Szülő- és gyereknevelés

Introvertált vagy extrovertált a gyermekem?

Milyen jelekből következtethetünk arra, hogy kisgyermekünk zárkózott típus vagy épp az ellenkezője? Összegyűjtöttük, hogy ezek fényében szülőként könnyebben segíthessük őt a személyiségének kibontakoztatásában.

Hajlamosak vagyunk a gyermekeink jellemvonásaiba belelátni a sajátjainkat, ami egészen addig nem jelent problémát, amíg valóban sok a hasonlóság. Viszont hiába voltunk mi gyerekként cserfes, nagyszájú ovisok, ha gyermekünk inkább kerüli a feltűnést. Nem várhatjuk el tőle ugyanazt a viselkedést! Az introvertált, azaz befelé forduló gyermek számára az átlagos kisembernek természetes tevékenység is megterhelő, mint amilyen a közös játék a csoportszobában. Ezért fontos idejében észrevenni a jeleket, hogy a személyiségének megfelelően terelgethessük őt.

Az introvertált kisgyermek

1. Kerüli a csoportos tevékenységeket, helyette egy-egy kicsi társaságát keresi. Célszerű az óvónő segítségét kérni ilyen helyzetben, aki segít „kétszereplős” helyzetbe hozni a zárkózott óvodást.

2. Nagy a fantáziája, kreatív, hiszen sokat tartózkodik a belső világában. Bátorítsuk ezt a művészi vonalat, hiszen az itt szerzett sikerélmény által magabiztosabbá válhat a kisgyermek.

Az introvertált kisgyerek nem szeret szerepelni.

3. Megterhelő számára a nagylétszámú ovis csoport, zavarja a zaj, a nyüzsgés. Ha nincs lehetőségünk kisebb csoportlétszámú óvodába íratni, biztosítsunk lehetőséget a számára, hogy hazaérve elvonulhasson és feldolgozhassa az aznap őt ért ingereket, élményeket.

4. Hajlamos belefeledkezni egy-egy játékba: elmélyülten legózik, rajzol, épít. Nehéz kizökkenteni a tevékenységéből. Örüljünk neki, hiszen felnőtt korában is hasznára válik ez a tulajdonsága, legyen szó akár munkavégzésről, akár hobbitevékenységről.

5. Az introvertált kisgyerek nem szeret szerepelni. Ne erőltessük rá az ovis versmondást, éneklést az ünnepségeken, ha az túlzottan kényelmetlen számára. Végképp ne éreztessük vele, ha esetleg csalódottak vagyunk, mert csak a mi gyerekünk nem lépett fel, hiszen a zárkózottság adottság, és nem jellemhiba.

6. Jó megfigyelő. Mindent alaposan megvizsgál, ami túlzott óvatosságnak tűnhet, de csupán bebiztosítja magát, és a későbbiekben ebből a hozzáállásból csak profitálhat. Hagyjunk neki időt!

A cikk teljes terjedelmében a csalad.hu oldalán olvasható.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás