Szülő- és gyereknevelés

Hogyan tudtam végül szabályozni a gyerekeim képernyő előtt töltött idejét?

Visszagondolva a régi időkre, néha elgondolkodom azon, hogy a fiaim – 8 és 9 évesek - vajon túl vannak-e terhelve. Aggódtam, hogy talán iskola utáni különórák, foglalkozások, a hétvégi programok és születésnapi partik mellett nem jut elegendő idő a "szabad játékra" és a kikapcsolódásra. Aztán bekövetkezett a világjárvány, és életük - mint mindenkié - átalakult. Hirtelen több szabadidőnk lett, amivel nem tudtuk, mit kezdjünk. És bár megpróbáltam az elveszett játékidőket és a sportot spirituálisan táplálóbb, az emberektől elhatároltabb tevékenységekkel pótolni, mint olvasás, főzés, túrázás, kerékpározás, művészeti projektek és egyéb dolgok, végül elértünk egy határt. Nekem időre volt szükségem, hogy dolgozzak és felnőtt dolgokkal is foglalkozhassak, ők pedig vágyakoztak, hogy újra a barátaikkal játszhassanak. A képernyő előtt töltött idő és a szabályok pedig egyre lazábbak lettek.

Nem olvastam el minden tanulmányt, hogyan hat a sok képernyő előtt töltött idő a gyerekekre. Csak azt tudtam, hogy ha a fiaim úgy ülnének a tévé előtt, hogy előtte nem töltenének el egy csomó időt rohangálással, rosszul viselkednének. Igazából nagyon hasonlítanak a kölyökkutyákhoz. Ha az ember egy darabig nem viszi ki őket a szabadba, hajlamosak megrongálni a bútorokat és egyéb eszközöket, vagy valami hasonló. Tehát a hétköznapokban limitáltuk a képernyő előtt töltött időt, viszont a hétvégén lazábbak voltunk a számítógépes játékok és egyéb dolgok tekintetében. Számunkra ez úgy tűnt, hogy elég jól működik. Márciusban viszont, amikor az iskola és a játékok mind a képernyőhöz kapcsolódó élménnyé váltak, ezek a szabályok értelmüket vesztették. A fiúk rengeteg számítógépes játékot kezdtek el játszani barátaikkal - ez lett az új virtuális játszóterük. Rosszul éreztem magam amiatt, hogy elvonjam őket az egyetlen szocializációs lehetőségüktől, ami valójában jutott nekik. Önző módon felszabadított, hogy a nappali munkára és 2 éves húguk irányítására összpontosíthatok. Rengeteg bűntudatot éreztem amiatt, hogy nemet kellett mondanom az elmúlt évben vendégségekre, nyári táborokra, a születésnapi, családi és baráti ünnepekre. Nagyon szerettem volna boldognak látni őket, és ez lett az egyetlen lehetőség arra, hogy átvészeltük ezt a nagyon furcsa időszakot.

De nem sokkal később a dolgok kezdtek kicsúszni az irányításom alól. A gyerekek egész nap online voltak, ami hatással volt a hangulatukra és viselkedésükre is. Minden alkalommal, amikor megkértem őket, hogy állítsák le a készülékeket, és tartsanak szünetet vagy játszanak kint, panaszkodtak és vitatkozni kezdtek. Az egész napot azzal töltötték, hogy megkérdezték, mikor mehetnek vissza - mint valami szüntelen nyafogó, kétfejű szörnyeteg.

Miután egy különösen nehéz nap után este lefeküdtem, őrületesen frusztráltnak éreztem magamat. Hogyan hagyhattam, hogy ennyire kiszaladjon a kezemből az irányítás? A férjemmel roppant egyszerű tervet fogalmaztunk meg: megengedtük, hogy vacsora előtt délután 5-6 óráig, 1 órát játsszanak. Nem voltak kivételek, szabálymódosítások, a legfontosabb az volt, hogy határozottak és következetesek legyünk.

A változás kézzel fogható volt, napokig borzasztóan viselkedtek. Idegesek, csalódottak és éjjel-nappal frusztráltak voltak, sírtak, dühöngtek és egymillió okot felsoroltak, miért nem igazságos ez velük szemben. Mindkettőjük viselkedése kisgyermek-típusú összeomlásra hasonlított. Ha nem lett volna annyira felkavaró, akkor talán még nevetni is tudtam volna rajta.

De néhány nap elteltével elkezdtek beletörődni új helyzetükbe. Előkerültek a régi játékaik, kártyázni, legózni kezdtek megint, és új, véletlenszerű játékokat találtak ki. A lefekvés könnyebb lett, és az alvásuk sokat javult, nyugodtabbnak tűntek. Igazán megdöbbentő volt számunkra, hogy milyen változást észleltünk rajtuk.

Ennek az egésznek a megtapasztalása mélyen elgondolkodtatott azon, hogy mennyire tudok hatással lenni boldogságukra, és milyen nehéz egyensúlyba hozni azt, ami adott pillanatban tűnik jónak, és ami hosszú távon jó nekik. Nyilvánvaló, hogy mindannyian azt akarjuk, hogy gyermekeink boldogok legyenek. De amint azt az önsegítő könyvek és a viselkedéspszichológiai tanulmányok száma azt jelzi, a boldogság sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk. Néha a kellemetlenségek enyhítésével megfoszthatjuk gyermekeinket a rugalmasság fejlesztésének lehetőségétől. Könnyű rossz édesanyának éreznünk magunkat, amikor a gyerekünk csalódott. Mintha a hangulatuk a mi felelősségünk lenne. De az az igazság, hogy néha még a saját érzéseinket is elég nehéz irányítani. És valóban ez teljesen rendben van, mert természetes, hogy néha csalódott, frusztrált vagy dühös vagy. De hosszú távon az a fontos (mindannyiunk számára), hogy a gyerekek képesek legyenek kezelni azokat az érzelmeket, amelyekkel a mindennapi életben szembesülnek.

- VIA -

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás