Szülő- és gyereknevelés

GYEREKPORNÓ, A MEGÁLLÍTHATATLAN: FÉLMILLIÓ ÚJ FELVÉTEL HETENTE, CSAKNEM EGYMILLIÓ ÚJ FELHASZNÁLÓ HAVONTA

A gyerekpornó a szexuális erőszak dokumentuma, az egyik legsúlyosabb szexuális abúzus, amit gyerekkel szemben el lehet követni. A gyerekpornó „piacának” bővülését évi tizenöt-húsz százalékosra becsülik.

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember gyűjtötte össze a legfontosabb információkat a gyerekpornó megállíthatatlannak tűnő terjedése kapcsán. Az írás a WMN-en jelent meg.

1. A gyerekpornó az egyik legdinamikusabban növekvő bűncselekmény-típus világszerte

Évek óta növekszik azoknak a száma, akikkel szemben gyerekeket ábrázoló pornográf termékek fogyasztása, birtoklása, terjesztése miatt indul eljárás. Óvatos becslések szerint is hetente több mint négyszáznyolcvanezer ilyen felvétel kerül ki a netre – egy részük pedofil oldalakra, más részük dark netes megosztó felületekre, harmadrészük kvázi szabadon kering az interneten. Az FBI adatai szerint havonta mintegy nyolcszáznegyvenezer új felhasználó csatlakozik azokhoz a zárt tartalommegosztó hálózatokhoz, amelyeken keresztül ilyen felvételek cserélnek gazdát.

A gyerekpornó „piacának” bővülését évi tizenöt-húsz százalékosra becsülik.

2019-es magyar adatok mintegy háromszoros emelkedést mutatnak a Magyarországon bejelentett, gyerekek szexuális kizsákmányolását rögzítő anyagok tekintetében.

2. Ezt is hamisítják

Nem minden gyerekpornó, ami annak látszik. A büntetőeljárásokban külön szakértői feladat annak megállapítása, hogy a kiskorúnak tűnő szereplő tényleg az-e. Mivel valós fogyasztói igény van arra, hogy gyerekkel (jellemzően gyereklányokkal) forgatott szexuális aktusokat nézzenek, a pornóipar ezt az igényt igyekszik kielégíteni. A kislányos testalkatú, iskolai környezetben fölvett, diáklánynak öltöztetett, de valójában felnőtt pornószínészek által forgatott hamis gyerekpornó megítélése büntetőjogilag egyértelmű (azaz: nem büntethető).

Azonban a társadalmi megítélés ennél összetettebb. Vannak, akik támogatják az ilyen filmeket arra való hivatkozással, hogy így legalább nem valódi gyerekek sérülnek, és mindenkinek jobb, ha a pedofilok ilyen felvételeket néznek ahelyett, hogy hús-vér gyerekeket bántanának. Mások szerint zéró toleranciát kellene hirdetni minden ilyen felvétellel szemben, hiszen amíg toleráljuk a hamis gyerekpornót, addig az igazi is létezni fog.

A cikk a wmn.hu-n olvasható teljes terjedelmében.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás