Szülő- és gyereknevelés

Így varázsolhatsz menő tiniszobát a gyerekszobából

A gyermekkor nem tart örökké, így a plüssökkel, játékokkal és színes matricákkal teli szobára is ráun idővel a tulajdonosa. A kamaszkor közeledtével természetes, hogy változnak az igények és elképzelések a tökéletes szobát illetően. A korábbi berendezési tárgyak már réginek vagy gyerekesnek tűnhetnek, a játékok pedig sokszor csak a helyet foglalják. Ha a te otthonodban is eljött a gyerekszoba átalakításának ideje, ez a cikk neked szól! Ismerd meg, hogyan alakíthatsz ki DIY egy menő tiniszobát, ahol a kamaszodó gyermeked is biztosan szívesen tölti majd idejét! (x)

Gyerekszobából tiniszoba 6 lépésben

Megunt emeletes ágy, kihasználatlan társasjátékok, felesleges játszószőnyeg - a kamaszkor küszöbén mindezeknek érdemes búcsút inteni. Az új bútorokat és berendezési tárgyakat érdemes a gyermek életkorának és egyéni igényeinek megfelelően kiválasztani. A dizájnt, a falak és kiegészítők színét illetően pedig vond be a szoba tulajdonosát az átalakítás folyamatába, hiszen a végeredményt ő fogja élvezni! Következzen a tökéletes tiniszoba kialakítása 6 egyszerű lépésben!

1. Lépés: Közös tervezés és inspirálódás

Az első és legfontosabb lépés a tervezés. Az átalakítás előtt érdemes átgondolni, miket fog csinálni a gyermek a szobában, hiszen ezeknek a funkcióknak kell majd megfeleljen a szoba. A legtöbb tiniszobában a tanulásé, a pihenésé és a szórakozásé a főszerep, így érdemes ezeknek a tereknek a kialakítására fókuszálni. A kivitelezés során a legjobb az időtálló, mégis a tini igényeinek megfelelő és személyiségét tükröző stílus megtalálására törekedni. Az ötletelésbe nyugodtan vond be gyermeked, gondoljátok át közösen, melyek a kedvenc színei, hobbijai és gyűjtsetek inspirációt az internetről. Az egyik legjobb ihletforrás a Pinterest.

2. Lépés: Szükséges felszerelés beszerzése

Ha elkészültetek a tervekkel, jöhet a szükséges eszközök beszerzése! Ha változik a szoba színe, szükség lesz a megfelelő falfestékre és festő felszerelésre. A régi bútorok szétszerelése és az újak összerakása esetén jó ha kéznél van fúrógép, kalapács és csavarbehajtó. A saját kezűleg készített bútorokhoz érdemes a megfelelő szerszámokról és építőanyagról is gondoskodni.

3. Lépés: Festés és burkolatcsere

A legtöbb gyerekszoba élénk szín és falfestés jellemez, ami egy kiskamasz ízlésének érthető módon már nem feltétlen felel meg. Az új szín kiválasztásakor a tini elképzeléseit figyelembe véve igyekezzünk egy olyan árnyalat mellett dönteni, amely jó pár évig örömére szolgálhat. A munka megkönnyítése és az átalakítás felgyorsítása érdekében, érdemes olyan festéket választani, mely erős fedést biztosít akár egy réteg alkalmazása mellett is. Ha már festünk, érdemes a kisebb falhibákat, repedéseket is korrigálni. Mindkét esetben jól jön egy keverőgép, mellyel tökéletesen elegyíthető a festék vagy a glettanyag.

A régi, mintás padlószőnyeget vagy parkettát is lecserélnétek? A burkolatcsere segítségével is látványosan feldobható a tiniszoba. A falfelülettel harmonizáló burkolat alkalmazásával egy egyszerű és letisztult megjelenésű szobát kapunk.

4. Lépés: Új bútorok, tárolók és kütyük

Az átalakítás legizgalmasabb része, az új bútorok kiválasztása. Az esztétikai tényezők mellett, itt kifejezetten érdemes a funkcionalitásra is hangsúlyt fektetni. Ügyeljünk arra, hogy a bútorok a gyerek minden igényét kielégítsék, azonban mégsem legyen zsúfolt tőlük a szoba. Válasszunk körültekintően berendezési tárgyakat. Ha például kisebb terület áll rendelkezésünkre, választhatunk lehajtható íróasztalt. Ne feledkezzünk meg az olyan szórakozáshoz szükséges kütyükről sem, mint a hangszóró, számítógép vagy játékkonzol.

Az ágy kiválasztása szintén központi kérdés. Az olyan alapvető szempontok mellett, mint a kényelem, stílus és helytakarékosság, érdemes arra törekedni, hogy hosszú távon alkalmazható legyen. Helytakarékos megoldás lehet az ágy alatti tárolók alkalmazása.

5. Lépés: Tanulósarok kialakítása

A tanulósarok kialakítása kulcsfontosságú, hiszen ha örömmel tölt a tini időt a saját birodalmában, az a tanulásban is több motivációt nyújt majd. Ehhez mindenképp érdemes egy természetes fénnyel is rendelkező területet választani, ergonomikus székkel és íróasztallal. Tervezzünk elegendő területet a tankönyvek és írószerek tárolására, fiókokkal vagy polcokkal ellátott tároló rekeszekkel. Ha állítható irodai széket választunk, akár több évig is használhatja gyermekünk. A szobát feldobhatjuk egy babzsákfotellel a relaxáláshoz.

6. Lépés: Dekoráció

A végső simítások is legalább olyan fontosak, mint az átalakítás többi része. Ahhoz, hogy igazán egyedi és a tini személyiségéhez passzoló szobát alakíthassunk ki, elengedhetetlenek a dekor elemek. Válasszunk pár képkeretet, festményt vagy egy puha szőnyeget, ami feldobja az egész helyiség hangulatát.

Zákány Szerszámház: a megbízható webáruház DIY projektekhez

Hiányzik valamelyik szerszám a gyerekszoba kialakításához? Akkor látogass el a Zákány Szerszámház webáruházba, ahol garantáltan megtalálod, amit keresel. A széles választék mellett kiváló árak és profi szakemberek várnak, akik szükség esetén készséggel eligazítanak és segítenek megtalálni az igényeidnek megfelelő termékeket.

Fotók: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás