Szülő- és gyereknevelés

HÁZI KARANTÉN + FIGYELEMZAVAR? ÍGY OLDD MEG!

Túlságosan energikus vagy figyelemzavarral küzd a gyerek? Íme, néhány hasznos tanács a szakembertől a karanténsuli hatékony működtetéséhez.

HÁZI KARANTÉN + FIGYELEMZAVAR? ÍGY OLDD MEG!

Az ADD-vel vagy ADHD-val diagnosztizált gyerekek szülei számára valószínűleg nem újdonság a póttanári vagy tanulótársi szerep. A kijárási korlátozás és az online otthon oktatás okozta állandó és ingerszegény környezet azonban még magasabb fokozatba kapcsolhat egy hiperaktív gyereket. Mit tehet a szülő, hogy a lehető legkevesebb nyűggel járjon a család számára ez a helyzet? Dr. Lea Lis gyermekpszichiáter – és két kisiskolás anyukája – a Psychology Today hasábjain osztott meg néhány tanácsot, amit minden szülőnek érdemes megfogadnia. 

#Állíts össze napi ütemtervet a gyerkőc(ök) számára

Használd ehhez a közös faliújságot, vagy írd a teendőket egy táblára – a lényeg, hogy jól átlátható legyen, kinek milyen feladatokat kell elvégeznie. Iktassatok be a napi rutinba minél több, fizikai aktivitásból álló szünetet is.

#Ne stresszeld a gyereket azzal, hogy időre csinálja meg a feladatait

Összpontosíts inkább arra, hogy valóban elvégezze, amit kell. Érdemes a szüneteket egy-egy nagyobb feladat, például néhány matekpélda megoldásához vagy 10 oldalnyi szöveg elolvasásához kötni, így sokkal motiváltabban áll hozzá a gyerek a munkához, hogy aztán a jól megérdemelt pihenőidőt azzal tölthesse, amivel csak szeretné.

#Az alvásnál viszont nagyon is fontos az időzítés

A szakember szerint nem a lefekvés, hanem a felkelés időzítésére kellene törekedni, lehetőleg minél következetesebben, azaz a napindítás történjen mindig ugyanabban az időpontban. „A délutáni alvás kizárva, attól ugyanis csak felborul a gyerek bioritmusa” – írja Lis, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy lefekvéskor legfeljebb könyvet adjunk a gyerek kezébe, a kütyüket pedig a nyugodt alvás érdekében minél távolabb tartsuk a szobájától. 

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás