Szülő- és gyereknevelés

Bezárva egy kis lakásba – így segíthetsz a karanténba küldött gyerekednek

Egyre több gyerek kerül akár pozitív Covid-teszt, akár egy fertőzött családtag vagy osztálytárs miatt karanténba. Hogyan tehetjük elviselhetővé a totális bezártságot egy nagy mozgás- és társaságigényű gyereknél?

Pest környéki kisvárosunk múlt héten elesett: a közeli kórház néhány nap alatt teljesen megtelt fiatal koronavírus-fertőzöttekkel, ezzel párhuzamosan pedig gyerekek tömegei kerültek karanténba, hiszen elég egy beteg családtag vagy osztálytárs, máris megérkezik a határozat. A helyzet annyira elharapózott, hogy hétvégén a helyi ifjúsági focicsapat már komoly létszámhiánnyal tudott csak megjelenni a bajnokság aktuális fordulóján, mert a gyerekek közel fele járványügyi megfigyelés alatt állt. (Hogy nem lett volna-e bölcsebb inkább az egészet lefújni, más kérdés, nem tudunk arról, hogy ez egyáltalán szóba került volna.)

Azt pedig, hogy mennyire vidám dolog egy nagy mozgásigényű kis- vagy nagy gyerekkel tíz napot egy panellakásba zárva tölteni, csak az tudja, aki maga is próbálta.

Mit jelent, ha karanténba kerül a gyerek?

Röviden és velősen: azt, hogy nem mehet sehová. A kertbe kimehet, de a kertkapun vagy a lakás ajtaján nem teheti ki a lábát. Ezt nem érdemes lazán kezelni, egyrészt, mert nem véletlenül hozták az intézkedést, másrészt pedig kijárnak ellenőrizni, akár naponta többször is, ha pedig nem találják otthon, a bírság 50 ezer forint.

Bár ez függ a helyi járványügyi hatóságoktól, általában a Covid-fertőzöttek egész háztartását karanténba zárják, a csoport- vagy osztálytársak családját azonban már nem. Ez azt jelenti, hogy ha a gyereked egy koronavírusos osztálytárs miatt járványügyi megfigyelés alá kerül, a család többi tagja szabadon mozoghat – ugyanakkor nagyon illetlen dolog ilyenkor társaságba menni, és a legtöbb óvoda, iskola is kéri, hogy erre az időszakra a testvérek is inkább maradjanak otthon.

Így könnyítheted meg a gyereknek a karantént

Szinte biztos, hogy a gyereket a karantén meg fogja viselni. Akkor sem egyszerű, ha kertes házban éltek, lakásban, friss levegő és mozgási lehetőség nélkül azonban még nehezebb a helyzet.

  1. Napirend: Amennyire lehet, próbáljátok meg a napokat normális mederben tartani. Az iskolások annyival könnyebb helyzetben vannak, hogy a tapasztalatok szerint sokkal gördülékenyebben meg van szervezve az online oktatás, mint tavaly ilyenkor, így a gyerekek délelőtt legalább le vannak kötve (és a pedagógus köti le őket, nem a home office-ban kínlódó szülő.) Óvodások napját már sokkal nehezebb koordinálni, de náluk is érdemes minden nap valamilyen kötött foglalkozást – kézműveskedés, színezés, tornaóra – beiktatni.
  2. Az igénytelenség elkerülése: Triviálisnak tűnik, mégis rendkívül gyakori, hogy az otthon töltött napok-hetek alatt a gyerek teljesen ellustul: nem öltözik át, nem mos fogat, rendszertelenül eszik, mert „úgyis mindegy”. Pedig bizonyos szertartások, mint a normális ruházat, az alapvető higiéniai szabályok betartása vagy a családi asztalnál elfogyasztott megfelelő minőségű ebéd nagyon sokat segít abban, hogy az ember bezártság idején se vetkőzzön ki magából.
  3. Megfelelő folyadékpótlás: Gyerekeknél nagyon gyakori, hogy egyszerűen elfelejtenek inni. A friss levegő hiánya a kevés folyadékfogyasztással karöltve hamar okoz fejfájást és rossz közérzetet, ezt pedig jobb elkerülni. Reggel adj a gyereknek legalább egy kulacs vizet, és add ki feladatba, hogy ebédre fogyjon el az egész.
  4. Képernyőidő: A legtöbb konfliktust generáló probléma, hogy a túl sok kütyüzésre egyébként is hajlamos gyerek most – bármi más lehetőség híján – gyakorlatilag egy pillanatra sem áll fel a gép elől. Ennek kezelése belátási képességet és rugalmasságot kíván. Most talán érdemes neki kicsit többet engedni, mint egyébként, ugyanakkor ragaszkodj ahhoz, hogy rendszeresen tartson szünetet, és mindenképpen szerencsés, ha legalább néha valami mással is elfoglalja magát.
  5. A legfontosabb a béke: A bezártság alatt felerősödnek az eddigi rossz szokások, de nem ez a megfelelő időpont arra, hogy ezeken változtass. Nem beszélünk túl hosszú időszakról, ezért most kivételesen rövid távon érdemes gondolkodni, és elsődleges célnak azt tekinteni, hogy békében, veszekedésektől mentesen, és amennyire megoldható, kiegyensúlyozottan teljen a karantén a gyereknek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy örökre el kell engedned a gyeplőt, sőt: ebben az időszakban a napnál is világosabbá válik, melyek azok a területek, amelyekre a szabadság visszaszerzése után fokozottabban oda kell figyelnetek.
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Karácsonyi könyvvásár