Szülő- és gyereknevelés

Ingatlanpiac: fókuszban a családi házak

Az idei év elején betört koronavírus sok változást hozott az egész világon és az ingatlanpiacot sem kímélte. A nyár végével, amikor minden normalizálódni látszódott, kitört a járvány második hulláma. Ez pedig még több változást, hozott az építőipar és az ingatlanpiac egyes szegmenseibe.

A családi házak olcsóbbak, mint a lakások

Bár azt gondolnánk, hogy a koronavírus az ingatlanok átlagos árait csökkentette, valójában a legtöbb helyen még drágulást tapasztalhatunk. Ez különösen igaz a családi házakra, ám az egyre magasabb átlagos négyzetméter áraik még mindig kedvezőbbek a lakásokénál. Az ingatlannet.hu októberi statisztikája alapján megvizsgáltuk, hogy az egyes régióközpontokban eladásra kínált házak és lakások között mekkora az árdifferencia.

Az elemzésből rögtön észrevehető, hogy valamennyi vizsgált nagyvárosban sokkal drágábbak a lakások a házaknál.  Vegyük például Budapest ingatlanárait.  A fővárosban idén októberben egy házat 550 ezer Ft/m²-es átlagáron, míg egy téglalakást átlag 830 ezer Ft/m²-es áron kínáltak eladásra. A vidéki városokban is hatalmas árkülönbség mutatkozott a két ingatlantípus között. Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Győrben, Pécsben és Miskolcon átlagosan 30-60 százalékkal alacsonyabb négyzetméter árakon lehet hozzájutni egy családi házhoz, mint egy téglalakáshoz. Ez forintban kifejezve négyzetméterenként átlagosan 100-200 ezer forintot jelent.

 

Vidék az új trend!

Hazánkban a koronavírus egyfajta elvándorlást indított. A fővárosban élők elindultak az agglomeráció és a nagyobb régiók felé, a vidéki nagyvárosokból pedig a kisebb települések irányába mozdultak el az emberek. A jelenség mögött egyrészről a lakóingatlan-típusok és lokációk között árkülönbség áll. A vásárlók érdeklődése megnőtt a  házak iránt, és főként a vidéki házak iránt, hiszen jóval alacsonyabb összegért lehet hozzájuk jutni, mint egy központban fekvő téglalakásokhoz vagy panellakásokhoz.  Míg Budapesten 25 millió forintból mindössze egy 45 m²-es házat tudunk vásárolni, addig Pécsen ugyanebből a keretösszegből szinte dupla akkora, 88 m²-es családi ház tulajdonosai lehetünk. 

Az elvándorlás másik jelentős befolyásoló tényezője az árak mellett, a zöldövezet jelentősége. Az utóbbi kilenc hónapban kezd nagy kincsnek számítani egy kertes ház. A bezártság nagyon megnehezíti az emberek életet és rájönnek arra, hogy mekkora jelentősége is van a kerteknek, teraszoknak egy ilyen sarokba szorított élethelyzetben. Emiatt egyre többen kezdtek el olyan ingatlanok keresni, melyhez tartozik zöld környezet.

Jön az otthonfelújítási program 

A családi házak vásárlását az állam is támogatja. A vásárláson felül ráadásul már felújítással is bővül a program, ugyanis 2021. január 1-jétől elérhető lesz a családok számára az otthonfelújítási támogatás. Ezt az állami támogatást, azok vehetik igénybe, akik már meglévő ingatlannal rendelkeznek és a háztartásba legalább egy 25 év feletti gyermek van. A program lényege, hogy a családok lehetőséget kapjanak lakóingatlanuk korszerűsítésére, bővítésére vagy akár a felújítására. A maximálisan, egyszer igényelhető összeg 3 millió forint lesz. Az anyagköltség és munkadíj 50-50%-ára vonatkozik majd.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás