) élünk. Ez nagyon be tudja osztani az ember idejét, ha tudjuk, mikor, mit határoztunk el, hogy megcsináljuk.

Tehát gondolkodás megváltoztatás, a negatív elengedése, a pozitív előtérbe állítása, hisz az élet élni akar, mint mondtam. Úgyis kiszabadulunk belőle. Mindazt, amiben éppen vagyunk, nagyon hasznosan eltölteni.

A cikk teljes terjedelmében a felelősszülökiskolája.hu oldalán olvashatjátok.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás