Szülő- és gyereknevelés

HÚSVÉT, GYEREKEK, KARANTÉN. MIT LEHET TENNI?

Nálunk itthon a húsvét a kedvenc ünnep. Persze a karácsony se piskóta, és szuper, amikor az embernek szülinapja van, de ez valahogy különleges. Nemcsak mert a keresgélős ajándékozás a kis meglepetések örömét is hosszúra nyújtja, és nemcsak mert az édes kalács és a sós, ízes sonka, a torma és a zöldségek minden falatjában ott a tavasz, de azért is, mert ilyenkor aztán lehet menni, ki merre lát. Bicaj, nagy séták, nagyilátogatás, kirándulás. Ja, mégsem.

Ahol gyerekek is vannak, ott legtöbbször egyértelmű, hogy az ünnepek elsősorban róluk szólnak. Nem azért, mert a felnőtteknek nem jár a buli, hanem mert a kisebbek öröme adja meg az egész sava-borsát, és a nagyok inkább jóllakott és az italoktól kellemesen elpilledt dekorációi ezeknek az alkalmaknak. Jó, jó, én is szeretek tojást festeni, de nagyobb móka volt, amikor a lányom barátnői is átjöttek ezzel pepecselni, és a legjobb ízekre is a saját és a lányom gyerekkorából emlékszem.

#1 Beszéljetek róla!

Az idei húsvét sok szempontból más lehet, mint amihez a gyerekek eddig hozzászoktak, még akkor is, ha a legkisebbek csak jóleső beletörődéssel nyugtázzák, hogy mindenki otthon van. A nagyobbak azért észreveszik a nehézségeket is, ezért fontos, hogy válaszoljuk meg a kérdéseiket. Azzal, hogy őszintén beszélgettek a most kicsit felfordult világról, segíthetsz, hogy biztonságban érezzék magukat. Felmerülhet például, hogy idén egyáltalán jön-e a húsvéti nyuszi, aki eddig mindig a nagyi kertjébe tojt, vagy hogy miért marad el az ilyenkor szokásos családi összejövetel. Jó, ha tudnak arról, hogy most helyzet van, de arról is, hogy a ti családotok személyes felelősségvállalása és némi lemondás sokat segíthet a közös ügyön. Az új-zélandi miniszterelnök ilyen klasszul magyarázza el a szitut a helyi gyerekeknek:

És ha már beszéltek róla, miért a kényszerű távolmaradás, tehettek is az elszigeteltség ellen. Videóhívjatok, cseteljetek azokkal, akitől távol vagytok, küldjetek virtuális képeslapot, jó hangulatú lejátszási listát, vagy hívjátok fel a nagyit, hogy ha idén nem ő süti, magyarázza el, hogy kell azt az isteni foszlós kalácsot csinálni. 

Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!ITT A LEGEGYSZERŰBB KALÁCS RECEPTJE, AMIHEZ MÉRNED SEM KELL A HOZZÁVALÓKAT!

Ne csak kakaó mellett, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

Tovább »

#2 Felejtsd el az elvárásokat!

Nem kell, hogy ez a húsvét legyen életetek happeningje. Akármennyire is azt olvasod mindenhol, hogy milyen sok időd lett, és hiába látod, hogy minden ismerősödből előtört a szunnyadó Julia Child, nem muszáj úsznod az árral. Tök oké, ha halálosan fáradt vagy. Akár azért, mert ugyanúgy bejársz dolgozni, mint eddig, és egész nap aggódsz a saját és a családod egészsége miatt. Vagy otthonról dolgozol, miközben a gyerekeidet is próbálod életben tartani, tanítani, elfoglalni. Vagy mert most úgy érzed, minden egész eltörött, és komoly anyagi krízisbe kerültetek. Sőt, az is teljesen rendben van, ha se krízis, se betegségtől való félelem, csak halálosan unod a most már lassan egy hónapja tartó bezártságot.

Ahhoz, hogy az idei húsvétból ki tudj hozni annyit, amennyi neked és a családodnak elég, a legfontosabb, hogy engedj el mindenféle nyomasztó elvárást, és ne akarj megfelelni senkinek. Ha idén a tojásfestés helyett inkább a kedvenc filmjeitek előtt kuckóztok, ha a többfogásos ételköltemények elkészítése helyett pizzát rendelsz, teljesen rendben van. Csináljátok úgy, ahogy nektek jólesik.

A mi listánkból is nyugodtan engedd el a füled mellett azokat, amikhez most nem fűlik a fogad.

#3 Energiák levezetése

Az otthonlét, legyen bár nagyon sok előnye is, a kisebb-nagyobb gyerekeket nevelő szülőket egy idő után biztos, hogy nyomasztani kezdi. A gyerekeknek ugyanis lételemük a mozgás, ami ráadásul a szabad levegőn esik és hat a legjobban.

Annál is fájdalmasabb az otthoni kuksolás, hogy az ablakon kinézve mintha személyesen minket hívogatna erdő-mező. Annyira jó lenne rohanni egy nagyot, vagy egyszerűen élvezni a szabad levegőt, nem igaz? Ha van kertetek, vagy legalább egy erkély, balkon, kicsit jobb a helyzet. Igyekezzetek annyit kint lenni, amennyit csak lehet, ha máshogy nem, hát enni, vagy este beszélgeti üljetek ki: a szabad levegő mozgás nélkül is el tud fárasztani. Ha kert is van, remek: itt az ideje a fára mászásnak, és a komolyabb kerti munkákba való nagyfiús, nagylányos becsatlakozásnak is.

Ha végképp nincs hova kimenni (jó, a háztömb körüli futkosás egyelőre nem tilos), benti mozgáshoz érdemes a milliószám elérhető, életkornak, edzettségi szintnek megfelelően tematizált edzős vagy játékosan átmozgatós videók közül választani. Külön mókás, ha mindebből családi program válik, és olyan, a sport ellen egyébként tiltakozó családtagok is mackót húznak, akiket egyébként csak kikenve-kifenve látni.

Mindezek persze nem érnek fel egy kiadós családi kirándulással vagy piknikkel, de abban segíthetnek, hogy a punnyadás ne menjen a lelki egészség rovására. 

#4 Készítsétek elő a lakást!

Az ünnepek talán legjobb része nem is a csinnadratta, az ajándékozás és a finomságokkal megrakott asztal, hanem a várakozás és készülődés. Az pedig még nincs megtiltva. A máskor olyan nyűgös takarítás, ablakpucolás ezekben az időkben kifejezetten relaxáló jellegű tevékenység lehet, amibe nyugodtan be lehet vonni a gyerekeket is. Ha az ember nem azért rendezget, tisztít és pakol, mert az anyósa vizslató szemétől fél, tulajdonképpen egészen klassz szórakozás lehet még a nagytakarítás is.

Egy kellemesen meleg tavaszi napon a nyitott ablakot pucolni valami klassz zenére: kevés ennél energetizálóbb tevékenységet tudok elképzelni. Még jobb, ha be is öltöztök a feladathoz, és igazi profi módjára láttok neki. Hajakat felkötni, fel a gumikesztyűt, és mehet a pucolás!

# 5 Kézműveskedjetek!

Nyugodtan ugord át ezt a részt, ha negyedik hete mást se csinálsz az otthon ragadt ovisoddal! Menj, pihenj inkább egy kicsit! De ha nem, megpróbálhatod segíteni az ünnepi hangulat kialakulását egy kis kézműveskedéssel is. Nyugi, nem neked kell alkotnod!

Az ovisoknak biztos hiányzik a benti ünnepre készülődés: ott ugyanis ebben az időszakban hegyre-halomra készülnek a különböző tojás-, csirke-, báránytematikájú alkotások, amiktől letagadhatatlan húsvéti hangulat uralkodik a csoportszobában. Segíts, hogy itthon is átélhessék ugyanezt. Nem kell persze most már óvónőnek is lenned, de egy-egy színező kinyomtatása, vagy egy adag só-liszt gyurma összeállítása nem haladja meg még a hozzám hasonlók képességeit sem. Szintén segíthet a hangulat megteremtésében, ha a húsvét témaköréhez kapcsolódó meséket, filmeket néztek ezen a hosszúra nyúlt hétvégén, vagy ilyen témájú hangoskönyvet hallgattok, és persze: ha közösen süttök, főztök. Utóbbinál megint nem kell túlgondolni. Egy egyszerű keksztészta tojás-, nyuszi- vagy csibeformára szaggatva tökéletes alapozás, sőt ha engem kérdezel, én még egy kókuszgolyótól is hangulatba tudok jönni, ha együtt csináljuk, és megpróbáljuk mondjuk tojásdad alakúra formálni. 

A  cikk teljes terjedelmében a divany.hu oldalán olvashatjátok. 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás