Szülő- és gyereknevelés

Bal vagy jobb? Tippek, trükkök, feladatok

Sok kisgyermeknek gondot okoz megtanulni a bal, jobb irányokat, sokan iránytévesztők. Sőt, azt látom, hogy néha még az is előfordul, hogy a felnőttek is tévesztenek. Pedig az élet számos területén nagyon fontos az irányok ismerete. Csak gondoljunk arra, hogy nélkülözhetetlen az olvasás, írás, számolás megtanulásához, de a tájékozódáshoz, útbaigazításhoz is szükségünk van rá.

Játékos módon azonban ezt is könnyedén megtaníthatjuk a gyerekeknek. Mivel iskolába lépéskor már szinte elvárt, hogy tudják, melyik a jobb és bal kezük, érdemes ezzel a kérdéssel minél korábban foglalkozni.

Amikor a gyerekeket még mi öltöztetjük (és bizony nagyobbaknál is előfordul, hogy olyan fáradt, hogy szükség van még a szülői segítségre), mondjuk nekik, hogy mit csináljon, és erősítsünk csak egy oldalt: Dugd a jobb lábadat a zokniba! Bújj bele a jobb lábaddal a nadrágodba! Először a jobb karodat dugd a pulcsi ujjába! És így tovább, rendszeresen.

Ugyanezt fürdetésnél is alkalmazhatjuk: Most megmosom a jobb lábadat, karodat.

Ha az egyik oldal már tudatosult, akkor már könnyedén fog rögzülni a másik is.

A cipős trükk

Amikor a gyerekek már felismerik saját nevüket, vagy legalább a kezdőbetűjét, vessük be a következő trükköt. Írjuk a gyerek nevét egy cetlire, majd vágjuk félbe. Az első részt ragasszuk a bal cipőbe, a másik felét a jobb cipőbe. (Kisebb gyerekekkel képet is használhatunk. A kép olyan dolgot ábrázoljon, aminek van eleje és hátulja, például egy állat vagy jármű.)

A gyermektől kérjük, hogy tegye előbb a bal lábát a szó (vagy kép) elejét ábrázoló cipőbe, majd a jobb lábát a szó (vagy kép) hátulját ábrázoló lábbelibe.

Ez a megoldás nagyon hatékony a kacsaláb problémára is, de észrevétlenül tudatosítja a balról jobbra olvasás, írás szabályát is.

Titkos jel

Ha van a gyermek testén valamilyen különös ismertetőjel (anyajegy, vagy egy megmaradt sebhely), akkor tudatosíthatjuk benne, hogy ahol ez a jel van, az a jobb vagy bal oldala.

Nálunk például azért nem okozott soha problémát a bal illetve jobb oldal rögzítése, mert a kislányom jobb kezének középső ujján van egy anyajegy. Megbeszéltük, hogy innen tudja, hogy melyik a jobb keze, de ezt titkossá is tettük. Senkinek nem árulhatja el, hogy ő ezt innen tudja. Ezzel még érdekesebbé, még izgalmasabbá és még tudatosabbá is vált a dolog. (Annyira cuki volt az elején ahogy nézegette a kis kezeit, amikor mondtam neki, hogy most jobbra fordulunk.)

Illatos kéz

Reggelente a gyermek jobb kezére kenjünk illatos krémet vagy ajakbalzsamot. Tudatosítsuk benne, hogy ez a jobb keze, és ha az orrához emeli, nagyon finom illatot fog érezni. Akár mondhatjuk azt is, hogy ez az otthon illata vagy anya illata, és ha hiányzunk neki, csak szagolja meg a jobb kezét. Ha ezt a trükköt hosszú ideig alkalmazzuk, akkor egy idő után automatikussá válik számára a mozdulat, és a hozzá kapcsolódó tudat, hogy ez a jobb keze.

Legyen a gyerek a GPS

Sokat tanulhatnak a gyerekek az irányokról a GPS segítségével is. Mi elég sokáig GPS-szel mentünk a jól megszokott útvonalakon is, például az óvodába. Ez egyrészt vicces volt, másrészt a lányom egy idő után megtanulta, mikor kell jobbra, balra fordulni, és már ő volt a GPS-em.

Játszhatjuk a következőt is: Menjünk el sétálni a környéken úgy, hogy ha tehetjük, akkor mindig csak jobbra forduljunk. Tegyünk így egy kört, és tudatosítsuk a jobbra irányt. Pár kör után valószínűleg azt fogja kérni a gyermekünk, hogy: Na, most menjünk balra! Innentől kezdve már nagy esélye van annak, hogy helyesen mondja az irányokat.

 

Készítettem nektek nyomtatható játékokat, feladatokat is az irányok gyakorlásához.

Dobókockás játék

Vágjátok ki és ragasszátok össze a dobókockát. Egy lap közepére rajzoljatok egy fát. Felváltva dobjatok a kockával és rajzoljatok az utasításoknak megfelelően. Ha olyat dobtok, amit már lerajzoltatok, a másik játékos következik. Az nyer, aki előbb lerajzol mindent.

És még két feladatlap az ősz jegyében.

 

A cikk és a képek forrása: mokastanitas.hu

A nyitókép forrása: Gettyimages.com

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás